Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Telegondola din Sinaia este pe cale sa treaca in proprietatea unei firme de leasing

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Nov. 2011
Tags: telegondola, firma de leasing

Telegondola din Sinaia este pe cale sa treaca in proprietatea unei firme de leasing, respectiv Dunarea IFN SA, dupa ce Primaria Sinaia nu a achitat la timp rata finala de 300.000 de euro, dintr-un contract total de 7,6 milioane de euro, din care 2,3 milioane proveneau din fonduri guvernamentale.


"Dintr-un contract de 7,6 milioane de euro, mai era de achitat o rata de 300.000 de euro, care trebuia platita in iunie. Rata nu a putut fi platita pentru ca telegondola nu a avut incasari in ultima perioada, in conditiile in care de regula are, in medie, incasari de 200.000 de lei", declara primarul orasului Sinaia, Vlad Oprea.

In urma unei licitatii publice castigata de grupul de firme Dunarea, la data de 20 decembrie 2006, a fost semnat contractul de leasing financiar pentru achizitionarea unei telegondole "la cheie". Inaugurata in decembrie 2007, telegondola, care face legatura intre cota 1000 si cota 1400, a avut la inceput probleme ca urmare a lipsei certificatului Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR).
Acum, Primaria sustine ca din luna mai I.S.C.I.R nu a mai prelungit autorizatia de functionare a telegondolei, acuzand faptul ca Dunarea IFN S.A. nu a luat nici o masura de remediere a alunecarii stalpului 6, asa cum I.S.C.I.R. recomandase. Telegondola nu a mai functionat, iar SC Transport Urban Sinaia S.R.L, care exploateaza instalatia, a notificat lipsa incasarilor si pierderile inregistrate catre Dunarea IFN S.A considerand ca aceasta este direct raspunzatoare in calitate de proprietar-locator al instalatiei.

"In urma prelungirii nejustificate a lucrarilor, in septembrie 2011, SC Transport Urban Sinaia S.R.L a convocat Dunarea IFN S.A la consiliere prealabila pentru recuperarea prejudiciului cauzat de nefunctionarea instalatiei. Ulterior, Dunarea IFN S.A. a emis o notificare de reziliere unilaterala a contractului pentru neplata ratei aferente lunii iunie 2011 la care SC Transport Urban SRL a raspuns prin respingerea declaratiei de reziliere a contractului motivand refuzul la plata facturilor emise in temeiul exceptiei de neexecutare a contractului", mai sustin autoritatile locale.

In 25 octombrie 2011, autoritatile locale din Sinaia au primit o adresa prin care Dunarea IFN S.A anunta rezilierea contractului de leasing si inceperea executarii silite a debitului urmarit, ca urmare a intarzierii SC Transport Urban Sinaia S.R.L cu 90 de zile la plata ratei de leasing.

Saptamana trecuta, prefectul judetului Prahova, Adrian Dobre, acuza autoritatile locale din Sinaia ca, dupa ce au pltatit deja sase milioane de euro, nu au achitat ultimele rate aferente contractului de leasing prin care a fost cumparata telegondola, pierzand astfel telegondola in favoarea firmei de leasing care a finantat cumpararea instalatiei.

"In momentul de fata, exista, printr-o decizie a instantei, o rezolutie prin care primaria este obligata sa predea firmei de leasing aceasta instalatie, firma de leasing avand la ora actuala posibilitatea sa o liciteze si sa o vanda unui alt beneficiar. Acest contract se deruleaza de mai mult de 5 ani. Anul acesta trebuia sa se finalizeze, vorbim de ultimele transe din acest leasing. S-au achitat de catre Primarie aproximativ 6 milioane de euro dintr-un contract de aproape sapte milioane de euro. Legal, in urma contractului, avea obligatia sa achite pana la sfarsit aceste obligatii, ratele. In conformitate cu contractul, daca nu isi indeplineste aceste obligatii, firma de leasing are dreptul de a prelua instalatia si a o revinde dupa trei rate neachitate, dupa 90 de zile de la data la care primaria si Urban Sinaia (firma care apartine consiliului local Sinaia si care administreaza telegondola - n.r.) a sistat platile", declara, in urma cu mai putin de o saptamana, prefectul Adrian Dobre.

