Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In vederea colectarii veniturilor bugetelor componente ale bugetului general consolidat de la contribuabilii persoane fizice, platitori de impozite, contributii, taxe sau alte venituri bugetare, care sunt clienti ai institutiilor de credit, Ministerul Finantelor Publice (MFP) deschide la aceste institutii de credit, pe baza de conventii incheiate intre parti, un cont tranzitoriu de disponibilitati pe numele MFP.
Contul se deschide la solicitarea institutiilor de credit interesate sa ofere clientilor persoane fizice servicii privind plata fara comision a obligatiilor bugetare, solicitare adresata MFP.
Pana la aceasta data, au incheiat conventii in acest sens cu MFP, urmatoarele institutii de credit: Banca Comerciala Romana, CEC Bank, Banca Comerciala Feroviara si Romanian International Bank.
In contul tranzitoriu pot fi incasate sume reprezentand impozite, contributii, taxe sau alte venituri ale bugetelor componente ale bugetului general consolidat, care se achita prin virament de catre clientii institutiei de credit, persoane fizice.
Conturile de venituri bugetare sau de disponibilitati in care contribuabilii persoane fizice pot dispune plati prin contul tranzitoriu sunt prevazute in anexa la conventia incheiata cu institutia de credit.
Pentru achitarea obligatiilor catre bugetul general consolidat platitorii persoane fizice intocmesc un ordin de plata pentru Trezorerie Statului - cont tranzitoriu (OPTT) in care se inscriu obligatoriu urmatoarele informatii:
- numarul ordinului de plata;
- suma de plata;
- numele si prenumele platitorului;

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
- codul numeric personal al platitorului;
- adresa platitorului;
- codul IBAN al contului platitorului;
- denumirea institutiei de credit initiatoare;
- beneficiarul;
- codul de identificare fiscala al beneficiarului;
- codul IBAN al contului tranzitoriu;
- codul contului de venituri bugetare sau de disponibilitati in care se dispune plata;
- codul numeric personal al contribuabilului, care se completeaza in situatia in care platitorul dispune plati pentru alt contribuabil.
OPTT se completeaza de catre platitori distinct pentru fiecare tip de obligatie bugetara, pe suport hartie, cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de MFP, sau pe suport electronic, in functie de termenii si conditiile contractuale convenite cu institutia de credit la care acestia isi au deschise conturile.
Contribuabilii persoane fizice pot utiliza pentru efectuarea platilor catre bugetele componente ale bugetului general consolidat prin contul tranzitoriu atat OPTT, cat si alte instrumente de plata agreate cu institutia de credit, cu conditia ca acestea sa cuprinda toate informatiile obligatorii necesare efectuarii platii prevazute in OPTT si sa respecte instructiunile cu privire la completarea acestora.
Important! Institutiile de credit nu percep comisioane pentru operatiunile de plati dispuse de contribuabili prin contul tranzitoriu.
In contextul preluarii administrarii de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala a contributiilor datorate de persoanele fizice incepand cu 1 iulie 2012 si a obligativitatii efectuarii platilor la trezoreriile la care este arondat platitorul in functie de localitatea de domiciliu, un mijloc eficient de efectuare a platii acestor contributii il constituie utilizarea contului tranzitoriu reglementat prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.801.
*
Baza legala: Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.801/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind informatiile obligatorii care se inscriu in ordinele de plata pentru Trezoreria Statului prin care contribuabilii persoane fizice efectueaza plati catre bugetele componente ale bugetului general consolidat prin contul tranzitoriu deschis pe numele Ministerului Finantelor Publice si informatiile cuprinse in mesajul electronic de plati care se transmite in sistem informatic de catre institutiile de credit initiatoare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 238/05.04.2011.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Studiu de caz: Servicii export si compensari intre firme din state diferiteMFP: Principalele aspecte privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale (Ordin nr. 3781/2019)Iata proiectul de plafonare pentru salariile din companiile de stat!Reglementarea acordarii esalonarilor la plataFinantele se imprumuta din nou! Suma ajunge la 858 mil. de leiUltimele articole
Facturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileE-Factura in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteModificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microSituatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Ce trebuie sa stie firmele despre sanatatea si securitatea zilierilor cu care lucreazaArticole similare
Nou! Guvernul vrea sa modifice OG nr. 10 din 2004 privind falimentul institutiilor de creditMFP: Utilizarea contului personal pentru plata contributiilor socialeNormele privind raportarile periodice se modificaArticole similare
Noutati legislatie Fiscala 17-21 noiembrie 2008 - Monitorul OficialAspecte utile in 2016 privind regimul de declarare derogatoriuDrepturile la pensie se pot transfera indiferent de statul din UEMinistrul Muncii: "Somajul tehnic" in institutiile publice - o decizie care permite angajatilor sa ramana acasaFirmele pot fi amendate cu pana la 10.000 lei daca NU acorda zile libere angajatilor pe 30 noiembrie si 1 decembrieUltimele articole
SAF-T 2025: Cum incadrezi entitatile nePLATItoare de TVA in D406Completarea statutului TVA in D406 pentru firme nePLATItoare de TVANePLATItor de TVA. MONOGRAFIE contabila in cazul importului de bunuriPFA si drepturile de autor. Documente necesare dupa inregistrarea ca PLATItor de TVATVA la incasare in 2025 pentru firme noi: cum se face corect optiunea in D700Articole similare
Documentar fiscal: Plata obligatiilor bugetare din contul personalUltima versiune a fost actualizata pentru Ordinul de plata in CONT TRANZITORIUDocumentar fiscal: Utilizarea contului personal pentru plata contributiilor socialeANAF pune la dispozitia contribuabililor Programul de asistenta si Nomenclatorul obligatiilor de plataMFP: Utilizarea contului personal pentru plata contributiilor socialeArticole similare
TVA Split a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2018Ordinul 85/2021. A fost aprobata procedura de anulare a obligatiilor de plata accesoriiNoutati privind restructurarea obligatiilor bugetare restante la 31 iulie 2020ORDIN AL ANAF AUTORITATEA NATIONALA A VAMILOR Nr. 3.003 din 2009 Pentru aprobarea Normelor tehnice privind autorizarea utilizarii de proceduri simplificate in cadrul regimului de tranzitNoutati legislatie Fiscala 22-26 decembrie 2008 - Monitorul OficialUltimele articole
ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024Afirmatii eronate aparute in presa privind aplicarea OUG 107/2024. Care este pozitia ANAFAmnistie fiscala 2024: Cererile pot fi depuse pana pe 19 decembrie 2024Termenul pentru aplicarea facilitatilor stabilite prin OUG 107/2024, PRELUNGIT de Min. FinantelorBolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanenta
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"