Tags: oug 8/2021, vouchere de vacanta, transport gratuit, inghetarea pensiilor
Guvernul a adoptat, in sedinta din 18 februarie, o noua Ordonanta de Urgenta privind unele masuri fiscal bugetare si pentru completarea unor acte normative.
OUG 8/2021 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.168 din 18.02.2021.
Prin actul normativ au fost instituite mai multe schimbari:
-NU se mai acorda vouchere de vacanta pentru anul 2021;
-Modificarea Legii nr. 127/2019 in sensul prorogarii datei de intrare in vigoare a aceste legi la 1 septembrie 2023. Astfel, in anul 2021 valoarea punctului de pensie se va mentine la nivelul de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri bugetare, iar incepand cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga cel mult 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorarii si data de acordare urmand a se stabili prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
-Abrogarea art. 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 131/2020 privind reglementarea unor masuri, prin care s-a instituit sporul de 30% la salariul de baza pentru personalul institutiilor prefectului implicat in activitati de prevenire si combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu exceptia prefectului si subprefectului. Aceasta masura a creat o situatie discriminatorie comparativ cu celelalte categorii de personal din institutii publice implicate in activitati de prevenire si combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 si a generat nemultumiri in randul acestora.
-Se propune si modificarea art. 205 alin. (2) din 84 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul stabilirii dreptului studentilor inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa, in institutiile de invatamant superior acreditate, in varsta de pana la 26 de ani, sa beneficieze, pe parcursul anului canedaristic, de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local in comun, cu metroul, precum si pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a si transport intern naval, si abrogarea prevederilor art. 205 alin. (2^1) prin care se reglementa ca studentii sa beneficieze, in tot cursul anului calendaristic, de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.
In contextul evolutiei pandemiei de SARS-CoV-2, tinand cont de conditiile deosebite in care trebuie sa se deruleze activitatea didactica pentru studenti - faptul ca multi studenti sunt afectati de fluctuatia semnalului 4G care permite derularea cursurilor online, - faptul ca accesul la bibliotecile virtuale necesita o serie de costuri, - faptul ca exista studenti care au rezidenta in orasele in care se afla universitatile a caror programe de licenta/master le urmeaza, - faptul ca exista o serie de efecte psihologice negative in situatia de pandemie, - faptul ca trebuie sa fie prevenit fenomenul abandonului de studii chiar si la nivelul invatamantului superior, - faptul ca a crescut indicele general al preturilor bunurilor de consum (inclusiv bunurile de subzistenta pentru studenti - masa, intretinere, carti, abonamente la internet, device-uri care permit comunicarea in conditii de distantare sociala) sunt necesare masuri suplimentare de protectie pentru studenti. Se creeaza posibilitatea ca sumele ramase in sold pentru facilitatile de transport destinate utilizarii pentru studenti, sa poata fi alocate in anii urmatori pentru acordarea de burse tot pentru studenti, ca masuri de protectie sociala si in sprijinul acestora, avandu-se astfel in vedere necesitatea utilizarii acestor sume in mod judicios si tinand cont de principiul autonomiei universitare. Utilizarea acestor sume se va adopta de fiecare universitate in parte, cu aprobarea senatelor universitatilor din care fac parte si studentii. Adoptarea acestor masuri creeaza o mai mare flexibilitate pentru utilizarea facilitatilor acordate studentilor, doar pentru sumele ramase in sold din anii precedenti, fara a crea un impact bugetar suplimentar.
-prorogarea pana la 1 aprilie 2022 a datei de intrare in vigoare a Legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar. Aceasta lege aproba pentru personalul feroviar, atat din cadrul institutiilor publice cat si din cadrul operatorilor economici cu capital majoritar de stat, drepturi de natura salariala si de asistenta sociala cu impact asupra bugetului de stat generat, in principal, de cresterea compensatiei serviciului public de transport feroviar de calatori si a cheltuielilor cu administrarea infrastructurii feroviare de circa 978 milioane lei.
-modificarea art. 3^1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2021 privind unele masuri pentru recrutarea si plata personalului implicat in procesul de vaccinare impotriva COVID-19 si stabilirea unor masuri in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea instituirii unui cadru legal general pentru organizarea de toate unitatile sanitare din cadrul ministerelor si institutiilor cu retele sanitare proprii din sistemul national de aparare, ordine publica si securitate nationala sa organizeze centre de vaccinare impotriva COVID-19. Finantarea centrelor organizate suplimentar peste numarul aprobat prin Strategia de vaccinare impotriva COVID – 19 in Romania, se asigura de la bugetul de stat prin bugetele ministerelor si institutiilor cu retele sanitare proprii din sistemul national de aparare, ordine publica si securitate nationala.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
In urma cu cateva luni societatea noastra a achizitionat un echipament de la un furnizor din Olanda pentru a-l vinde clientului X. In luna septembrie, clientul X a avut nevoie sa achizitioneze inca un echipament, insa a luat legatura direct cu furnizorul nostru din Olanda, care a fost de acord sa ii vanda direct echipamentul, fara a mai face tranzactia prin intermediul societatii noastre, asa cum fusese intelegerea initiala (intelegere verbala, nu scrisa).
Astfel,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea X inregistrata in scop de tva in Romania, inregistrata in VIES, cod caen 4941 primeste de la societatea Y (VAT-GB 296262669) din Marea Britanie o comanda de transport (incarcare Spania-descarcare Franta).
Cum emite societatea X factura din punct de vedere al TVA-ului? Rog tratament fiscal.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate a achizitionat doua apartamente cu scopul inchirierii. Lunar se factureaza catre doua persoane fizice chiria fara tva. In valoarea chiriei nu sunt incluse si cheltuielile cu utilitatile, acestea sunt suportate separat de chirias. Facturile pentru utilitati sunt primite de societate si platite, ulterior recuperand banii de la chirias.
Care este procedura fiscala corecta in ceea ce privesc utilitatile, societatea ar trebui sa refactureze valoarea acestora...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In data de 09.09.2024 am depus catre Autoritatea Vamala Romana anexa 23 privind utilizarea produselor energetice si energiei electrice in exceptare de la regimul de accizare, cu intarziere. Mi s-a spus ca trebuie sa platesc acciza retroactiv pentru perioada in care nu am avut aceasta declaratie depusa, urmand ca dupa aceasta data sa declar in D100 valoarea accizelor cu zero.
Trebuie sa emit o autofactura pentru suma pe care trebuie sa o platesc? Am cantitatea de energie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O persoana fizica pune la dispozitie in baza unui contract de comodat, 2 imobile societatii A SRL pentru a fi inchiriate.
Societatea A SRL, la randul ei da in administrare aceste imobile societatii U SRL.
Societatea U SRL are obligatia/indatorirea, printre altele, in baza contractului incheiat intre parti, A si U, sa incheie contracte de inchiriere in nume propriu.
Societatea A SRL are obligatia sa plateasca administratorului U SRL toate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<