Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA - Cursul valutar pentru calcul tva

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2007
Tags: tva, calcul tva, curs valutar

Cursul valutar Ipoteza: O societate din Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri din Franta in valoare de 100.000 euro, achizitie pentru care vanzatorul emite si transmite ...

Cursul valutar

Ipoteza:

O societate din Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri din Franta in valoare de 100.000 euro, achizitie pentru care vanzatorul emite si transmite cumparatorului o factura cu data de 05.05.2007. Bunurile sunt receptionate de catre cumparator la data de 15.05 2006.

Solutie

Conform prevederilor art. 135 alin. (2) Cod fiscal, in cazul achizitiilor intracomunitare, faptul generator ia nastere la data emiterii facturii catre beneficiar (05.05.2007), dar nu mai tarziu de a cincisprezecea zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul
generator.

Avand in vedere faptul ca sunt indeplinite conditiile legale pentru aplicarea masurilor de simplificare, aplicate pentru un calcul tva, (existenta codurilor valide de TVA si existenta unei relatii de transport intre vanzator si beneficiar), impozitarea cu TVA se efectueaza la locul achizitiei intracomunitare de bunuri care se considera a fi, conform dispozitiilor art. 1321 Cod fiscal, locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, adica in Romania.

In temeiul dispozitiilor art. 1391 din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA pentru aceasta achizitie intracomunitara se va calcula in lei la ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei... din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza“, adica data de 05.05.2007.

Totodata, Codul fiscal prevede pentur calcul tva, in cuprinsul aceluiasi articol 1391, faptul ca poate fi utilizat si „cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza“.

Tratamentul contabil pentru aceasta operatiune la societatea din Romania, in conditiile in care cursul BNR pentru data de 05.05.2007 a fost de 3,3197 lei pentru un euro si presupunem ca bunurile sunt de natura marfurilor, este urmatorul:

          371           =           401                                                   331.197 lei
        Marfuri                 Furnizori

si, concomitent, taxarea inversa:

        4426            =         4427                                                 62.927,43 lei
 TVA deductibila          TVA colectata (19% * 331.197 lei)

Precizam faptul ca in situatia in care cumparatorul nu primeste factura emisa de catre vanzator, acesta va trebui, in conformitate cu dispozitiile art. 1551, sa
intocmeasca o autofactura, aferenta achizitiei intracomunitare realizate.

In aceasta situatie insa, autofactura va fi emisa direct in lei, folosind cursul valutar incident la data receptiei marfurilor.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA - Cursul valutar pentru calcul tva":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016