Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Angajatii au dreptul la o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copiilor, insa firmele NU sunt obligate sa o plateasca

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 30 Aug. 2022
Angajatii au dreptul la o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copiilor, insa firmele NU sunt obligate sa o plateasca
Tags: zi libera angajati, zi libera platita, verificarea sanatatii copiilor

Angajatii au dreptul de a cere angajatorului o zi lucratoare libera, pe durata unui an calendaristic, pentru a verifica starea de sanatate a copilului lor, insa firmele nu sunt obligate sa o si plateasca.

Legea nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului  prevede ca salariatii care au in grija copii, indiferent daca sunt parintii sau reprezentantii legali ai acestora, pot solicita o zi libera pentru a merge cu copilul la medic. 

Inspectia Muncii precizeaza, printr-un comunicat de presa, ca cei care pot cere acest beneficiu trebuie sa fie asigurati in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, iar ziua poate fi solicitata pana la varsta de 18 ani a copilului.

Acest liber se acorda de catre angajator pe baza unei cereri completate de parinte, la care trebuie atasata si declaratia pe propria raspundere a celuilalt parinte din care sa reiasa ca, in anul calendaristic respectiv, acesta nu a solicitat si nici nu va solicita ziua lucratoare libera. Cererea se depune cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic.

Dupa efectuarea controlului, salariatul va depune angajatorului o adeverinta medicala semnata de medicul de familie al copilului din care sa reiasa efectuarea controlului medical, in termen de 5 zile lucratoare de la data eliberarii acesteia.

Desi angajatorii sunt obligati sa acorde aceasta zi lucratoare libera, nu exista obligatia ca sa fie si platita.

Un aspect important, de care angajatorii trebuie sa tina cont, este ca aceasta zi libera se acorda diferentiat in functie de numarul copiilor astfel:

•  o singura zi lucratoare libera pe an pentru unul sau doi copii;
•  doua zile lucratoare libere pe an pentru trei sau mai multi copii, care pot fi consecutive sau separate.

In cazul in care numarul angajatilor care depun cereri simultan depaseste 5% din numarul total de salariati, angajatorul va programa zilele lucratoare libere, astfel incat sa nu ii fie afectata activitatea.


Sursa: ITM
 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Angajatii au dreptul la o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copiilor, insa firmele NU sunt obligate sa o plateasca":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016