Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

TVA: o prevedere legala noua cu ceva vechime

de Infotva.ro

de Infotva.ro la 15 Feb. 2011
Tags: tva, codul fiscal

Prin OUG nr. 117/2010 s-a modificat, printre altele, alin. 7 al art. 153 din Codul fiscal, astfel: „Organele fiscale competente vor inregistra in scopuri de TVA, conform prezentului articol, toate ...


Prin OUG nr. 117/2010 s-a modificat, printre altele, alin. 7 al art. 153 din Codul fiscal, astfel:

„Organele fiscale competente vor inregistra in scopuri de TVA, conform prezentului articol, toate persoanele care, in conformitate cu prevederile prezentului titlu, sunt obligate sa solicite inregistrarea, conform alin. (1), (2), (4) sau (5). Prin ordin al ministrului finantelor publice  se pot stabili criterii pe baza carora sa fie conditionata inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile. Organele fiscale competente stabilesc, pe baza acestor criterii, daca persoana impozabila justifica  intentia si are capacitatea  de a desfasura activitate economica, pentru a fi inregistrata in scopuri de TVA”. 

Problema e ca, in goana de a nu scapa nimic, organele fiscale aplicau aceasta prevedere mai de multisor. Iar situatii de acest gen ajungeau la instante, care stiau la randul lor sa interpreteze legea, chiar fara actuala forma „lamuritoare” a alineatului 7.

Bunaoara, intr-un caz interesant, reclamanta S.C. "P" S.A. a solicitat sa se dispuna anularea deciziei nr. 4/14.11.1994 a Ministerului Finantelor si a art. 3 din dispozitia nr. 81.176/11.08.1994 a Directiei generale a controlului financiar de stat din cadrul Ministerului Finantelor, prin care a fost obligata sa plateasca la bugetul statului taxa pe valoarea adaugata pentru marfa care i-a fost sustrasa.

In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca a importat o cantitate de zahar, pe care a depozitat-o la o serie de fabrici de zahar, societati comerciale cu capital integral de stat, in vederea sortarii, repetarii controlului calitativ si distribuirii, in functie de rezultatele analizelor de laborator, la consumul direct al populatiei sau pentru industrializare.
Valorificarea si distribuirea zaharului urma sa se faca, asa cum se stabilise prin contracte, numai cu incuviintarea sa expresa si in scris, data catre depozitar si beneficiarii interni.
Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detaliiIncalcand prevederile din contractele de prestari servicii S.C. "C" S.A. si S.C. "D.O." S.A. au livrat ilegal cantitati de zahar, fara consimtamantul reclamantei, facturand marfa in nume propriu, la preturi mai mici decat cele ce fusesera stabilite si fara a cuprinde taxe pe valoarea adaugata, fapte pentru care a si fost actionat in judecata aceste societati, dar, cu toate acestea, autoritatile financiare au retinut in sarcina reclamantei obligatia de plata a acestei taxe.

In conformitate cu dispozitiile legale, pentru bunurile din import, taxa pe valoarea adaugata se plateste de persoanele fizice si juridice importatoare direct sau prin intermediari.

Reclamanta a avut calitatea de importator al unei cantitati de zahar, situatie in care este platitor de taxa pe valoarea adaugata.

In solutionarea prezentei cauze – a aratat instanta - nu intereseaza ca societatile comerciale la care a fost depozitat zaharul l-au vandut fara consimtamantul reclamantei si la alt pret decat cel stabilit, aceasta avand posibilitatea sa se indrepte impotriva celor vinovati si sa obtina acoperirea integrala a pagubei ce i-a fost cauzata.

Pentru cele ce preced, actiunea a fost respinsa, ca neintemeiata1. Prin decizia nr. 1895/1996 Curtea Suprema de Justitie - sectia de contencios administrativ a respins, ca nefondat, recursul declarat de reclamanta2.

Cam  asa se aplica „noua” prevedere a alin. 7 al art. 153.
Era ceva neclar pana acum?
Nu era.
Dar OUG 117/2010 trebuia „umpluta” cu ceva, ca sa se simta ca modifica Codul fiscal, nu?

Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri

--------------------
1 CA Bucuresti, sent. nr.  555/1995, Culegere de practica judiciara, contencios administrativ, 1993-1998, p. 242-243, speta 182.
2 Tanti Anghel, M. Bragaru, Codul de procedura fiscala adnotat, ed. Rosetti, Bucuresti, 2006, pag. 61.


Autor: Infotva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "TVA: o prevedere legala noua cu ceva vechime":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016