Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Incetare activitate firma platitoare de TVA. Pastrarea arhivei documentelor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Nov. 2018
Tags: pastrare documente, omfp 2634, incetare activitate

Ce se intampla cu documentele unei firme in cazul in care aceasta isi inchide activitatea in mod voluntar? Trebuie pastrate toate actele?

Astazi unul dintre specialistii nostri va raspunde intrebarilor unei firme platitoare de TVA cu salariati si platitoare de impozit micro care isi inchide activitatea voluntar. Firma este infiinta din 2016 si are angajati din 2017. A primit toate documentele de la ORC privind inchiderea societatii. Ce documente trebuie sa pastreze societatea si pentru cat timp?
 

Raspunsul specialistului

In principiu, conform art. 25 alin. 1 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata registrele de contabilitate obligatorii si documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara se pastreaza in arhiva timp de 10 ani, cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite, cu exceptia statelor de salarii, care se pastreaza timp de 50 de ani. Totusi, dupa cum se arata la art. 25 alin. 2 din lege, prin oprdin al ministrului finantelor se pot stabili categoriile de registre de contabilitate si documentele justificative care se pastreaza timp de 5 de ani.

In acest sens, la pct. 39 din Normele generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile se arata ca pentru documentele prevazute in anexa 4 la ordin se pastreaza pe o perioada de 5 ani (NIR-uri, bonuri de consum, chitante etc.).

In cazul societatilor care isi inceteaza activitatea, art. 261 alin. 1 din Legea societatilor 31/1990 prevede ca, dupa aprobarea socotelilor si terminarea repartitiei, registrele societatilor in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata, ce nu sunt necesare vreunuia dintre asociati, se depun la asociatul desemnat de majoritate. De asemenea, conform art. 35 alin. 4 din Legea contabilitatii 82/1991, in situatia incetarii activitatii societatii, situatiile financiare anuale, registrele contabile si celelalte documente contabile obligatorii se predau la arhivele statului. Este vorba, in primul rand, de documente cu valoare practica, cum sunt statele de salarii, in baza carora se elibereaza copii, certificate si extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare ale persoanelor fizice, asa cum se arata la art. 18 din Legea Arhivelor Nationale 16/1996, republicata.

In concluzie, dupa cum se poate observa exista neconcordante legistative cu privire la soarta documentelor dupa incetarea activitatii societatii (la asociatul desemnat – Legea 31/1990; la arhive – Legea 82/1991), astfel ca societatea nu mai poate fi obligata sa pastrezele documentele dupa momentul radierii ei de la registrul comertului, dar cel putin statele de salarii trebuie predate la arhive.

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Incetare activitate firma platitoare de TVA. Pastrarea arhivei documentelor":
Rating:

Nota: 4.29 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016