Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Lipsa unei strategii a fost demonstrata printr-o serie de masuri fiscale luate dupa ce Romania a inceput sa iasa incet-incet din criza. Acest lucru este demonstrat de un studiu intocmit de avocatul Gabriel Biris, vicepresedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
"Am zis ca la noi aruncatul cu vina in spatele celuilalt fiind principala preocupare si sportul national, inaintea oinei, am simtit nevoia sa fac un studiu, un inventar, al masurilor de politica fiscala de la inceputul crizei. (...) in maxim o luna de zile voi extinde studiul pana la 1 ianuarie 2005. Ce am vrut sa facem cu acest inventar este sa punem o oglinda - sa aratam, nu sa incriminam - si sa vada inclusiv decidentii politici, dar si suporterii unuia sau altuia dintre partidele din Romania, ca de fapt, in realitate, toti au avut un singur tip de abordare: acela de a mari impozite si taxe, de a agresa mediul de afaceri, agresiune care ne-a dus pana la urma in situatia in care suntem acum", a declarat Biris intr-o conferinta de presa, citat de Mediafax.
Se mentioneaza ca nu au fost incluse in inventar taxele pe resursele minerale, modificarea redeventelor pentru resurse minerale sau taxa de prima inmatriculare/mediu pentru autoturisme.
Totodata, informeaza Mediafax, Florin Pogonaru, presedintele asociatiei, a declarat:
"Mediul de afaceri are ca problema esentiala predictibilitatea. Atat timp cat lucrurile nu sunt predictibile, nu poti sa functionezi, nu poti sa-ti faci business plan cand dintr-un moment in altul mai ai o ordonanta de urgenta care schimba regulile jocului".
De asemenea, acesta a mentionat ca dupa o analiza a celo 155 modificari, s-a demonstrat ca acestea au dus la o saracie in "mod masiv", neexistand in acelasi timp o filosofie fiscala:
"Daca am avea o filosofie fiscala care sa spuna ca prin fiscalitate stimulam ceea ce vrem sa dezvoltam si penalizam ceea ce credem ca afecteaza cresterea economica, probabil ca altfel am negocia cu institutiile internationale".
In plus, Pogonaru a mentionat:
"Fiscalitatea in Romania nu este un instrument, asa cum s-a spus, gandit, asumat, coerent, care sa poata fi inteles de mediul de afaceri, care sa-si adapteze afacerile functie de prioritatile fiscale ale Guvernului, si reprezinta doar momente in care cate o idee iese afara in mod triumfal".
Drept concluzie, informeaza Mediafax, AOAR arata ca desi au fost facute numeroase modificari legislative, problemele majore ale fiscalitatii romanesti, precum evaziunea in domeniul TVA si cel al accizelor sau munca la negru, au ramas nerezolvate.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Ce cred oamenii de afaceri despre modificarile fiscale facute dupa criza":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
PFA 2020: Taxe, impozite, deduceri. Ce trebuie sa faci pentru a castiga mai multConsiliul Investitorilor Straini crede ca statul va lua inapoi in 2015 ce da acumActele normative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitorul Oficial al Romaniei in perioada 17 – 21 august 2020 (Informare ANAF)MFP stabileste mijloacele electronice de transmitere la distanta a actelor de executareTot ce trebuie sa stiti in 2020 despre formularul 230!Ultimele articole
Sunteti profesionist cu experienta in sectorul public?Taxe si impozite MINIME! Solutiile sunt disponibile pe un stick de memorieNOU! Consultanta CONTABILA: 125 de specialisti sunt de garda in 2021!Colectare creante fiscale. Au fost inlocuite modelele unor formulare din domeniu (Informare ANAF)Este OFICIAL! Procedura de acordare a esalonarii la plata de catre organul fiscal central a fost publicata in Monitor (OPANAF 3896/2020)
Mai multe articole despre Fiscalitate
Articole similare
