Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In vederea colectarii veniturilor bugetelor componente ale bugetului general consolidat de la contribuabilii persoane fizice, platitori de impozite, contributii, taxe sau alte venituri bugetare, care sunt clienti ai institutiilor de credit, Ministerul Finantelor Publice (MFP) deschide la aceste institutii de credit, pe baza de conventii incheiate intre parti, un cont tranzitoriu de disponibilitati pe numele MFP.
Contul se deschide la solicitarea institutiilor de credit interesate sa ofere clientilor persoane fizice servicii privind plata fara comision a obligatiilor bugetare, solicitare adresata MFP.
Pana la aceasta data, au incheiat conventii in acest sens cu MFP, urmatoarele institutii de credit: Banca Comerciala Romana, CEC Bank, Banca Comerciala Feroviara si Romanian International Bank.
In contul tranzitoriu pot fi incasate sume reprezentand impozite, contributii, taxe sau alte venituri ale bugetelor componente ale bugetului general consolidat, care se achita prin virament de catre clientii institutiei de credit, persoane fizice.
Conturile de venituri bugetare sau de disponibilitati in care contribuabilii persoane fizice pot dispune plati prin contul tranzitoriu sunt prevazute in anexa la conventia incheiata cu institutia de credit.
Pentru achitarea obligatiilor catre bugetul general consolidat platitorii persoane fizice intocmesc un ordin de plata pentru Trezorerie Statului - cont tranzitoriu (OPTT) in care se inscriu obligatoriu urmatoarele informatii:
- numarul ordinului de plata;
- suma de plata;
- numele si prenumele platitorului;
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
- codul numeric personal al platitorului;
- adresa platitorului;
- codul IBAN al contului platitorului;
- denumirea institutiei de credit initiatoare;
- beneficiarul;
- codul de identificare fiscala al beneficiarului;
- codul IBAN al contului tranzitoriu;
- codul contului de venituri bugetare sau de disponibilitati in care se dispune plata;
- codul numeric personal al contribuabilului, care se completeaza in situatia in care platitorul dispune plati pentru alt contribuabil.
OPTT se completeaza de catre platitori distinct pentru fiecare tip de obligatie bugetara, pe suport hartie, cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de MFP, sau pe suport electronic, in functie de termenii si conditiile contractuale convenite cu institutia de credit la care acestia isi au deschise conturile.
Contribuabilii persoane fizice pot utiliza pentru efectuarea platilor catre bugetele componente ale bugetului general consolidat prin contul tranzitoriu atat OPTT, cat si alte instrumente de plata agreate cu institutia de credit, cu conditia ca acestea sa cuprinda toate informatiile obligatorii necesare efectuarii platii prevazute in OPTT si sa respecte instructiunile cu privire la completarea acestora.
Important! Institutiile de credit nu percep comisioane pentru operatiunile de plati dispuse de contribuabili prin contul tranzitoriu.
In contextul preluarii administrarii de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala a contributiilor datorate de persoanele fizice incepand cu 1 iulie 2012 si a obligativitatii efectuarii platilor la trezoreriile la care este arondat platitorul in functie de localitatea de domiciliu, un mijloc eficient de efectuare a platii acestor contributii il constituie utilizarea contului tranzitoriu reglementat prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.801.
*
Baza legala: Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.801/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind informatiile obligatorii care se inscriu in ordinele de plata pentru Trezoreria Statului prin care contribuabilii persoane fizice efectueaza plati catre bugetele componente ale bugetului general consolidat prin contul tranzitoriu deschis pe numele Ministerului Finantelor Publice si informatiile cuprinse in mesajul electronic de plati care se transmite in sistem informatic de catre institutiile de credit initiatoare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 238/05.04.2011.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Cum arata viitorul TVA-ului in 2015?Bilant interimar. Exista un termen limita legal pentru intocmirea situatiei financiare?MFP: Nou proiect a schemei de ajutor privind asigurarea dezvoltarii economice durabileCompendiu de contabilitate. Top subiecte pe care trebuie sa le stiti daca vreti sa fiti in acord cu legeaAchizitii servicii: persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVAUltimele articole
Ce trebuie sa stie firmele despre sanatatea si securitatea zilierilor cu care lucreazaOUG 107/2024. Care sunt principalele 5 masuriRO e-Transport: Cum se declara in sistem utilajele inchiriateCum se declara in D394 facturile si bonurile fiscaleLista seminariilor web ANAF pentru luna august a fost publicataArticole similare
Nou! Guvernul vrea sa modifice OG nr. 10 din 2004 privind falimentul institutiilor de creditMFP: Utilizarea contului personal pentru plata contributiilor socialeNormele privind raportarile periodice se modificaArticole similare
Pierderi realizate printr-un sediu permanent din strainatateCe declaratii se depun pana la 21 decembrie 2015 si care sunt obligatiile de plata?Codul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul VI - Faptul generator si exigibilitatea taxei pe valoarea adaugataNoutati pentru firmele mici. De ce firmele mari nu mai deduc TVA inainte de plataCe constituie livrare de bunuri conform normelor din 2012Ultimele articole
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAAmnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetarePragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Tichete de masa salariati cu CIM partial. Beneficiaza de aceleasi drepturi ca cei cu CIM normal?Articole similare
Documentar fiscal: Plata obligatiilor bugetare din contul personalDocumentar fiscal: Utilizarea contului personal pentru plata contributiilor socialeANAF pune la dispozitia contribuabililor Programul de asistenta si Nomenclatorul obligatiilor de plataUltima versiune a fost actualizata pentru Ordinul de plata in CONT TRANZITORIUMFP: Utilizarea contului personal pentru plata contributiilor socialeArticole similare
Procedura de anulare a obligatiilor fiscale, introdusa prin Ordinul 5521/2024Noutati Legislatie Fiscala 24-28 mai 2009 - Monitorul OficialANAF: Lista contribuabililor care NU au obligatii fiscale restante se publica TRIMESTRIALFacilitati fiscale instituite prin Ordonanta Guvernului nr. 6 din 2019. ANULAREA unor obligatii accesoriiAmnistia Fiscala 2024: Ce trebuie sa stiiUltimele articole
Amnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor OBLIGATII BUGETAREEsalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)Posta Romana va trimite Notificarile de informare cu privire la amnistia fiscala introdusa prin OUG 107/2024Buletin informativ ANAF: Noutati fiscale publicate la final de septembrie 2024Amnistie fiscala. 4 conditii pe care trebuie sa le respecte contribuabiliiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"