Tags: venituri neimpozabile, prime de paste
Acordarea primelor de Paste. In situatia in care angajatorul doreste sa acorde angajatilor drept prima o suma fixa, in valoare mai mare de 150 ron, cum trebuie interpretata scutirea acestui plafon la impozitare? Este impozabila doar diferenta sau intreaga suma? Multumesc.
Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu:
O societate are posibilitatea de a acorda cadouri in bani cu ocazia Pastelui, tratamentul fiscal din punct de vedere al impozitului pe salarii aplicat acestor venituri fiind reglementat de art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
In acest sens, in masura in care societatea acorda cadouri salariatilor, cat si copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, veniturile realizate de salariati sunt neimpozabile in masura in care valoarea acestora (pentru fiecare persoana in parte), nu depaseste 150 lei.
Regimul fiscal va fi acelasi si in situatia in care societatea acorda cadouri in bani si/sau in natura pe destinatiile reglementate de art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
In includerea acestor beneficii in prevederile contractului individual/colectiv de munca, vor fi avute in vedere prevederile Codului fiscal care vin sa sanctioneze din punct de vedere fiscal acele situatii in care aceste beneficii nu sunt incluse in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca aplicabil, dupa caz. Societatea are asadar posibilitatea sa acorde cadouri neimpozabile in limita a 150 lei, fie in bani, fie in natura, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Pct. 12 alin. (11) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal precizeaza ca limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator.
Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii potrivit art. 76 alin. (2) lit. s) si alin. (3) din Codul fiscal, fiind datorate si contributiile sociale obligatorii potrivit Titlului V din Codul fiscal. Includerea pe statul de salarii va fi necesara doar pentru partea care depaseste suma de 150 lei care reprezinta venit/avantaj impozabil.
Si din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, tratamentul fiscal este asemanator. In acest sens, potrivit art. 142 lit. b) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura oferite salariatilor, cele oferite pentru copiii minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, astfel cum este prevazut in contractul de munca. Cadourile in bani si in natura oferite de angajatori angajatilor, cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Pastelui nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, nu depaseste 150 lei.
De asemenea, cadourile, inclusiv tichetele cadou, pe aceste destinatii si in limita sume de 150 lei nu se cuprind nici in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 157 alin. (2) si al contributiei asiguratorie pentru munca, potrivit art. 220 4 alin. (2).
In raport cu deductibilitatea cheltuielilor cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit Titlului IV din Codul fiscal, potrivit art. 25 alin. (2) din Codul fiscal coroborat cu pct. 14 din Normele metodologice pentru aplicarea acestui articol, acestea sunt considerate cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice, cu exceptia celor deductibile limitat si nedeductibile reglementate la alin. (3) si (4) din art. 25 din Codul fiscal.
In acest sens, prin exceptie de la acesta regula care reglementeaza deductibilitatea cheltuielilor cu salariile si cele asimilate salariilor, art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Codul fiscal include in categoria cheltuielilor sociale deductibile in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii, cadourile in bani sau in natura, inclusiv tichetele cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Limitari drepturi salariale Ordonanta de urgenta 1562024
Intrebare:
Referitor la unele prevederi din OUG nr. nr. 156/2024, respectiv:
Art. XXXIV
(1)Pentru anul 2025, operatorii economici carora li se aplica prevederile art. 9 alin. (1) lit. b) si alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013, aprobata cu completari prin Legea nr. 47/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, pot prevedea in bugetul de venituri si cheltuieli cresterea cheltuielilor de natura salariala fata de realizarile anului 2024, dar cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata efectuata pentru compania mama
Intrebare:
Am achitat in numele companiei mama, care este din Austria, o taxa catre o autoritate din Romania. Pentru aceasta taxa nu am primit niciun document de la autoritatea in cauza (taxa s-a platit in baza unei legi). Avem doar ordinul de plata si atat (plata este facuta de noi pentru ca ei nu puteau sa faca plata in cont de Trezorerie). Totusi, noi vrem sa ne recuperam aceasta taxa de la compania mama. Cum putem sa facturam catre ei aceasta taxa? Care ar trebui sa fie regimul TVA-ului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare transport salariati
Intrebare:
Incepand cu 2025 dorim sa acordam salariatilor c/v transportului de la domiciliu la locul de munca si avem urmatoarele cazuri:
- cu masina de serviciu, pt agenti de vanzari, soferi transport marfa, directori - aici noi consideram ca e deductibil transportul de la domiciliu la locul de munca.
- cu masina proprie, salariati care se deplaseaza din aceeasi localitate si salariati care se deplaseaza din alta localitate catre locul de munca - aici consideram ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<