keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Optiunea pentru depunerea situatiilor financiare pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Feb. 2015 Exclusiv
Tags: depunerea situatiilor, anul calendaristic, situatii financiare, reglementari, exercitiu financiar

Urmarim cum se procedeaza in cazul in care societatea se hotaraste pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, respectiv 01.10.2015 si stabilim cand se depun situatiile financiare pentru 2015, cand se anunta la ANAF si daca trebuie depuse situatiile financiare si la 31.12.2015.


O societate  comerciala  care  opteaza pentru aplicarea unui   exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, are urmatoarele obligatii: sunt urmapotrivit alin. (3) si (5), au urmatoarele obligatii:

    sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la organul fiscal competent. Astfel de situatii financiare se depun  in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar conform normelor si instructiunilor stabilite prin prin ordin al ministrului finantelor publice.
    sa instiinteze in scris organul fiscal competent despre exercitiul financiar ales. Instiintarea se depune cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul exercitiului financiar ales. In situatia dvs, instiintarea se depune cel mai tarziu la data de 1.09.2015 pentru exercitiul financiar care va incepe din  01.10.2015. Daca o societate este  nou-infiintata opteaza de la inceput pentru aplicarea unui exercitiu financiar diferit de anul calendaristic,  depune instiintarea  in termen de 30 de zile calendaristice de la data infiintarii.

   Aceste obligatii sunt reglementate in mod expres prin art. 27 alin. (6) capitolul 4 "Situatii financiare" din  legea nr. 82 din 24 decembrie 1991, republicata privind Legea contabilitatii,  cu ultima modificare efectuata prin O.U.G. nr.  79 din 10 decembrie 2014, publicata in M.Of. nr. 902 din 11 decembrie 2014. Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele cuprinse in O.M.F.P. 1878 din 22 iunie 2010 privind intocmirea situatiilor financiare anuale de catre entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit art. 27 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, publicat in M.Of. nr. 461 din  6 iulie 2010. Conform prevederilor art. 7 lit. b) din acest act normativ, societatea este obligata sa asigure  comparabilitatea informatiilor referitoare la solduri, rulaje si alte informatii cuprinse in situatiile financiare anuale intocmite pentru primul exercitiu financiar diferit de anul calendaristic. In acest scop, informatiile furnizate  trebuie sa acopere intotdeauna o perioada de 12 luni, respectiv 365 de zile, cu exceptia unei entitati infiintate in cursul exercitiului financiar. De asemenea, la intocmirea bilantului, pe langa sumele corespunzatoare celor doua perioade consecutive se vor inscrie si soldurile la data de 1 ianuarie a exercitiului financiar precedent celui la care se refera situatiile financiare anuale.
 
            Incepand cu anul 2015, situatiile financiare anuale se intocmesc prin respectarea  prevederilor  O.M.F.P. nr. 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate publicat in M.Of. nr.  963 din 30 decembrie 2014 care a intrat  in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2015.
 
         Instiintarea nu este un formular tipizat, fiind intocmit de societatea comerciala prin inscrierea urmatoarelor informatii:

    numele si prenumele persoanei care reprezinta societatea;
    datele de indentificare a societatii;
    data de la care se doreste inceperea exercitiului financiar, de exemplu 1.10.2015;
    baza legala mentionata anterior.

 
De asemenea, trebuie sa retineti faptul ca data aleasa pentru intocmirea de situatii financiare anuale nu poate fi modificata de la un exercitiu financiar la altul, restrictie impusa prin alin. (7) al art. 27 din Legea nr. 82/1991. Totusi, modificarea este permisa intr-una din  urmatoarele doua situatii reglementate in mod expres prin lege:

    persoana juridica straina sau societatea-mama straina isi schimba data de raportare;
    au loc operatiuni de reorganizare, potrivit legii,

 
          Pana in prezent nu au fost stabilite norme pentru situatiile financiare ale anului 2015, fiind stabilite norme doar pentru situatiile financiare aferente anului 2014. In acest context, am in vedere prevederile O.M.F.P. nr. 65 din 22 ianuarie 2015 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, publicat recent in M.Of. nr.  69 din 27 ianuarie 2015.

Avand in vedere faptul ca noul exercitiu financiar va incepe la 1.10.2015, va fi obligatorie si depunerea situatiilor financiare aferente exercitiului financiar 2014 care se va desfasura, calendaristic,  in  perioada 01.01 – 30.09.2015. Informatiile cu privire la intocmirea situatiilor financiare aferente anului 2015 vor fi stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice care se va  publica in monitorul oficial  in luna ianuarie 2016.
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016