Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Decontul de TVA. Declaratia 394 (partea I)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Mar. 2011
Tags: tva, declaratia 394, fisc

Intrebare: O societate inregistrata in Romania care executa lucrari de constructii si renovari constructii in Belgia, cumpara materialele de constructii necesare din Belgia ar apoi factureaza aceste ...

Intrebare:
O societate inregistrata in Romania  care executa lucrari de constructii si renovari constructii in Belgia, cumpara materialele de constructii necesare din Belgia ar apoi factureaza aceste lucrari atat la societati  cat si la persoane fizice.

Intrebarea mea este:  cum  intocmesc facturile de lucrari  pentru societati cat si pentru persoane fizice din punct de vedere al TVA? si cum intregistrez facturile de achizitii de materiale de constructii in decontul de TVA si in declaratia 394.

Raspuns:
Lucrarile de constructii efectuate asupra unui bun imobil se incadreaza in categoria exceptiilor de la regula generala de taxare, motiv pentru care aceste servicii nu se incadreaza in  categoria prestarilor intracomunitare de servicii.  De exemplu, prestarile de servicii legate de un bun imobil situat pe teritoriul Belgiei efectuate de catre o firma din Romania pe teritoriul Belgiei, nu reprezinta o prestare intracomunitara de servicii, caz in care  valoarea acestora  se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, dar nu se raporteaza prin declaratia cod 390. Serviciile de aceasta natura nu sunt impozabile in Romania.

Locul prestarii serviciilor de constructii este locul unde este situat bunul imobil in discutie in baza prevederilor articolului 133 alineatul 4 litera a) ,, locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile,,.

Aceasta  regula de taxare ,,locul unde este situat bunul imobil,, trebuie  aplicata  de catre prestator, indiferent de faptul ca  beneficiarul unor astfel de servicii este sau nu este inregistrat in scopuri de TVA intr-un stat membru, este sau nu este persoana juridica.
 
Prin legislatia fiscala proprie, armonizata cu directiva 112 din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata publicata in Jurnalul Oficial nr. L 347 din 11 decembrie 2006, p. 1 – 118, editia speciala, capitolul 09, volumul 03, fiecare stat membru stabileste o  modalitate proprie de  taxare a acestor servicii.  

Avand in vedere faptul ca  bunul imobil este amplasat  pe teritoriul unui stat membru iar prestator este firma dvs. stabilita in  Romania, consider ca firma pe care o reprezentati  trebuie sa se supuna prevederilor cuprinse in legislatia fiscala din statul membru respectiv deoarece acolo se afla locul prestarii serviciului.      

In unele state membre, pentru realizarea acestor servicii legate de bunuri imobile, prestatorul din Romania  trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul acelui stat  si sa  raporteze prin decontul de TVA depus la autoritatea fiscala din acel stat,  doar operatiunile economice realizate  in acel stat. Astfel, daca inregistrarea este obligatorie, in baza inregistrarii in scopuri de TVA pe teritoriul Belgiei, firma dvs.  isi va exercita dreptul de deducere a TVA pentru toate materialele achizitionate pe teritoriul statului membru de inregistrare  si va colecta TVA pentru toate lucrarile efectuate pe teritoriul acestuia, efectuand plata TVA catre autoritatea  fiscala din Belgia care i-a atribuit un cod de inregistrare in scopuri de TVA. Daca inregistrarea TVA este obligatorie in Belgia, toate operatiunile realizate in legatura cu fiecare bun imobil situat in Belgia se vor inregistra in evidenta fiscala din Belgia, fara fi evidentiate in jurnalele de TVA reglementate prin  legislatia fiscala din Romania si fara a fi  raportate prin decontul de TVA cod 300.   Deci, daca legislatia fiscala din Belgia impune,  toate operatiunile de achizitie de bunuri si prestari de servicii realizate pe teritoriul acelui stat membru, aferente bunurilor  imobile situate pe teritoriul acelui stat se   raporteaza  autoritatilor fiscale din Belgia, prin decontul de TVA impus de legislatia fiscala respectiva.

Modalitatea de inregistrare in scopuri de TVA este reglementata prin legislatia fiscala aplicabila in fiecare stat membru asa cum, in mod similar, prin Codul fiscal, in baza prevederilor  articolului 153 alineatul 4 se  prevede faptul ca o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 125^1 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania, trebuie sa  solicite inregistrarea in scopuri de TVA  pentru operatiunile economice  realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei. Inregistrarea se efectueaza  inaintea inceperii realizarii lucrarilor respective.  

Click aici pentru continuarea articolului >>


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Decontul de TVA. Declaratia 394 (partea I)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016