"Prin HG nr. 20/16.01.2013 si OG nr. 8/23.01.2013, ce aduc modificari Legii 571/2003, se introduc noutati si in ceea ce priveste regimul fiscal al diurnei. Lipsa cunostintelor in domeniu poate duce la aplicarea de sanctiuni si amenzi drastice din partea organelor de control.
Se prea poate sa aveti intrebari arzatoare pentru care se cere un raspuns cat mai clar:
Care este diurna legala in tara si in strainatate pentru deplasarea unui salariat?
Se poate deconta diurna pentru asociatul unic care nu este si salariat?
Care este regimul de deductibilitate fiscala al diurnelor externe, atat pentru angajator, cat si pentru angajat?
Sunt deductibile la calculul impozitului pe profit cheltuielile de cazare de pe o
factura interna sau externa emisa pe numele angajatului firmei si nu pe persoana juridica?
Pentru o firma de transport fluvial pe teritoriul Romaniei, in ce moneda se poate acorda diurna? In valuta si lei? Sau numai in lei?
In cazul detasarii salariatului, care dintre cei doi angajatori suporta cheltuielile cu indemnizatia de detasare si plata cheltuielilor de transport si cazare?
Indemnizatia de detasare poate fi asimilata veniturilor din salarii?
Cum se impoziteaza diurna si cum se calculeaza?
Cum se declara retinerea taxelor catre autoritati?
Cunoasteti raspunsurile corecte pentru aceste intrebari? Felicitari, in caz afirmativ. Dar atentie la faptul ca acesta este doar inceputul. Un contabil protejat 100% de amenzi si sanctiuni trebuie sa cunoasca mult mai multe informatii.
Care sunt acestea? Care sunt punctele slabe unde se comit adesea greseli majore? Ce amendeaza organele de control? Care sunt cele mai comune greseli in ceea ce priveste tratamentul diurnei?
Detalii in ghidul realizat de specialisti din domeniu>>>
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Scoatere din evidenta piese defecte
Intrebare:
Un service auto face storno unui client persoana fizica pentru o piesa, deoarece aceasta nu functiona corespunzator. Service-ul trimite piesa respectiva la furnizor pentru garantie. Furnizorul refuza garantia, motivand ca ar fi trebuit sa schimbe un intreg ansamblu de piese pentru ca piesa aceea sa functioneze corect, practic vina pentru nefunctionare este pusa in seama service-ului. Societatea doreste scoaterea din gestiune a piesei respective intrucat aceasta este defecta. Care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Neconcordante dintre decontul precompletat si decontul cod 300
Intrebare:
Am o problema legata de e-TVA precompletat.De cand s a introdus e -TVA Anaf imi trimite notificare PE DIFERENTE, am mereu diferenta mare intre ce declar eu si ce colecteaza ei de pe la toate declaratile depuse. Societatea noastra tot ce vinde indiferent ca este persoana juridica sau fizica face factura cu bon fiscal (95%), restul facem factura cu plata prin ordin de plata.Din ce am observat cei de la Anaf imi dubleaza valoarea ce este facturata catre persoanele fizice.(factura cu bon...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Transfer de active. Separare activitati: fabricare produse de panificatie
Intrebare:
SIC cu cod Caen 0111 este pe pierdere de doi ani, insa mai avem si activitati din fabricarea produselor de panificatie, activitate care ar genera profit tinand cont strict de cheltuielile si veniturile acest sector. Agricultura genereaza pierderi de doi ani din cauza preturilor scazute la cereale si preturi mari la inputuri.
Acelasi asociat unic poate sa isi faca o noua firma doar cu activitatea de fabricare a produselor de panificatie, si cea veche cu CAEN 0111 sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<DU optiune plata CASS sub plafonul a 6 salarii minime brute pe tara in 2024
Intrebare:
Persoana fizica care incaseaza venituri din dividende si venituri din chirii, nu este asigurat deoarece prin declaratia unica declara veniturile anului precedent, care este modalitatea de a fi asigurat sa estimeze in declaratia unica? Daca depun declaratia unica in ianuarie 2025, declar veniturile realizate pe anul 2024 si trebuie si estimat si platit cass venit pe anul 2025?
Daca estimez in decemrie 2024 pe anul 2025 numai pana luna mai 2025 va fi asigurat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Clienti incerti cu termen de prescriptie a creantei expirat
Intrebare:
Societate platitoare de tva si impozit pe profit are urmatoarele spete.
1. Creanta neincasata din anul 2011, inregistrarea in clienti incerti, intrarea in faliment a clientului (anterior anului 2019), inscrierea la masa credala a creditorului, dar nu s-a constituit provizion. In anul 2023 s-a dispus inchiderea procedurii de faliment si radierea clientului respectiv, prin sentinta definitiva. Am intrat in posesia hotararii in anul 2024.
2. Creanta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Evidentierea timbru verde pe factura
Intrebare:
1. Avem produse pe care le comercializam cu inscrisul pe ambalaj EEE.
Pentru aceste produse trebui sa aplicam taxa de timbru verde.
Intrebari:
- timbru verde trebui evidentiat pe factura sau putem trece pe factura "Pentru acest produs s a colectat timbru verde " si facem o nota contabila in spatele facturii?
- pentru timbru verde colectam tva?
- cum facem in cazul produselor scutite de tva, ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<