Prefectul de Prahova anunta controale ale Corpului de control al Prefecturii, avertizand ca, in conditiile in care se vor constata abateri, rezultatele vor fi trimise "catre institutiile abilitate sa ia masurile in consecinta".

Prefectul de Prahova a mai spus ca in aceste conditii se pune problema daca Primaria Sinaia mai este "capabila" sa ia parte la organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European, care este programat pentru anul 2013 pe Valea Prahovei.

"Primaria a semnat un contract de leasing nefiind atenta la toate clauzele contractului. Acum incearca, prin diferite adrese, sa arunce vina pe altcineva: pe Institutia Prefectului, pe cetatenii din Sinaia si sa se exluda din aceasta culpa. Dar, daca se citeste contractul, se va observa ca Primaria era obligata sa faca o serie de lucrari si sa intretina aceasta instalatie in bune conditii de functionare, inca de la inceput", a mai spus Adrian Dobre.

Acesta a adaugat ca, potrivit contractului de finantare, noua societate care va cumpara instalatia are posibilitatea sa o demonteze din zona respectiva si sa o duca in alta zona, pe cheltuiala Primariei, a firmei care administra aceasta instalatie.

"S-ar putea sa ne trezim ca primaria Sinaia va fi obligata sa plateasca toate cheltuielile cu delocalizarea instalatiei si montarea ei intr-o alta zona. Suntem intr-un moment in care nu stiu daca primaria va mai putea face ceva", a mai spus prefectul judetului Prahova.

La acel moment, primarul Vlad Oprea l-a acuzat pe Adrian Dobre ca se pozitioneaza "de cealalta parte si nu de partea autoritatilor locale" si spunea ca autoritatile locale au platit 95 la suta din valoarea instalatiei de transport pe cablu, care costat aproximativ 7,5 milioane de euro.

Vlad Oprea a explicat ca instalatia a fost construita de firma Dumarea SA, care are acelasi actionar cu firma de leasing Dunarea IFN, care a finantat cumpararea telegondolei si il acuza pe patronul de la cele doua societati ca, prin tot felul de tertipuri, vrea cu tot dinadinsul sa puna mana pe o instalatie construita din bani publici.

Marti, referindu-se la decizia de executare silita, Vlad Oprea califica masura drept "profund ilegala".

"Este o masura profund ilegala, masura de executare silita a telegondolei in conditiile in care noi avem mai multe solicitari pe rol, mai multe plangeri si prin care nu cred ca este admis ca o investitie de peste 8 milioane de euro realizata din bani publici sa fie trecuta in proprietatea unui privat. Acest lucru poate compromite foarte grav si iremediabil sezonul de schi de anul acesta, Festivalul olimpic de tineret si evident este un fapt fara precedent ca un privat sa puna mana pe un bun public de peste 8 milioane de euro. Peste doua zile veti avea executarea silita ce veti face? Am informat astazi consiliul local, vom informa si cetatenii ca sa fie prezenti acolo pentru ca, din punctul nostru de vedere aceasta executare este total ilegala si n-are nici o legatura cu ce s-a incuviintat cu dosarul de executare silita", spune Oprea.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, firma de leasing IFN Dunarea SA ii are ca actionari pe Costin Marian Francu, care este si presedinte-director general, pe Marilena Eugenia Francu si pe Bogdan Sabin Francu. Acelasi Costin Marian Francu este si asociat in Dunarea SA, firma care a construit telegondola.

Sursa Mediafax.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Telegondola din Sinaia este pe cale sa treaca in proprietatea unei firme de leasing":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016