Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Incasare sume prin cont bancar. Ce tratament contabil si fiscal aplicam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: proceduri, inregistrari si politici contabile, incasare sume, cont bancar, tratament contabil, omfp 3055/2009

Analizam mai jos situatia in care o societate incaseaza prin banca o suma a carei provenienta nu o cunoaste. Suma ramane in contul bancii timp de trei luni, fara ca banca sa fie sesizata in acest sens. Se va vedea in ce condiii poate inregistra societatea aceasta suma ca venit si daca poate fi defalcata in venit si TVA colectat.



Mentionam ca in astfel de situatii, este recomandabil sa va adresati bancii la care aveti deschis contul bancar in vederea identificarii platitorului. Daca urmare analizei efectuate constatati ca suma respectiva nu este aferenta unei livrari de bunuri si servicii efectuate pe numele platitorului sau aferenta unui avans, suma trebuie restituita, in totalitate, ca suma necuvenita.

Destinatia sumelor inregistrate in contul 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare" rezulta chiar din monografia contabila reglementata prin OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene conform careia:

-    in debitul contului se inregistreaza:
-    platile pentru care in momentul efectuarii sau constatarii acestora nu se pot lua masuri de inregistrare definitiva intr-un cont, deoarece sunt necesare clarificari suplimentare (512);
-    sumele restituite, necuvenite unitatii (512, 531).
-    in creditul contului se inregistreaza:
-    sumele incasate si necuvenite entitatii (512, 531);
-    sumele clarificate trecute pe cheltuieli (601 la 658).

Dupa cum se poate constata, sumele inregistrate in acest cont se restituie sau se inregistreaza pe cheltuieli, fara a se inregistra pe venituri. Totusi, daca decideti sa inregistrati suma respectiva la venituri, trebuie sa aveti in vedere ca suma incasata nu se defalca in baza de impozitare TVA si TVA colectata deoarece nu reprezinta contravaloarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii.


Sursa: PortalContabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Incasare sume prin cont bancar. Ce tratament contabil si fiscal aplicam?":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016