Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cadouri acordate cu ocazia Pastelui. Aceste venituri sunt impozabile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Apr. 2021 Exclusiv
Tags: venituri neimpozabile, prime de paste

Acordarea primelor de Paste. In situatia in care angajatorul doreste sa acorde angajatilor drept prima o suma fixa, in valoare mai mare de 150 ron, cum trebuie interpretata scutirea acestui plafon la impozitare? Este impozabila doar diferenta sau intreaga suma? Multumesc.

Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu: 
 

O societate are posibilitatea de a acorda cadouri in bani cu ocazia Pastelui, tratamentul fiscal din punct de vedere al impozitului pe salarii aplicat acestor venituri fiind reglementat de art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
 
In acest sens, in masura in care societatea acorda cadouri salariatilor, cat si copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, veniturile realizate de salariati sunt neimpozabile in masura in care valoarea acestora (pentru fiecare persoana in parte), nu depaseste 150 lei.
 
Regimul fiscal va fi acelasi si in situatia in care societatea acorda cadouri in bani si/sau in natura pe destinatiile reglementate de art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
 
In includerea acestor beneficii in prevederile contractului individual/colectiv de munca, vor fi avute in vedere prevederile Codului fiscal care vin sa sanctioneze din punct de vedere fiscal acele situatii in care aceste beneficii nu sunt incluse in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca aplicabil, dupa caz. Societatea are asadar posibilitatea sa acorde cadouri neimpozabile in limita a 150 lei, fie in bani, fie in natura, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
 
Pct. 12 alin. (11) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal precizeaza ca limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator.
 
Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii potrivit art. 76 alin. (2) lit. s) si alin. (3) din Codul fiscal, fiind datorate si contributiile sociale obligatorii potrivit Titlului V din Codul fiscal. Includerea pe statul de salarii va fi necesara doar pentru partea care depaseste suma de 150 lei care reprezinta venit/avantaj impozabil.
 
Si din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, tratamentul fiscal este asemanator. In acest sens, potrivit art. 142 lit. b) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura oferite salariatilor, cele oferite pentru copiii minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, astfel cum este prevazut in contractul de munca. Cadourile in bani si in natura oferite de angajatori angajatilor, cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Pastelui nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, nu depaseste 150 lei.
 
De asemenea, cadourile, inclusiv tichetele cadou, pe aceste destinatii si in limita sume de 150 lei nu se cuprind nici in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 157 alin. (2) si al contributiei asiguratorie pentru munca, potrivit art. 220 4 alin. (2).
 
In raport cu deductibilitatea cheltuielilor cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit Titlului IV din Codul fiscal, potrivit art. 25 alin. (2) din Codul fiscal coroborat cu pct. 14 din Normele metodologice pentru aplicarea acestui articol, acestea sunt considerate cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice, cu exceptia celor deductibile limitat si nedeductibile reglementate la alin. (3) si (4) din art. 25 din Codul fiscal.
 
In acest sens, prin exceptie de la acesta regula care reglementeaza deductibilitatea cheltuielilor cu salariile si cele asimilate salariilor, art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Codul fiscal include in categoria cheltuielilor sociale deductibile in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii, cadourile in bani sau in natura, inclusiv tichetele cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora.
 
Din punct de vedere contabil, se poate opta pentru utilizarea contului 6458 Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala, intrucat in cazul sumele acordate sub forma cadourilor acordate salariatilor cu ocazia Craciunului, in limita a 150 lei, sunt tratate drept cheltuieli sociale.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cadouri acordate cu ocazia Pastelui. Aceste venituri sunt impozabile?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016