Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro
de InfoTva.ro la 12 Nov. 2018Ce se intampla cu documentele unei firme in cazul in care aceasta isi inchide activitatea in mod voluntar? Trebuie pastrate toate actele?
Astazi unul dintre specialistii nostri va raspunde intrebarilor unei firme platitoare de TVA cu salariati si platitoare de impozit micro care isi inchide activitatea voluntar. Firma este infiinta din 2016 si are angajati din 2017. A primit toate documentele de la ORC privind inchiderea societatii. Ce documente trebuie sa pastreze societatea si pentru cat timp?
Raspunsul specialistului
In principiu, conform art. 25 alin. 1 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata registrele de contabilitate obligatorii si documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara se pastreaza in arhiva timp de 10 ani, cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite, cu exceptia statelor de salarii, care se pastreaza timp de 50 de ani. Totusi, dupa cum se arata la art. 25 alin. 2 din lege, prin oprdin al ministrului finantelor se pot stabili categoriile de registre de contabilitate si documentele justificative care se pastreaza timp de 5 de ani.
In acest sens, la pct. 39 din Normele generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile se arata ca pentru documentele prevazute in anexa 4 la ordin se pastreaza pe o perioada de 5 ani (NIR-uri, bonuri de consum, chitante etc.).
In cazul societatilor care isi inceteaza activitatea, art. 261 alin. 1 din Legea societatilor 31/1990 prevede ca, dupa aprobarea socotelilor si terminarea repartitiei, registrele societatilor in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata, ce nu sunt necesare vreunuia dintre asociati, se depun la asociatul desemnat de majoritate. De asemenea, conform art. 35 alin. 4 din Legea contabilitatii 82/1991, in situatia incetarii activitatii societatii, situatiile financiare anuale, registrele contabile si celelalte documente contabile obligatorii se predau la arhivele statului. Este vorba, in primul rand, de documente cu valoare practica, cum sunt statele de salarii, in baza carora se elibereaza copii, certificate si extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare ale persoanelor fizice, asa cum se arata la art. 18 din Legea Arhivelor Nationale 16/1996, republicata.
In concluzie, dupa cum se poate observa exista neconcordante legistative cu privire la soarta documentelor dupa incetarea activitatii societatii (la asociatul desemnat – Legea 31/1990; la arhive – Legea 82/1991), astfel ca societatea nu mai poate fi obligata sa pastrezele documentele dupa momentul radierii ei de la registrul comertului, dar cel putin statele de salarii trebuie predate la arhive.
Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Incetare activitate firma platitoare de TVA. Pastrarea arhivei documentelor":
Rating:
Nota: 4.29 din 5 din 7 voturi
Rating:
Nota: 4.29 din 5 din 7 voturi
Articole similare
Arhivarea documentelor financiar-contabile pe server extern. Cum va proceda o societate?
Mai multe articole despre pastrare documente
Articole similare
Documente justificative pentru bunuri acordate cadou. Care sunt implicatiile fiscale?Achizitie bunuri in baza unor bonuri fiscale. Deductibilitate cheltuiala si TVAScaderea corecta in gestiune a stocurilor degradateCare este baza legala pentru acordarea diurnei in tara si in strainatate?Lista de inventariere (Cod 14-3-12) si (Cod 14-3-12/b). DocumentUltimele articole
SRL cu angajati trimisi in deplasare. Documente justificativeClient in procedura de faliment. Regim declarativ si ajustare TVA. Studiu de cazDecontarea cheltuielilor pe baza facturilor si a bonurilor fiscale in copie. Pasi de urmatAchizitii pe baza de aviz de insotire a marfii, fara factura. Monografie contabilaRegimul TVA aplicat alocarii de costuri intre sediul fix si societate
Mai multe articole despre OMFP 2634
Articole similare
INCETARE ACTIVITATE. Valorificare AMEFSesiune online ANAF: Completarea Declaratiei Unice 212 pentru veniturile din activitati independente
Mai multe articole despre incetare activitate

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"