Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Care va fi tratamentul fiscal al cheltuielilor aferente unui imobil inchiriat pentru o persoana fizica nerezidenta?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 28 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: tva, impozit pe profit, contract inchiriere, training, persoana fizica nerezidenta

Analizam mai jos cazul unei societati care a inchiriat un apartament pentru o perioada de un an pentru un salariat detasat de la o societate straina in vederea prestarii de servicii de training pentru angajatii romani. Vom vedea ce tratament fiscal se va aplica pentru cheltuielile cu utilitatile.Solutia consultantului:

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, sint aplicabile prevederile art. 21 alin. (1) din codul fiscal, conform caruia "(1) Pentru determinarea profitului impozabil sint considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare."

In continuare, la alin. (2) litera e) se arata ca sint cheltuieli deductibile "cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate, efectuate pentru salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme;", iar normele aferente, la punctul 27, stabilesc conditiile pentru calitatea de administrator si definesc notiunea de alte persoane:

"27. Calitatea de administrator rezulta din actul constitutiv al contribuabilului sau contractul de administrare/mandat. In sensul art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, persoanele fizice asimilate salariatilor cuprind si:

a) directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii;
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari
Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Vezi detalii

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice
Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detaliib) persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care contribuabilul suporta drepturile legale cuvenite acestora."
 
La art. 21 alin. (3) litera l) sint stabilite ca deductibile limitat cheltuielile privind locuinta de serviciu acordata salariatilor / administratorilor - locuinta care trebuie sa fie in proprietatea societatii, conform Legii 114/ 1996 a locuintei - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare.

La art. 21 alin. (4) litera l) se arata ca sint cheltuieli nedeductibile "alte cheltuieli salariale si/sau asimilate acestora, care nu siunt impozitate la angajat, cu exceptia prevederilor titlului III".

Din cele citate mai sus rezulta ca suma cheltuielilor cu chiria si intretinerea / utilitatile platite de societate pentru apartamentul in care locuieste persoana fizica nerezidenta sint nedeductibile la calculul impozitului pe profit, deoarece persoana respectiva nu este salariat al societatii si nici nu indeplineste calitatea de alta persoana stabilita conform punctului 27 din norme.

Cheltuielile respective nu se incadreaza in categoria cheltuielilor efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Din punctul de vedere al TVA aferent chiriei / intretinerii / utilitatilor, sint aplicabile prevederile art. 129 alin. (4) litera b) din codul fiscal, in sensul ca se considera prestare de serviciu efectuata cu plata:

b) serviciile prestate in mod gratuit de catre o persoana impozabila pentru uzul propriu ori al personalului acesteia, sau pentru uzul altor persoane, pentru alte scopuri decit desfasurarea activitatii sale economice".

Chiria si utilitatile se considera, conform celor citate, ca sint prestate in mod gratuit in favoarea altor persoane pentru alte scopuri decit activitatea economica a societatii si, ca urmare, TVA pentru acestea se va colecta prin emiterea unei autofacturi, daca la inregistrarea acestora in contabilitate TVA de pe facturile respective s-a dedus.

Insa, oricum, daca facturile de utilitati nu sint emise pe numele societatii (in sensul ca nu se respecta prevederile art. 146 alin. (1) litera a) si 155 alin. (19) litera f) din codul fiscal), nu se poate deduce acel TVA, deci in oricare dintre situatii, societatea nu va beneficia de deucerea TVA-ului.Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Care va fi tratamentul fiscal al cheltuielilor aferente unui imobil inchiriat pentru o persoana fizica nerezidenta?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016