Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Retea evazionista de 50 firme specializate. Inspectorii antifrauda au identificat un prejudiciu de peste 7,5 mil. euro

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: antifrauda, inspectori, prejudiciu, achizitii intracomunitare, active patrimoniale

Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) a identificat o retea evazionista de 50 firme specializate in achizitii intracomunitare de autoturisme la mana a doua, care, in perioada 2009?2015, au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 7,5 milioane de euro (34.110.424 lei) prin sustragerea de la plata catre bugetul de stat a impozitului pe profit si a TVA incasata la livrarea interna a autoturismelor. in cauza au fost sesizati procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, care, in data de 14.10.2015, au dispus efectuarea a 93 de perchezitii domiciliare pe raza judetelelor Cluj, Alba, Brasov, Mures, Harghita, Maramures, Satu-Mare si a municipiului Bucuresti, la care 38 de inspectori antifrauda fiscala participa si asigura sprijin de specialitate.


Firmele investigate au achizitionat peste 450 autoturisme rulate de lux (Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Volvo etc) in valoare totala de 91.632.797 lei, din tari membre ale UE. Autoturismele intrau in circuite scriptice de tranzactionare succesiva in reteaua evazionista, iar la vanzarea pe lant se omitea declararea si virarea TVA de colectat si de plata, si se inregistrau in contabilitate achizitii fictive de produse si servicii. In acest mod, ultimele firme din lant solicitau deducerea TVA aferenta. Ulterior, autoturismele erau comercializate in sistem de leasing financiar pe teritoriul Romaniei cu adaosuri de 2-3% - de exemplu un autoturism Volvo cu o valoare de achizitie de 141.826,67 lei fara TVA, a fost livrat unei societati specializate in leasing auto la pretul de 144.712,43 lei fara TVA.

Pentru mentinerea aparentei legalitatii ultimelor firme din lant, firmele furnizoare transferau bani in conturile personale ale administratorului, iar acesta credita firmele pentru plata facturilor furnizorilor. Astfel, doar unei persoane fizice i-au fost virate peste 33,9 milioane de lei, dintre care 25,5 milioane de lei au fost utilizati pentru stingerea datoriilor.

Crezand ca ingreuneaza desfasurarea controalelor antifrauda, membrii retelei au mutat sedii sociale in diferite judete si au cesionat parti sociale catre persoane cu alta cetatenie decat cea romana; in ciuda acestor eforturi, inspectorii antifrauda au analizat relatiile comerciale dintre firmele investigate si au identificat facturi emise de firme inactive, diferente intre achizitiile si furnizarile declarate, acte contabile lipsa etc. De asemenea, practicarea adaosurilor foarte mici coroborata cu optarea pentru aplicarea regimului de taxare inversa la achizitii intracomunitare si incasarea TVA la momentul comercializarii pe teritoriul national, au constituit indicii importante pentru scopul real al activitatii comerciale desfasurate de aceasta retea: marirea numarului de tranzactii generatoare de TVA, colectarea cotei de 24% aferente si sustragerea de la plata acesteia catre bugetul de stat.

Pentru asigurarea recuperarii acestor prejudicii inspectori antifrauda au instituit masuri asiguratorii asupra unor active patrimoniale identificate in valoare totala de 6,2 milioane de euro (27.902.483 lei).

Demersurile de cooperare interinstitutionala intre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Directia Generala Antifrauda Fiscala au fost derulate cu respectarea competentelor materiale specifice fiecareia dintre cele doua structuri, in conditiile stabilite prin documentele de cooperare incheiate in acest sens.

Sursa: Directia Generala Antifrauda Fiscala

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Retea evazionista de 50 firme specializate. Inspectorii antifrauda au identificat un prejudiciu de peste 7,5 mil. euro":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016