Tags: oug 181/2020, masuri de protectie sociala
Casa Nationala de Pensii Publice transmite, printr-un comunicat de presa recent, cateva precizati cu privire la masurile de protectie sociala introduse prin OUG nr. 181/2020.
Potrivit prevederilor OUG nr.181/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, executarea silita prin infiintarea popririi a creantelor bugetare, in baza titlurilor executorii emise de organul fiscal central, organele fiscale locale si casele teritoriale de pensii ramane suspendata sau nu incepe pana la data de 25 decembrie 2020 inclusiv.
Sunt avute in vedere popririle dispuse in baza titlurilor executorii emise/realizate de catre:
- organul fiscal central, in vederea executarii silite a creantelor datorate bugetului general consolidat;
- organele fiscale locale, in vederea executarii silite a creantelor datorate bugetelor locale;
- casele teritoriale de pensii, in vederea recuperarii creantelor bugetare reprezentand debite provenite din prestatii de asigurari sociale/alte drepturi prevazute de legi speciale pentru care s-a luat masura recuperarii prin retinere/compensare;
La data publicarii OUG nr.181/2020 prestatiile aferente lunii noiembrie a.c. erau deja comunicate la plata, insa trebuie precizat ca sumele retinute in luna noiembrie vor fi restituite odata cu plata drepturilor aferente lunii decembrie 2020.
Atentie! Pentru aplicarea acestei masuri nu este nevoie de cerere din partea beneficiarilor.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Titularul unei intreprinderi individuale realizeaza deplasari in strainatate. Pentru transportul pe teritoriul Romaniei catre aeroport la plecare si de la aeroport spre casa la intoarcere apeleaza la servicii de ridesharing (Uber, Bolt). Facturile sunt intocmite cu datele intreprinderii individuale si sunt achitate folosind cardul acesteia.
Aceste facturi sunt emise de Bolt / Uber in numele unei firme din Romania.
Intrebarea mea este daca acestea ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Demolare casa in vederea construirii unui bloc pentru generare de venituri.
In 12.2020 societatea a achizitionat o casa de la o persoana fizica. In prezent societatea s-a decis sa demoleze casa si sa construiasca un bloc pentru generare de venituri.
Care va fi monografia contabila pentru demolarea casei, a cheltuielilor cu demolarea si a autorizatiei de demolare?
Cum se va inregistra valoarea ramasa neamortizata a casei?
Toate...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un cabinet individual de psihologie achita anual o taxa (cotizatie) catre Ministerul Transporturilor, in vederea prelungirii autorizatiei de functionare pentru emiterea de avize psihologice in domeniul psihologiei transporturilor.
Ministerul Transporturilor nu a revenit cu factura pentru aceasta cotizatie achitata la inceputul anului. Poate fi considerata deductibila cheltuiala numai in baza ordinului de plata in care este facuta metiunea "Cotizatie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In data de 16.10.2024 se primeste prin SPV o factura emisa de un furnizor cu data de 30.09.2024. Cum se procedeaza cu facturile transmise de furnizori dupa expirarea termenului legal de 5 zile calendaristice?
Putem sa inregistram factura pe luna septembrie sau trebuie sa o inregistram pe luna octombrie?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea (companie de productie) acorda bunuri angajatilor (produse chiar de companie). Care este baza de aplicare a impozitelor si contributiilor, cu alte cuvinte care este pretul pietei pentru produsele acordate avand in vedere ca societatea vinde produse doar catre distribuitori si alte persoane juridice, nu direct consumatorilor? Este corect sa consideram pretul pietei - valoarea neta de vanzare (NSV - net sales value) - adica valoarea de vanzare catre clienti (persoane...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<