Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

MFP stabileste valoarea tichetelor culturale pentru sem I 2021 (Proiect de Ordin)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Mar. 2021 Exclusiv
Tags: tichete culturale, valoarea tichetelor culturale in 2021

Ministerul Finantelor a publicat, pe site-ul oficial, un nou Proiect de Ordin comun al ministrului Finantelor si al ministrului Culturii pentru stabilirea valorii sumei indexate care se acorda sub forma de tichete culturale pentru semestrul I al anului 2021.

Astfel, valoarea sumei indexate, potrivit prezentului proiect de ordin, care urmeaza sa fie acordata sub forma de tichete culturale, lunar, respectiv ocazional, va fi de maximum 160 lei/luna, respectiv de maximum 320 lei/eveniment.

Valoarea sumei lunare, respectiv ocazionale, indexate potrivit proiectului de ordin, se utilizeaza incepand cu luna aprilie a semestrului I al anului 2021 si se aplica, conform Normelor metodologice, si pentru primele doua luni ale semestrului urmator, respectiv  august 2021 si septembrie 2021.  
 
Conform referatului de aprobare, in anul 2018 a fost aprobata Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, act normativ prin care a fost unificata legislatia in domeniul biletelor de valoare si a fost introdus un nou tip de bilet de valoare, si anume tichetul cultural. Astfel, biletele de valoare care pot fi acordate in baza legii sunt: tichete de masa, tichete cadou, tichete de cresa, tichete culturale si vouchere de vacanta.
 
Potrivit art. 21 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificarile şi completarile ulterioare, tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri şi servicii culturale, cum ar fi: abonamente sau bilete la spectacole, concerte, muzee, festivaluri, targuri si expozitii, parcuri tematice, carti, manuale scolare, albume muzicale, filme etc.

Conform dispozitiilor art. 22 alin. (1) din Legea nr. 165/2018, cu modificarile ÅŸi completarile ulterioare, nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor culturale nu poate depaÅŸi suma de 150 de lei pentru tichetele acordate lunar, respectiv suma de 300 de lei/eveniment, pentru cele acordate ocazional.

De asemenea, potrivit art. 32 alin. (1) lit. b) si alin. (3) din actul normativ mai sus mentionat, valoarea nominala maxima a tichetelor culturale, se indexeaza, semestrial, cu indicele inflaţiei comunicat de Institutul Naţional de Statistica, in funcţie de evoluţia tarifelor/preţurilor la serviciile/bunurile a caror contravaloare poate fi achitata cu aceste bilete de valoare, prin ordin comun al ministrului finantelor si al ministrului de resort.

La art. 33 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificarile ulterioare (Norme metodologice), se precizeaza faptul ca, la fundamentarea valorii sumei lunare indexate semestrial, acordata sub forma de tichete culturale, se vor utiliza urmatoarele reguli:

a) indicele inflaţiei, respectiv indicele preţurilor de consum realizat, cu perioada de referinţa luna ianuarie 2019, luna in care Legea nr. 165/2018, cu modificarile şi completarile ulterioare, intra in vigoare;
b) semestrul este constituit din 6 luni calendaristice intregi, incepand cu luna februarie 2019;
c) valoarea sumei lunare acordate sub forma de tichete culturale, de maximum 150 lei pentru tichetele culturale acordate lunar sau de maximum 300 lei/eveniment, valabila la data intrarii in vigoare a Legii nr. 165/2018, cu modificarile ÅŸi completarile ulterioare.

Astfel, in intelesul art. 33 alin. (2) lit. b) din Normele metodologice, semestrul I incepe cu luna februarie si se incheie cu luna iulie, in timp ce semestrul II al aceluiasi an incepe cu luna august si se incheie cu luna ianuarie a anului urmator. 

Conform informatiilor publicate pe site-ul Institutului National de Statistica, indicele preturilor de consum in perioada ianuarie 2019 –ianuarie 2021, este 106,70%. 
 
Valoarea sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete culturale rezultata din calculul 150 lei x 106,70% este 160,05 lei.
 
Valoarea sumei ocazionale indexate care se acorda sub forma de tichete culturale rezultata din calculul 300 lei x 106,70% este 320,10 lei.
 
 


Sursa: MFP
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "MFP stabileste valoarea tichetelor culturale pentru sem I 2021 (Proiect de Ordin)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016