Tags: contract nerezidenti, inregistrare contract la anaf, contract de inchiriere nerezidenti
Ce se intampla in cazul in care o societate are in derulare un contract de inchiriere incheiat, pe o perioada de 162 de zile, cu un partener din Austria, iar obiectul contractului este inchirierea de containere?
Avand in vedere acest tip de tranzactie, exista obligativitatea inregistrarii contractului la ANAF? Din punct de vedere al taxelor si impozitelor, exista obligativitate fata de autoritatile locale? Acestea sunt intrebarile la care vor ras[unde specialistii nostri.
Raspunsul specialistului
Daca societatea din Romania detine Certificatul de rezidenta fiscala emis de societatea din Austria valabil la data efectuarii platii catre nerezidenti, se vor aplica prevederile Conventiei de Evitare a dublei impuneri incheiata de Romania si Austria.
Conform acesteia, art.12 inchirierea de echipamente / bunuri nu reprezinta redevente.
ART. 12
Redevente
1. Redeventele provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile in celalalt stat.
2. Totusi, aceste redevente sunt, de asemenea, impozabile in statul contractant din care provin si potrivit legislatiei acestui stat, dar daca beneficiarul efectiv al redeventelor este rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu va depasi 3% din suma bruta a redeventelor.
3. Termenul redevente folosit in prezentul articol inseamna plati de orice fel primite pentru folosirea sau concesionarea oricarui drept de autor asupra unei opere literare, artistice ori stiintifice (inclusiv asupra filmelor de cinematograf sau filmelor, asupra inregistrarilor pe banda ori asupra altor mijloace de difuzare folosite pentru emisiunile de radio sau televiziune ori asupra altor mijloace de transmisie), oricarui patent, oricarei marci de comert, oricarui desen sau model, plan, oricarei formule secrete sau oricarui procedeu de fabricatie ori pentru utilizarea sau dreptul de a utiliza orice drept de autor asupra programelor de calculator sau pentru informatii referitoare la experienta in domeniul industrial, comercial sau stiintific.
4. Prevederile paragrafelor 1 si 2 nu se aplica daca beneficiarul efectiv al redeventelor, fiind un rezident al unui stat contractant, desfasoara activitate de afaceri in celalalt stat contractant din care provin redeventele printr-un sediu permanent situat acolo sau presteaza in celalalt stat profesii independente printr-o baza fixa situata acolo, iar dreptul sau proprietatea pentru care se platesc redeventele este efectiv legata de un asemenea sediu permanent ori de o asemenea baza fixa.In aceasta situatie se aplica prevederile art. 7 sau 14, dupa caz.
Prin urmare, platile pentru inchirierea containerelor reprezinta o prestare de servicii, nu o redeventa, astfel ca societatea din Romania nu are obligatia retinerii impozitului pe veniturile nerezidentilor.
Neavand obligatia retinerii/calcularii si datorarii impozitului, nu exista obligatii de declarare.
Cu privire la obligativitatea inregistrarii contractelor de inchiriere incheiate cu nerezidenti, trebuie analizate prevederile Codului fiscal. Astfel, in conditiile in care serviciile unor nerezidenti sunt prestate pe teritoriul Romaniei, urmeaza a se aplica prevederile art. 8 din Codul fiscal care statueaza obligativitatea persoanelor fizice si juridice romane de inregistrare a contractelor, in calitate de beneficiari ale unor prestari de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati, executate de persoane juridice straine sau fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei.
In acelasi timp, este subliniat faptul ca, in cazul contractelor incheiate pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei, acestea nu vor face obiectul inregistrarii.
Raportand aceste dispozitii la situatia prezentata, consider ca societatea din Romania nu are obligatia declararii contractului de inchiriere cu persoana nerezidenta din Austria deoarece nu se incadreaza in categoriile de servicii enumerate mai sus.
Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Drept deducere TVA aferent importului efectuat in numele unui tert
Intrebare:
Societatea preia in regim de perfectionare activa un elicopter de la un partener comercial din afara UE. Dupa prestarea lucrarilor de revizie/reparatii, partenerul solicita societatii noastre ca elicopterul sa ii fie livrat la o anume locatie dintr-un stat membru UE.
Pentru a realiza aceasta, societatea noastra indeplineste (la cererea partenerului extern) formalitatile de punere in libera circulatie a bunului (platind taxele vamale si TVA), dupa care livreaza bunul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Scoatere din evidenta creanta. TVA la incasare
Intrebare:
O societate platitoare de impozit pe profit a emis in aprilie 2017 facturi in valoare de 144000lei. Clientul nu a achitat debitul iar in 07.04.2017 si-a declarat insolventa pentru suma respectiva. Societatea s-a inscris la masa credala si a creat provizioane, 30% deductibile si cu 70% nedeductibile.
In 2019 si 2021 s-a incasat suma de 3000lei conform programului de plati aprobat de judecatorul sindic.Prin sentinta civila din 01.11.2023 definitiva, instanta decide a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Procedura redirectionare sume din impozitul pe profit prin formularul 177
Intrebare:
Am depus in termenul legal declaratia 177. In data de 07.07. am primit notificare ca sunt probleme la datele de identificare ale contribuabilului si ale beneficiarului. Am raspuns in termenul legal notificarii si totusi cei de la Anaf zic ca sunt probleme si ca or sa dea respingere. Problema invocata este faptul ca la plata impozitului pe profit aferent lunii martie 2024 au fost intarzieri mai mari de 45 zile. Credeti ca este interpretat corect Ordinul ANAF nr. 3562/2024 publicat in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<