Tags: declaratia recapitulativa, achizitii intracomunitare
Persoane impozabile, inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, conform art. 153 si 153 indice 1 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, care au efectuat livrari intracomunitare scutite de taxa, achizitii intracomunitare de bunuri, livrari de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare, precum si prestari/achizitii intracomunitare de servicii, ca lunar pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice au obligatia completarii si depunerii la organele fiscale competente a Declaratiei recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare, formular 390 VIES.
Declaratia recapitulativa se depune, in format electronic, la registratura organului fiscal competent, la posta, prin scrisoare recomandata sau prin completare pe pagina de websiteul ANAF, prin Sistemului Electronic National (SEN). Formatul electronic, depus pe suport electronic va fi insotit, obligatoriu, de formularul editat cu ajutorul programului de asistenta, semnat si stampilat, conform legii.
Contribuabilii care detin certificat digital pot depune formularul prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe websiteul ANAF.
Atentie! Contribuabilii mari si contribuabilii mijlocii, precum si sediile secundare ale acestora au obligatia depunerii Declaratiei recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare, formular 390 VIES, numai prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul SEN.
Semnarea declaratiei se realizeaza prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica.
Formatul electronic al declaratiei recapitulative se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de ANAF si se transmite organului competent pe suport electronic.
Programul de asistenta este pus la dispozitia persoanelor impozabile, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe serverul de pe websiteul ANAF, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice, categoria Descarcare declaratii.
Declaratia depusa initial se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular. In declaratia rectificativa se rectifica tranzactii declarate in orice perioada de raportare anterioara si se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.
De retinut! Se completeaza cate o declaratie rectificativa pentru fiecare perioada de raportare pentru care se opereaza rectificari.
Nedepunerea la termenele legale sau depunerea de declaratii recapitulative cu sume incorecte ori incomplete se sanctioneaza cu amenda:
- de la 1.000 la 5.000 lei in cazul nedepunerii declaratiei recapitulative la termenele legale;
- de la 500 la 1.500 lei in cazul depunerii declaratiei recapitulative cu date incorecte ori incomplete.
Nu se sanctioneaza contraventional persoanele care corecteaza declaratia recapitulativa pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii recapitulative, daca depunerea declaratiei recapitulative cu sume incorecte ori incomplete nu a fost constatata de organul fiscal anterior corectarii.
Nu se sanctioneaza contraventional persoanele care corecteaza declaratiile recapitulative pana la implinirea termenului legal de depunere a acestora.
Nu se sanctioneaza contraventional persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.
In cazul aplicarii sanctiunii amenzii, contravenientul are posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala.
*
Baza legala: art. 156 indice 4 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; Ordinul presedintelui ANAF nr. 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului „Declaratie recapitulativa 390 VIES privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare”, publicat in Monitorul Oficial nr. 67/29.01.2010; art. 219 indice 1 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; Ordinul presedintelui ANAF nr. 2.520/2010 privind depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta de catre contribuabilii mari si mijlocii, publicat in Monitorul Oficial nr. 670/01.10.2010; Ordinul presedintelui ANAF nr. 2.568/2010 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 2.520/2010 privind depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta de catre contribuabilii mari si mijlocii, publicat in Monitorul Oficial nr. 704/21.10.2010.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Referitor OG 16/2022- una din conditii este ca asociatii/actionarii sa nu detina mai mult de 25 % in cel mult 3 micro. In situatia in care 3 persoane fizice afiliate (sot, sotie, copii) sunt asociate atat direct cat si indirect in mai multe microintreprinderi pentru respectarea criteriului prevazut de lege se tine cont numai de detinerea directa de catre fiecare asociat in parte fara a se tine cont de afiliere ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Eveniment online. - evenimentul se desfasoara exclusiv online. - vanzare bilet electronic pentru acces - vanzare pachet de publicitate online. Cum facturam in acest caz clientilor atat din UE (platitori de TVA, neplatitori de TVA, PF), clientilor din spatiul non-UE (PJ si PF) si clientilor din Romania (PJ platitori si neplatitori de TVA si PF). De exemplu, pachetele de sponsorizare/se factureaza cu cota___ de TVA in cazul clientilor din ....
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Pentru cei care nu si-au ridicat arenda in 2022, desi in contract e specificat termenul de ridicare, la ce pret voi calcula impozitul pe arenda daca isi vor ridica acum in ianuarie, februarie ....2023 arenda/mentionez ca preturile medii ale produselor agricole au fot modificate pentru anul 2023 deja, si difera de cele din 2022. Va rog un exemplu concret, la 1 ha = 1000 kg brut porumb/grau si pentru plata in lei. Va rog sa imi spuneti la ce pret calculez arenda in 2023 pentru an 2022 (arenda...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate platitoare de TVA detine o spalatorie auto pe teritoriul Romaniei. Clientul catre care presteaza servicii de cosmetica auto are sediul in Bulgaria si este de asemenea platitor de TVA. Prestarea serviciilor fiind efectuate pe teritoriul Romaniei intra in sfera de TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca sunt platitor de impozit pe venit si am urmatoarea situatie: - impozit trim.I - 10.524 - sponsorizare - 2.104 - impozit trim.II - 12.445 - sponsorizare - 2.489 - impozit trim III - 11.687 - impozit trim.IV - 11319 - reducere OUG 153 920. Depun declaratia 107 pentru sponsorizarile efectuate in anul 2022, dar mai pot depune si declaratia 177 pentru suma care am mai putea sa o repartizam catre un ONG? Cum calculez aceasta suma? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea noastra a facut sponsorizare catre o primarie (plata echipament sportiv pentru echipa de fotbal a comunei). Aceasta cheltuiala este deductibila fiscal, daca primaria nu este si nu are obligativitatea inscrierii in registrul entitatilor de cult?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<