Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: O societate comerciala platitoare de TVA primeste o factura de asigurare de la o firma pentru operatiuni de asigurare (fara TVA) in care este cuprins si costul de asigurare al unei societati care figureaza in calitate de coasigurat in polita. In cazul in care societatea refactureaza costurile de asigurare coasiguratului, factura se emite cu sau fara TVA?
Raspuns:
Operatiunea realizata de dvs., se incadreaza in categoria serviciilor administrative care se taxeaza prin colectarea TVA la cota standard de 24%, fara a se incadra in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere TVA reglementate prin art. 141 alin. (2) lit. b).
Punctul 35^1 alin. (1) din normele metodologice, reglementeaza in mod expres faptul ca nu se cuprind in categoria operatiunilor scutite de la art. 141 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal operatiunile constand in:
a) servicii de marketing;
b) servicii administrative, precum:
- acceptarea cererilor de asigurare
- gestionarea modificarii contractelor si a primelor de asigurare
- incheierea, administrarea si rezilierea politelor
- organizarea si managementul sistemului informatic
- furnizarea de informatii si intocmirea rapoartelor in beneficiul persoanelor impozabile care realizeaza efectiv operatiunile s.f.d.d. relementate prin art. 141 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal .
Manual de politici contabile - Stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Consider ca serviciul prestat de dvs este similar serviciilor administrative enumerate prin normele de aplicare de la pct. 35^1 alin. (1).
Pentru a considera operatiunea un serviciu de asigurare s.f.d.d., societatea dvs ar fi trebuit sa:
- suporte riscul asigurarii bunurilor in baza unei relatii contractuale, aspect reglementat prin normele de aplicare ale aceluiasi art. 141 alin. 2 lit. b) sau
- sa desfasoare operatiuni de asigurare, reasigurare sau intermediere in acest domeniu conform codului CAEN si autorizatiei detinute in acest scop.
In situatia prezentata, riscul asigurarii in relatia cu cei doi beneficiari este suportat de catre Asiguratorul ASIROM, care este titularul contractului de asigurare incheiat.
Deci, refacturarea cheltuielilor cu asigurarile de societatea dvs catre un alt coasigurat nu se incadreaza in categoria operatiunilor scutite fara drept de deducere (s.f.d.d.) reglementate prin articolul 141 alin. 2 litera b) din Codul fiscal si punctul 35^1 alin. (2) din Normele de aplicare ci reprezinta un serviciu prestat taxabil cu cota de 24%.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Salariul minim din Romania se afla printre cele mai scazute din UEMetoda inventarului intermitentNoutati legislatie Fiscala 01-05 decembrie 2008 - Monitorul OficialControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceSistemul de Garantie-Returnare (SGR) Romania. 2 studii de caz importanteUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Lista seminariilor web ANAF pentru luna august a fost publicataPFA in IT, servicii prestate din alt stat: ce declaratii trebuie intocmite si termenul de depunereCum se aplica in concret taxarea inversa pentru cereale si plante tehniceE-FACTURA in relatia B2C. Facturile PFA catre persoane fizice trebuie incarcate in sistem?Unde completam in D 394 informatiile privind facturile emise pe numele persoanelor fizice?Ultimele articole
Microintreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITCe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Cladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?E-Transport 2024: Guvernul a aprobat modificarea OUG 41/2022 privind sanctiunile aplicate in sistemArticole similare
Refacturare contract general de asigurare. TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"