Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In vederea colectarii veniturilor bugetelor componente ale bugetului general consolidat de la contribuabilii persoane fizice, platitori de impozite, contributii, taxe sau alte venituri bugetare, care sunt clienti ai institutiilor de credit, Ministerul Finantelor Publice (MFP) deschide la aceste institutii de credit, pe baza de conventii incheiate intre parti, un cont tranzitoriu de disponibilitati pe numele MFP.
Contul se deschide la solicitarea institutiilor de credit interesate sa ofere clientilor persoane fizice servicii privind plata fara comision a obligatiilor bugetare, solicitare adresata MFP.
Pana la aceasta data, au incheiat conventii in acest sens cu MFP, urmatoarele institutii de credit: Banca Comerciala Romana, CEC Bank, Banca Comerciala Feroviara si Romanian International Bank.
In contul tranzitoriu pot fi incasate sume reprezentand impozite, contributii, taxe sau alte venituri ale bugetelor componente ale bugetului general consolidat, care se achita prin virament de catre clientii institutiei de credit, persoane fizice.
Conturile de venituri bugetare sau de disponibilitati in care contribuabilii persoane fizice pot dispune plati prin contul tranzitoriu sunt prevazute in anexa la conventia incheiata cu institutia de credit.
Pentru achitarea obligatiilor catre bugetul general consolidat platitorii persoane fizice intocmesc un ordin de plata pentru Trezorerie Statului - cont tranzitoriu (OPTT) in care se inscriu obligatoriu urmatoarele informatii:
- numarul ordinului de plata;
- suma de plata;
- numele si prenumele platitorului;

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

SAF-T Ghid de raportare corecta

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
- codul numeric personal al platitorului;
- adresa platitorului;
- codul IBAN al contului platitorului;
- denumirea institutiei de credit initiatoare;
- beneficiarul;
- codul de identificare fiscala al beneficiarului;
- codul IBAN al contului tranzitoriu;
- codul contului de venituri bugetare sau de disponibilitati in care se dispune plata;
- codul numeric personal al contribuabilului, care se completeaza in situatia in care platitorul dispune plati pentru alt contribuabil.
OPTT se completeaza de catre platitori distinct pentru fiecare tip de obligatie bugetara, pe suport hartie, cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de MFP, sau pe suport electronic, in functie de termenii si conditiile contractuale convenite cu institutia de credit la care acestia isi au deschise conturile.
Contribuabilii persoane fizice pot utiliza pentru efectuarea platilor catre bugetele componente ale bugetului general consolidat prin contul tranzitoriu atat OPTT, cat si alte instrumente de plata agreate cu institutia de credit, cu conditia ca acestea sa cuprinda toate informatiile obligatorii necesare efectuarii platii prevazute in OPTT si sa respecte instructiunile cu privire la completarea acestora.
Important! Institutiile de credit nu percep comisioane pentru operatiunile de plati dispuse de contribuabili prin contul tranzitoriu.
In contextul preluarii administrarii de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala a contributiilor datorate de persoanele fizice incepand cu 1 iulie 2012 si a obligativitatii efectuarii platilor la trezoreriile la care este arondat platitorul in functie de localitatea de domiciliu, un mijloc eficient de efectuare a platii acestor contributii il constituie utilizarea contului tranzitoriu reglementat prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.801.
*
Baza legala: Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.801/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind informatiile obligatorii care se inscriu in ordinele de plata pentru Trezoreria Statului prin care contribuabilii persoane fizice efectueaza plati catre bugetele componente ale bugetului general consolidat prin contul tranzitoriu deschis pe numele Ministerului Finantelor Publice si informatiile cuprinse in mesajul electronic de plati care se transmite in sistem informatic de catre institutiile de credit initiatoare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 238/05.04.2011.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Servicii intocmire declaratii beneficiar din Romania. Cum procedam privind scutirea pentru serviciile aferente exportului?Ce impact ar putea avea reducerea CASIncasarile din TVA au crescut cu 20,8 la sutaFinantele modifica Normele metodologice de aplicare a Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoareMinisterul Finantelor avertizeaza ca mesajele privind rambursarile de impozite reprezinta un atac informaticUltimele articole
Facturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileE-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteModificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microSituatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Ce trebuie sa stie firmele despre sanatatea si securitatea zilierilor cu care lucreazaArticole similare
MFP: Utilizarea contului personal pentru plata contributiilor socialeNormele privind raportarile periodice se modificaNou! Guvernul vrea sa modifice OG nr. 10 din 2004 privind falimentul institutiilor de creditArticole similare
Formularul 307 pentru 2014. Sumele rezultate din ajustarea, corectia ajustarilor sau regularizarea TVALeasing operational si financiar extern. Ce implicatii fiscale apar?CNPP a publicat indicatorii utilizati in sistemul public de pensii pentru anul 2021Se aplica termenele legale de 30 sau 60 zile pentru plata facturilor IMM-urilor?Decontarea cheltuielilor aferente TVA la programele operationale regionaleUltimele articole
Achizitie intracomunitara. 4 obligatii care NU le revin firmelor nePLATItoare de TVAPLATItor de TVA. Conditii, documente si ajustare TVA pentru trecere la nePLATItor de TVAProsumator. Obligatii fiscale si MONOGRAFIE contabila explicataTVA dedus gresit: Ce faci cand ai completat eronat D300 si D394SAF-T 2025: Cum incadrezi entitatile nePLATItoare de TVA in D406Articole similare
Documentar fiscal: Utilizarea contului personal pentru plata contributiilor socialeUltima versiune a fost actualizata pentru Ordinul de plata in CONT TRANZITORIUMFP: Utilizarea contului personal pentru plata contributiilor socialeANAF pune la dispozitia contribuabililor Programul de asistenta si Nomenclatorul obligatiilor de plataDocumentar fiscal: Plata obligatiilor bugetare din contul personalArticole similare
Explicatii punctuale: Reglementarile privind plata defalcata a TVA modificate major in ParlamentLista contribuabililor bun-platnici aferenta sem. I 2023 a fost publicata pe portalul ANAFFirma in insolventa. Poate beneficia de facilitatile OUG 69/2020 ?ANAF: Noutati legislative cu incidenta fiscala si noi modificariOUG 107/2024. Care sunt principalele 5 masuriUltimele articole
ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024Afirmatii eronate aparute in presa privind aplicarea OUG 107/2024. Care este pozitia ANAFAmnistie fiscala 2024: Cererile pot fi depuse pana pe 19 decembrie 2024Termenul pentru aplicarea facilitatilor stabilite prin OUG 107/2024, PRELUNGIT de Min. FinantelorBolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanenta
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"