Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va reamintim ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr.408/2016 a fost publicata Legea nr. 112 din 27 mai 2016 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri bugetare,publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.733 din 30 septembrie 2015.
Prin actul normativ mentionat, se aduc modificari si completari ale Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare , in ceea ce priveste stabilirea, declararea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anumite categorii de venituri realizate de persoanele fizice, intrate in vigoare incepand cu data de 02 iunie 2016 , dupa cum urmeaza:• Modificari in ceea ce priveste stabilirea de catre organul fiscal competent a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din investitii si din alte surse
Potrivit art.178 alin.(1) din Codul fiscal , pentru anul 2016, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din investitii si/sau din alte surse, asa cum sunt definite la art. 91"Venituri din investitii", respectiv art.114 "Venituri din alte surse" din Codul fiscal, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz.
In conformitate cu prevederile art.179 alin.(3) si alin.(6) din Codul fiscal , contributia anuala se calculeaza prin aplicarea cotei individuale asupra bazei anuale de calcul, determinata ca suma a bazelor lunare de calcul asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, aferente veniturilor prevazute la alin. (1). Baza anuala de calcul nu poate fi mai mica decat valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara si nici mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut inmultita cu 12 luni. in cazul in care baza anuala de calcul este sub nivelul plafonului minim mentionat mai sus , organul fiscal stabileste, prin decizia de impunere anuala contributia de asigurari sociale de sanatate datorata la nivelul contributiei anuale aferenta plafonului anual minim.
Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.112/2016 , persoanele fizice care realizeaza in anul 2016 venituri din investitii si/sau din alte surse, ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate. Pentru veniturile ale caror baze lunare de calcul sunt mai mari sau egale cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara, contributia datorata lunar se calculeaza asupra acestor baze de calcul.
Asadar, in cazul persoanelor fizice care realizeaza, in cursul anului fiscal, exclusiv venituri din investitii si/sau din alte surse, pentru care baza anuala de calcul se situeaza sub nivelul valorii a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, pentru aceste venituri nu se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate.
• Modificari in ceea ce priveste declararea, stabilirea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 sau care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 sau in categoriile de persoane prevazute la art. 153 alin. (1) lit. g)-o), pentru care plata contributiei se suporta din alte surse
Persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 sau care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate astfel:
a) lunar, prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara, si au obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate pe o perioada de cel putin 12 luni consecutive, incepand cu luna depunerii unei declaratii in acest sens . Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza lunar pana la data de 25 inclusiv a fiecarei luni, incepand cu luna urmatoare depunerii declaratiei, pe toata perioada declarata.
Sau
b) la data la care acceseaza serviciile acordate de sistemul public de asigurari sociale de sanatate potrivit legii, prin depunerea declaratiei prevazute in acest sens, aplicand cota individuala de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe tara. Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza la data depunerii declaratiei.
Mentiune: Salariul de baza minim brut pe tara este salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, la data depunerii declaratiei. Procedura de declarare si stabilire a contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor prevazute mai sus se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Atentie! Persoanele prevazute mai sus, care incep sa realizeze venituri de natura celor mentionate la art. 155 sau se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei ori cu plata contributiei suportata din alte surse, depun la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care a intervenit evenimentul, o cerere in vederea stoparii obligatiilor de plata reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate. Modelul cererii se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Important! Persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei pentru asigurari sociale de sanatate sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei pentru asigurarea sociala de sanatate se suporta din alte surse, pentru care pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi au fost emise deciziile de impunere, pot depune la organul fiscal competent o cerere pentru desfiintarea deciziei incepand cu luna urmatoare celei in care se depune cererea.
Sursa: A.J.F.P. Olt - Biroul Asistenta Contribuabili
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Firme din constructii. Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de facilitati la plata salariilor?Obligatii declarative la incetarea activitatiiInformatii noi privind PLATA CASS pentru persoanele fara venituriCe contributii sociale datoreaza in 2014 persoanele care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor?Obligatiile persoanelor fizice privind CASS datorate pentru veniturile din dividendeUltimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiVenituri din activitati independente. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024Salariat cu venituri din chirii si dividende. Se mai plateste CAS sau CASS?Plafon CAS si CASS pentru anul 2023 si 2024 in cazul PFAArticole similare
Regimul fiscal al rezervelor la incetarea microintreprinderilorMinistrul Finantelor: Scutirea IT-istilor de impozitul pe venit este abordarea corecta. Intentionam sa extindem si asupra altor domeniiLegea privind diminuarea risipei alimentare - suspendata pana februarie 2019Baza de calcul pentru plata anticipata. Cum stabilim impozitul corect?12 masuri pentru cresterea accesului IMM-urilor la finantareUltimele articole
A fost publicat calendarul seminariilor web ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024Scutiri la impozitul pe venit in domenul IT. Vezi cele 7 conditii cumulative necesareFACILITATI FISCALE, OUG 59/2024. Suma netaxabila de 300 lei se poate aplica de mai multe ori?Posta Romana va trimite Notificarile de informare cu privire la amnistia fiscala introdusa prin OUG 107/2024Procedura de anulare a obligatiilor fiscale, introdusa prin Ordinul 5521/2024Articole similare
Codul fiscal s-a modificat. Noi reglementari privind contributia de asigurari sociale de sanatateIn ce conditii se depune Formularul 604?Zoom fiscal: Modificarile aduse de LEGEA 112/2016 privind CAS-ul platit pentru unele categorii de venituriAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"