Tags: contract nerezidenti, inregistrare contract la anaf, contract de inchiriere nerezidenti
Ce se intampla in cazul in care o societate are in derulare un contract de inchiriere incheiat, pe o perioada de 162 de zile, cu un partener din Austria, iar obiectul contractului este inchirierea de containere?
Avand in vedere acest tip de tranzactie, exista obligativitatea inregistrarii contractului la ANAF? Din punct de vedere al taxelor si impozitelor, exista obligativitate fata de autoritatile locale? Acestea sunt intrebarile la care vor ras[unde specialistii nostri.
Raspunsul specialistului
Daca societatea din Romania detine Certificatul de rezidenta fiscala emis de societatea din Austria valabil la data efectuarii platii catre nerezidenti, se vor aplica prevederile Conventiei de Evitare a dublei impuneri incheiata de Romania si Austria.
Conform acesteia, art.12 inchirierea de echipamente / bunuri nu reprezinta redevente.
ART. 12
Redevente
1. Redeventele provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile in celalalt stat.
2. Totusi, aceste redevente sunt, de asemenea, impozabile in statul contractant din care provin si potrivit legislatiei acestui stat, dar daca beneficiarul efectiv al redeventelor este rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu va depasi 3% din suma bruta a redeventelor.
3. Termenul redevente folosit in prezentul articol inseamna plati de orice fel primite pentru folosirea sau concesionarea oricarui drept de autor asupra unei opere literare, artistice ori stiintifice (inclusiv asupra filmelor de cinematograf sau filmelor, asupra inregistrarilor pe banda ori asupra altor mijloace de difuzare folosite pentru emisiunile de radio sau televiziune ori asupra altor mijloace de transmisie), oricarui patent, oricarei marci de comert, oricarui desen sau model, plan, oricarei formule secrete sau oricarui procedeu de fabricatie ori pentru utilizarea sau dreptul de a utiliza orice drept de autor asupra programelor de calculator sau pentru informatii referitoare la experienta in domeniul industrial, comercial sau stiintific.
4. Prevederile paragrafelor 1 si 2 nu se aplica daca beneficiarul efectiv al redeventelor, fiind un rezident al unui stat contractant, desfasoara activitate de afaceri in celalalt stat contractant din care provin redeventele printr-un sediu permanent situat acolo sau presteaza in celalalt stat profesii independente printr-o baza fixa situata acolo, iar dreptul sau proprietatea pentru care se platesc redeventele este efectiv legata de un asemenea sediu permanent ori de o asemenea baza fixa.In aceasta situatie se aplica prevederile art. 7 sau 14, dupa caz.
Prin urmare, platile pentru inchirierea containerelor reprezinta o prestare de servicii, nu o redeventa, astfel ca societatea din Romania nu are obligatia retinerii impozitului pe veniturile nerezidentilor.
Neavand obligatia retinerii/calcularii si datorarii impozitului, nu exista obligatii de declarare.
Cu privire la obligativitatea inregistrarii contractelor de inchiriere incheiate cu nerezidenti, trebuie analizate prevederile Codului fiscal. Astfel, in conditiile in care serviciile unor nerezidenti sunt prestate pe teritoriul Romaniei, urmeaza a se aplica prevederile art. 8 din Codul fiscal care statueaza obligativitatea persoanelor fizice si juridice romane de inregistrare a contractelor, in calitate de beneficiari ale unor prestari de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati, executate de persoane juridice straine sau fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei.
In acelasi timp, este subliniat faptul ca, in cazul contractelor incheiate pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei, acestea nu vor face obiectul inregistrarii.
Raportand aceste dispozitii la situatia prezentata, consider ca societatea din Romania nu are obligatia declararii contractului de inchiriere cu persoana nerezidenta din Austria deoarece nu se incadreaza in categoriile de servicii enumerate mai sus.
Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Iesire de la TVA prin optiune
Intrebare:
O societate platitoare de tva trimestrial, care aplica prorata, doreste ca incepand cu 01.04.2025 sa renunte la codul de tva, ca urmare a faptului ca incepand cu luna februarie 2025, societatea medicala nu mai presteaza serviciii purtatoare de tva (estetica/infrumusetare faciala). Societatea ramane pe cod caen de 8621, serviciile pe care le va presta incepand cu 01.04.2025 fiind strict legate de medicina generala. Practic, societatea a obtinut codul de tva strict ca urmare a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Impozitul pe constructii
Intrebare:
Avem un parc fotovoltaic, va rugam sa ne specificati daca trebuie sa ma declar ca platitor de taxa pe stalp. Daca da, la ce se aplica? Care e baza de impozitare?
Trebuie sa depun 700 pana-n 31.03.? Sau cand depun declaratia 100 in mai, ma inregistrez atunci?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cost realizare cladire in regie proprie
Intrebare:
Taxe constructie cladire depozit in regie proprie. Va rog sa-mi spuneti cum trebuie contabilizate taxele platite catre primarie (pentru autorizatia de constructie) si catre Inspectoratul Judetean de Constructii. Se poate folosi contul 231? In acest caz, valoarea procesului verbal de receptie a cladirii va trebui sa includa si aceste taxe? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<TVA la factura pentru despagubire
Intrebare:
Compania noastra a comandat bunuri in vederea achizitionarii, de la un furnizor dinafara UE, trasportul fiind in sarcina noastra.
Furnizorul a facturat expediat bunurile, care s-au pierdut pe traseul pana la intrarea in tara.
Totusi, furnizorul a trebuit sa fie platit, deoarece si-a respectat partea de intelegere.
Dupa investigatii, firma de curierat a recunoscut ca a pierdut bunurile si ne accepta o factura de recuperare a pagubei.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Distribuire dividende din rezultat reportat - surplus din reevaluare
Intrebare:
Din surplusul realizat din reevaluare evidentiat in cont 117.50 Adunarea Generala a membrilor cooperatori a aprobat acordarea de dividente, unitatea inregistreaza profit la finele anului intr-un cuantum mai mic pentru care s-a aprobat trecerea la rezerve.
Schimbarea destinatiei utilizata ca acordare dividente se presupune a fi impozitata cu 10 sau 16... Inregistrarea contabila fiind urmatoarea:
117.50 = 457 dividente cuvenite
441.80 impozit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<