Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plati in numerar si plafoanele stabilite prin Legea 70/2015

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Nov. 2022
Plati in numerar si plafoanele stabilite prin Legea 70/2015
Tags: legea 70/2015, plati in numerar, plafoane

ConformLegii 70/2015, plafonul de plati in numerar zilnic de 10.000 lei include toate platile facute in numerar intr-o zi, si catre persoane fizice si juridice.

Adica, spre exemplu, daca intr-o zi se platesc in numerar furnizori, persoane juridice, cu 10.000 lei (max. 5.000 lei pe furnizor), se mai pot face in acea zi si plati in numerar si catre persoanele fizice, de max.10.000 lei (spre exemplu, restituire imprumut asociat persoana fizica)?

 

• Tip societate: S.R.L.

• Numar de angajati: 1-9 angajati

• Platitoare TVA: Da

• Cod CAEN: 4719


Raspunsul specialistului Alexandru Palaghia: 

 

Legea 70/2015 stipuleaza la art. 3 ca exceptii de la utilizarea instrumentelor de plata fara numerar urmatoarele operatiuni:

"(...)

c) plati catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;

d) plati catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei;

e) plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.", iar alin. (4) al aceluiasi articol precizeaza ca:
"(4) La data acordarii avansurilor spre decontare, sumele aferente intra in calculul plafonului zilnic prevazut la alin. (1) lit. c) sau d), dupa caz."

Totodata, art. 4 al legii 70/2015

 limiteaza utilizarea numerarului si pe relatia cu persoanele fizice, stabilind limite zilnice per persoana per tranzactie, astfel:
"(4) Operatiunile de plati in numerar efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei." 

Astfel cum se poate observa din analiza prevederilor legale, daca la platile catre persoane juridice si avansurile acordate persoanelor fizice reglementate la art. 3 alin. (1) literele c), d) si e) se mentioneaza expres plafonul zilnic total, in cazul platilor reglementate la art. 4 alin. (4) nu se face trimitere la respectivele plafoane, ceea ce duce la concluzia ca platile catre persoanele fizice reprezentand tranzactiile enumerate la art. 4 alin. (4) nu sunt plafonate per zi.

Asadar da, se poate achita restituire de creditare societate catre asociat persoana fizica in limita a 10.000 lei/persoana/zi/tranzactie concomitent cu platite prevazute la art. 3 alin. (1) lit. c)-e).

 

 

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plati in numerar si plafoanele stabilite prin Legea 70/2015":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016