AOAR: Bugetul de stat pe 2019 trebuie sa se bazeze pe inghetarea salariilor in sectorul bugetarCe crede presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri despre sectorul fiscal romanescTaxele si impozitele din 2014 vor influenta negativ afacerile din RomaniaAOAR: majorarea salariului minim de la 1 noiembrie a.c., o masura populista si arbitraraReducerea CAS si scutirea impozitului pe profit reinvestit se mentin ca masuriUltimele articole
Guvernul s-a razgandit! Salariul minim nu va mai fi diferentiat in functie de vechime: "Ar fi discriminatoriu"
Mai multe articole despre Asociatia Oamenilor de Afaceri
Articole similare
AOAR: Politica fiscala este - de clasa a IV-a. Apar variante care se contrazic unele pe alteleAOAR: majorarea salariului minim de la 1 noiembrie a.c., o masura populista si arbitraraCesiune contract de leasing sau vanzare mijloc fix catre o persoana fizica. Implicatii fiscaleLeul supraevaluat afecteaza exporturile si revenirea economicaTaxele si impozitele din 2014 vor influenta negativ afacerile din RomaniaUltimele articole
AOAR: Bugetul de stat pe 2019 trebuie sa se bazeze pe inghetarea salariilor in sectorul bugetarANAF penalizeaza firmele cu un pensionar in consiliul de administratieANAF a demarat verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezinta risc fiscal ridicatCe crede presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri despre sectorul fiscal romanescToate modificarile TVA aduse de HG nr. 84 intr-o analiza comparativa
Mai multe articole despre AOAR
Articole similare
FMI a \"inghetat\" TVA-ulANAF penalizeaza firmele cu un pensionar in consiliul de administratieLeul supraevaluat afecteaza exporturile si revenirea economicaCe crede presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri despre sectorul fiscal romanescStrainii au 33% din economie, dar cu numai 17% din salariatiUltimele articole
Reducerea CAS ar trebui facuta dupa consultarea mediului de afaceri
Mai multe articole despre Pogonaru
Articole similare
Ministrul Finantelor: Scutirea IT-istilor de impozitul pe venit este abordarea corecta. Intentionam sa extindem si asupra altor domeniiLiderul PNL vrea ca IT-istii sa plateasca impozit pe venit. Patronatele din Industria IT: Rezultatul ar fi reducerea masiva a specialistilor din taraSeminarul National de Contabilitate - Cum obtinem amanarea impozitelor neachitate?MODIFICARI FISCALE privind casele de marcat. Tabel comparativ OUG 28/1999Top MODIFICARI FISCALE aduse de Legea 186/2015. Cele 7 schimbari care schimba domeniul fiscalUltimele articole
Nou buletin informativ de la ANAF: MODIFICARI FISCALE in Monitorul OficialProceduri Fiscale in 2016 - Ghid completConferinta Nationala Modificari de ultima ora in Codul Fiscal si Legea Contabilitatii in 2015MODIFICARI FISCALE in 2014. Ce e nou privind activitatile desfasurate de PFA sau de intreprinderile individuale?Cea mai recenta scrisoare de intentie negociata cu FMI ascunde impozite noi din 2014
Mai multe articole despre modificari fiscale

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
ec.Niculae Cimbrola 2014-02-07 18:47:19
propun spre dezbatere doua masuri fiscale:1. reducerea taxelor pe muncaangajat+angajator cu 25 de puncte procentuale, adica de la 47% la 22%, concomitent cu cresterea salariului minim la 1500 lei. cota de 22% sa cuprinda toate taxele pe munca existentecas, cass,somaj, fond de risc, fond concedii medicale si fond de garantare, sa fie unica si la vedere pentru toata lumea, adica inscrisa pe factura privind costul fortei de muncastat de plata;
2. inregistrarea in scopuri de tva, numai la depasirea unui prag serios privind cifra de afaceri500.000 eur
prin aceste masuri s-ar reduce birocratia, ar creste in mod real puterea de cumparare, s-ar reduce fenomenul de evitare al platilor privind taxele pe munca, s-ar incasa mai mult la bugetul de stat.