Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA _ Transportul international de persoane si bunuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2007

Transportul international de persoane si bunuri Cazul I O societate de transport persoane din Romania efectueaza un transport de persoane pentru o agentie de turism din Romania pe ruta Timisoara - ...

Transportul international de persoane si bunuri

Cazul I

O societate de transport persoane din Romania efectueaza un transport de persoane pentru o agentie de turism din Romania pe ruta Timisoara - Athena (Grecia), cu tranzit prin Bulgaria.

In ipoteza aratata, societatea de transport efectueaza un transport international de persoane care are locul de sosire in afara tarii. Locul prestarii este considerat a fi in Romania pentru partea din parcursul efectuat in interiorul tarii.

Partea din parcursul efectuat in Romania este parcursul efectuat intre locul de plecare – Timisoara – care este punctul de imbarcare al pasagerilor si locul de sosire al transportului de persoane care este punctul de trecere a frontierei dinspre Romania in Bulgaria (Calafat).

Tratamentul fiscal:

Scutirile de TVA pentru serviciile de transport prevazute de art. 143 din Codul fiscal se acorda pentru parcursul efectuat in interiorul tarii in timp ce distanta parcursa in afara tarii se considera ca nu are locul prestarii in Roma nia si nu se datoreaza TVA. Conform art. 126 alin. (9) lit. b) coroborat cu art. 145 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, persoana care efectueaza servicii de transport international beneficiaza de dreptul de deducere a taxei aferente prestarilor de servicii si pentru partea din transport care nu are locul prestarii in Romania.

Cazul II

O societate de transport efectueaza un transport de persoane la cererea unei agentii de voiaj turoperatoare, ruta Timisoara - Budapesta si retur Budapesta -–Timisoara. Pe timpul sejurului in Budapesta, agentia de transport presteaza si servicii de transport pentru vizitarea orasului Budapesta.

In acest caz, societatea de transport presteaza urmatoarele servicii:

  • un transport international de persoane cu locul de plecare in Romania;
  • un transport international de persoane cu locul de plecare in afara Romaniei, si;
  • un transport in afara Romaniei pentru care locul prestarii nu este in Romania.

1. Conform reglementarilor fiscale aratate in primul caz, locul prestarii este considerat a fi in Romania pentru partea din parcursul efectuat in interiorul tarii.

Pentru transportul international de persoane cu locul de plecare in Romania (pe ruta Timisoara - Budapesta) partea din parcurs efectuat in interiorul tarii este parcursul intre punctul de imbarcare a pasagerilor si punctul de trecere a frontierei dinspre Romania spre Ungaria (Nadlac).

2. Pentru transportul international de persoane cu locul de plecare in afara Romaniei (Budapesta - Timisoara), partea din parcurs efectuat in interiorul tarii este parcursul intre punctul de trecere a frontierei din spre Ungaria in Romania (Nadlac) si ultimul punct de debarcare a pasagerilor care au fost imbarcati in afara Romaniei (Timisoara).

Tratamentul fiscal:

Societate de transport beneficiaza de scutire de taxa prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal, pentru parcursul efectuat in interiorul tarii. Pentru distanta parcursa in afara tarii se considera ca nu are locul prestarii in Romania si nu se datoreaza TVA.

Operatiunea de transport este deductibila integral conform art. 126 alin. (9) lit. b) coroborat cu art. 145 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA _ Transportul international de persoane si bunuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016