Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Factura cu TVA in euro = MFP o respinge de la rambursare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Feb. 2011
Tags: tva, factura, rambursare

Este deja cunoscut faptul ca Ministerul Finantelor se "agata" de orice chichita legala pentru a evita sau intarzia plati catre persoane juridice. Mai ales in cazul rambursarii TVA. Un caz practic ...


 Este deja cunoscut faptul ca Ministerul Finantelor se "agata" de orice chichita legala pentru a evita sau intarzia plati catre persoane juridice. Mai ales in cazul rambursarii TVA. Un caz practic foarte important, caz in care MFP se foloseste de o prevedere legala pentru a nu rambursa aceasta TVA, se refera o omisiune simpla dar decisiva la intocmirea unei facturi.
 
O persoane juridica din Romania emite o factura catre o persoana juridica din Olanda, sa spunem. "Olandezii" solicita MFP rambursarea TVA-ului. Raspunsul de la MFP este urmatorul: "Facturile pentru care se solicita rambursarea taxei nu au inscrisa TVA in lei. TVA este exprimata in euro. Contribuabilul nerezident a incalcat prevederile art.146 alin (1) din Legea 571/2003 coroborat cu prevederile pct.72 al.(1) din HG 44/2004 privind Normele metodologice de aplicare a Legii 573/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare. Temeiul de drept : - art.146 al (1) lit a), art.155 alin.(5) lit.n), art.159 alin.(1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu pct.72 alin.(1) din HG 44/2004 privind normele metodologice de aplicare a Codului fiscal cu modifificarile si completarile ulterioare.
 
Este corecta decizia MFP?
 
Raspunsul este Da. Pentru respingerea sumei TVA solicitata la rambursare, organele fiscale au profitat de nerespectarea de catre persoana impozabila din Romania (furnizorul) a prevederilor cuprinse la punctul 72 alin. 1 din normele de aplicare ale art. 155 "Factura" alineatul 5 din Codul fiscal.
 
Conform legii, factura poate fi emisa in valuta, respectandu-se prevederile punctului 72 alin. (1), care precizeaza ca "Factura prevazuta la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal va fi intocmita in orice limba oficiala a statelor membre ale Uniunii Europene, dar la solicitarea organelor de inspectie fiscala trebuie asigurata traducerea in limba romana". Greseala facuta este insa lipsa informatiei cu privire la valoarea TVA in lei, a sumei TVA care trebuia inscrisa in mod expres in lei in factura emisa.
 
Aceasta obligatie este impusa la punctul 72 alin. (1) "Baza de impozitare poate fi inscrisa in valuta, dar, daca operatiunea nu este scutita de taxa, suma taxei trebuie inscrisa si in lei." In factura despre care vorbim s-a constatat faptul ca atat baza de impozitare cat si suma TVA s-a inscris in euro, dar, pe langa aceste informatii mai trebuia mentionata si valoarea in lei a sumei TVA colectata de catre furnizor.
 
Chiar si in acest caz, insa, mai exista o sansa de recuperare a banilor.  Furnizorul, sau prestatorul poate aplica prevederile art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal pentru a corecta anumite informatii din factura care sunt obligatorii potrivit art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, care au fost omise sau inscrise eronat, dar care care nu modifica baza de impozitare si suma TVA aferenta operatiunii facturate initial. Aceasta factura corectata se ataseaza facturii initiale. Persoana juridica din Olanda se poate adresa furnizorului pentru emiterea unei facturi complete astfel incat sa formuleze o noua cerere de restituire in baza facturii emise cu toate informatiile impuse prin lege.
 
Pentru a evita insa bataile de cap trebuie tinut cont de faptul ca pe orice factura emisa in valuta se va trece si valoarea in lei, pentru a fi rambursata.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Factura cu TVA in euro = MFP o respinge de la rambursare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016