Sunt de acord cu politica de cookie
Atentie contabili!
TVA-ul s-a modificat de la 1 ianuarie 2020

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

Societate platitoare de impozit pe profit si microintreprindere afiliate. Cand apare riscul reconsiderarii?

de Redactia Infotva.ro

de Redactia Infotva.ro la 24 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: inspectie fiscala, venituri din consultanta, societati afiliate, contract de comision, microintreprindere

Facem referire in analiza noastra la o firma romaneasca platitoare de TVA si de impozit pe profit care vinde si implementeaza un soft economic clientilor din Romania. Softul a fost achizitionat de la un furnizor din Romania. Asociatii mai detin o firma platitoare de TVA, microintreprindere. Intre cele doua societati exista un contract de comision. Pentru noile contracte semnalate de microintreprindere se fac facturi de comision catre prima firma. Se intocmesc situatii anexe cu facturile care se comisioneaza.

S-ar putea ca la un eventual control veniturile microintreprinderii sa fie reconsiderate drept consultanta sau management?

Da, exista acest risc, insa conteaza foarte mult continutul clauzelor contractuale si modalitatea efectiva de derulare a intermedierii de catre microintreprindere, demonstrata cu dovezi suficiente si credibile. Spre exemplu, cu cat sunt mai vagi clauzele contractuale si mai putine dovezi concrete vis-à-vis de gasirea clientilor pentru cealalta societate, cu atat mai mult exista posibilitatea ca le un eventual control activitatea de comisionare sa fie considerata activitate de consultanta.

Insa, cel mai important risc este pentru societatea platitoare de impozit pe profit, care-si inregistreaza in cheltuieli comisioanele facturate de microintreprindere.  Astfel, trebuie avute in vedere prevederile art. 11 alin. 1 din Codul fiscal conform carora la stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau unei contributii sociale obligatorii, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii.

In cazul prezentat, este foarte posbil ca, la o eventuala inspectie fiscala, organele de control sa nu recunoasca deductibilitatea cheltuielilor cu comisioanele la societatea platitoare de impozit pe profit prin retinerea unor circumstante, cum ar fi: este vorba de doua societati afiliate, eventual cu acelasi sediu ce indica o baza materiala comuna pentru desfasurarea activitatii, clauze contractuale sunt vagi, lipsa salariati la microintreprindere, lipsa dovezi concrete pentru comisioanele facturate etc.Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist
Cartea Verde a Contabilitatii 2020
Cartea Verde a Contabilitatii 2020

Vezi detalii

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Vezi detalii

Prevenirea si combaterea spalarii banilor. Obligatii procedurale si sanctiuni
Prevenirea si combaterea spalarii banilor. Obligatii procedurale si sanctiuni

Vezi detalii
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Societate platitoare de impozit pe profit si microintreprindere afiliate. Cand apare riscul reconsiderarii?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Atentie contabili!
TVA-ul s-a modificat de la 1 ianuarie!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA de la 1 ianuarie 2020"
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
TVA-ul s-a modificat de la 1 ianuarie!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA de la 1 ianuarie 2020"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016