keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cheltuieli nejustificate efectuate de asociat. Incidenta fiscala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: cheltuieli nejustificate, societati, asociat, dividende, legea 31/1990

Dezbatem situatia in care asociatul unic ridica o suma de bani din casierie pentru interesul firmei. Nu justifica in niciun fel cu documente suma cheltuita si face un referat prin care declara ca nu poate justifica sumele ridicate si este de acord ca acestea sa fie inregistrate ca si cheltuieli nedeductibile. Vom stabili incidenta fiscala si vom vedea in daca aceste sume sunt considerate dividende.


Raspuns:

Din punct de vedere fiscal, aceasta cheltuiala este o cheltuiala nedeductibila la determinarea impozitului pe profit, deoarece sunt inregistrate cheltuieli ce nu demonstreaza achizitii de bunuri/prestari de servicii, acest referat nefiind un document justificativ pentru modul cum au fost utilizate sumele ( achizitii de bunuri/achizitii de servicii in favoarea societatii), conform art. 21 alin. (4) lit. f) din Codul fiscal, insa poate fi considerat ca document financiar contabil in baza caruia se constata o cheltuiala nedeductibila.
 
In acelasi timp, observam ca aceste sume sunt cheltuite in folosul propriu al asociatului unic, fapt ce conduce la aplicarea prevederilor de la art. 7 alin. (12) din Codul fiscal, ce stabileste ca sumele utilizate in favoarea proprie a participantilor la societate ( asociati, actionari, administratori) sunt considerate distribuire de dividend. De aici, rezulta necesitatea impozitarii acestora conform procedurii aplicabile la distribuirea de dividende.
 
In mod normal, societatea ar trebui sa solicite asociatului unic sa depuna din fonduri proprii in casieria societatii, valoarea sumei aferenta impozitului. Cum acest fapt, este putin probabil a se realiza, consideram ca plata impozitului este in continuare in sarcina societatii, iar acesta se va inregistra in contabilitate printr-o cheltuiala, determinata prin metoda sutei majorate, astfel incat sumele nedecontate sa fie considerate dividend net dupa determinarea cheltuielii cu impozitul.
 
Inregistrare contabila:
635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe" = 446 "Alte impozite si taxe - analitic impozit dividende".
 
Aceasta cheltuiala este nedeductibila la calculul impozitului pe profit, deoarece nu este realizata in scopul realizarii de venituri impozabila, conform art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.
 
Societatea are obligatia sa declare impozitul prin declaratia 100 si sa il achite pana pe data de 25 a lunii urmatoare. Pana pe data de 28 februarie a anului urmator, societatea va depune declaratia 205 privind impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice.
 
Nu consideram ca mai sunt alte incidente de natura fiscala.
 
Cu toate acestea, nu putem sa nu amintim faptul ca patrimoniul societatii este distinct de patrimoniul asociatului unic, ce indeplineste prin lege si functia de administrator, iar acesta trebuie sa fie de buna credinta si sa nu foloseasca pentru scop propriu bunurile si activele societatii.
 
In situatia de fata, consideram ca persoana in cauza isi insuseste un risc major, deoarece utilizarea creditului societatii in folosul propriu este considerata infractiune, de art. 272 pct. 2 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale.
 
Desigur, aceasta este o situatie prevazuta in lege, insa pentru aplicarea sanctiunii este nevoie sa fie stabilita o vinovatie, un grad de periculozitate sociala a faptei, ce poate fi aprobata numai de instanta de judecata.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016