keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Inregistrare in scopuri de TVA prin optiune pentru entitate non-profit. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: tva, legea 31/1990, omfp 2795/2011, ong, deducerea cheltuielilor

Analizam mai jos cazul unui ONG care are ca obiect de activitate principal ingrijirea gratuita a bolnavilor, prin internare, dar si la domiciliu - tip hospice.


ONG-ul construieste o noua cladire - spital si la sediul din Bucuresti, inregistrat ca punct de lucru. Destinatia cladirii va fi in cea mai mare proportie ingrijirea gratuita a bolnavilor,  dar va avea si spatii oferite spre inchiriere pentru a genera bani necesari sustinerii activitatii caritabile. Aceaste venituri vor fi parte a activitatii economice pentru care se va plati impozit de 16% dupa deducerea cheltuielilor.

ONG-ul doreste sa recupereze TVA-ul pe care il plateste acum constructorului pentru aceste spatii pe care le construieste in prezent si care vor fi inchiriate in perioada urmatoare.

Vom vedea astfel care este procedura de inregistrare in scopuri TVA in cazul unui ONG in situatia prezentata mai sus, precum si care vor fi conditiile de recuperare a TVA.

Solutia consultantului:

Conditiile de inregistrare in scopuri de TVA a unui ONG nu difera de conditiile impuse unei societati comerciale deoarece ambele entitati sunt considerate persoane impozabile daca realizeaza operatiuni din sfera de aplicare a TVA. Notiunea de persoana impozabila este reglementata prin art. 127 denumit "Persoane impozabile si activitatea economica" alin. (1) conform caruia in categoria persoanelor impozabile se incadreaza orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitatile economice enumerate la art. 127 alin. (2).

In acest context, trebuie retinut ca o persoana impozabila se poate inregistra in scopuri de TVA fie in regim normal daca depaseste in cursul unui an calendaristic cifra de afaceri de 65.000 euro cu un echivalent in lei de 220.000 lei, fie prin optiune, conform prevederilor art. 153 din Codul fiscal.

Totusi, diferenta dintre o societate comerciala si o entitate nonprofit este ca se poate inregistra prin optiune doar societatea comerciala infiintata in baza Legii 31/1990 privind societatile comerciale, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului.

In acest context, prin OMFP 2795/2011 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA s-a reglementat procedura de inregistrare prin optiune doar pentru societatile comerciale, aspect care rezulta chiar din prevederile art. 1 alin. (1) "Prezentul ordin stabileste criteriile pe baza carora se conditioneaza inregistrarea in scopuri de TVA a societatilor comerciale care sunt infiintate in baza Legii 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) si c) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal. ......"

In opinia mea, o entitate non profit se poate inregistra in scopuri de TVA numai dupa depasirea cifrei de afaceri de 220.000 lei conform prevederilor art. 153 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal

"daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;" , fara a avea posibilitatea sa se inregistreze prin optiune conform prevederilor art. 153 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal" daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;".

Astfel, nu exista posibilitatea recuperarii sumei TVA pe care il achitati constructorului, suma TVA inscrisa in facturile emise pe numele ONG-ului urmand sa reintregeasca costul bunului imobil construit. Dupa inregistrarea in scopuri de TVA la momentul depasirii cifrei de afaceri, veti avea posibilitatea sa ajustati in beneficiul ONG-ului suma TVA deductibila aferenta constructiei pentru partea destinata realizarii de operatiuni taxabile. Conform legislatiei fiscale aplicabile la aceasta data, ajustarea se poate efectua in cadrul unei perioade de 20 de ani conform prevederilor art. 149 alin. (5) "Ajustarea taxei deductibile se efectueaza astfel:

 a) pentru cazurile prevazute la alin. (4) lit. a), ajustarea se efectueaza in cadrul perioadei de ajustare prevazute la alin. (2).

Ajustarea deducerii se face in perioada fiscala in care intervine evenimentul care genereaza ajustarea si se realizeaza pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare, incluzand anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare. " si alin. (5^1) "Daca pe parcursul perioadei de ajustare intervin evenimente care vor genera ajustarea in favoarea persoanei impozabile sau in favoarea statului, ajustarile prevazute la alin. (5) lit. a) si c) se vor efectua pentru acelasi bun de capital succesiv in cadrul perioadei de ajustare ori de cate ori apar respectivele evenimente.".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016