Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA. Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici. Determinarea cifrei de afaceri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Aug. 2010
Tags: tva, regimul de afaceri, intreprinderi mici

TVA. Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici. Determinarea cifrei de afaceri Irina Dumitrescu, valabil la 12-Aug-2010 Intrebare: O societate, inregistrata in Romania, care are deschis ...

TVA. Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici. Determinarea cifrei de afaceri
Irina Dumitrescu, valabil la 12-Aug-2010

Intrebare: O societate, inregistrata in Romania, care are deschis un sediu permanent in Franta, executa lucrari de constructii asupra unor bunuri imobile. Sediul permanent din Franta este inregistrat in scopuri de TVA. Cifra de afaceri pe sediul din Romania este, la finele lunii iunie 20.000 euro, dar societatea a angajat un contract pe sediul din Franta, insa neavind cont deschis in Franta, valoarea contractului este incasata in Romania, aproximativ 20.000 euro.
Am rugamintea unui raspuns la mai multe intrebari si anume :
1. Cum se determina cifra de afaceri a societatii, se cumuleaza veniturile aferente celor doua sedii, sau avind in vedere ca fiecare calculeaza si vireaza impozit pe profit , sunt judecate separat?
2. Daca societatea depaseste cifra de afaceri de 35.000 euro, trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania?

Raspuns: Potrivit art. 152 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 1251 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 35.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, poate solicita scutirea de taxa pentru operatiunile prevazute la art. 126 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
Alin. (2) al acestui articol stabileste ca cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, operatiunile rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), operatiunile scutite cu drept de deducere si cele scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:
a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;
b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

Astfel cum prevede art. 153 alin. (1) lit. b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza o activitate economica ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon.Asadar, cifra de afaceri anuala in baza careia se stabileste plafonul de scutire de 35.000 de euro privind regimul special pentru intreprinderile mici este constituita din:
- valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere,
- operatiunile rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b),
- operatiunile scutite cu drept de deducere si cele scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:
a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;
b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

In cazul prezentat, sediul permanent fiind inregistrat in scopuri de TVA in Franta se va colecta TVA pentru serviciile prestate taxabile si se va deduce taxa pe valoare adagata aferenta achizitiilor de bunuri si servicii necesare desfasurarii activitatii, pe teritoriul acestui stat. Operatiunile rezultate din activitatile economice desfasurate prin intermediul sediului permanent se vor efectua sub codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit de autoritatile fiscale din Franta si se vor raporta la autoritatile fiscale din acest stat. in situatia in care societatea ar fi inregistrata in scopuri de TVA in Romania, fiind inregistrata in scopuri de TVA si in Franta, in Romania nu ar avea drept de deducere a TVA aferenta acestor achizitii de bunuri si servicii.

Prin urmare, operatiunile rezultate din activitatile economice desfasurate prin intermediul sediului permanent inregistrat in scopuri de TVA in Franta nu se iau in calcul la determinarea cifrei de afaceri anuala in baza careia se stabileste plafonul de scutire de 35.000 de euro privind regimul special pentru intreprinderile mici.

Daca in cursul unui an calendaristic in Romania societatea atinge sau depaseste cifra de afaceri de 35.000 de euro (119.000 RON), determinata potrivit art. 152 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins/depasit acest plafon.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "TVA. Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici. Determinarea cifrei de afaceri ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016