"Prin HG nr. 20/16.01.2013 si OG nr. 8/23.01.2013, ce aduc modificari Legii 571/2003, se introduc noutati si in ceea ce priveste regimul fiscal al diurnei. Lipsa cunostintelor in domeniu poate duce la aplicarea de sanctiuni si amenzi drastice din partea organelor de control.
Se prea poate sa aveti intrebari arzatoare pentru care se cere un raspuns cat mai clar:

Care este diurna legala in tara si in strainatate pentru deplasarea unui salariat?

Se poate deconta diurna pentru asociatul unic care nu este si salariat?

Care este regimul de deductibilitate fiscala al diurnelor externe, atat pentru angajator, cat si pentru angajat?

Sunt deductibile la calculul impozitului pe profit cheltuielile de cazare de pe o
factura interna sau externa emisa pe numele angajatului firmei si nu pe persoana juridica?

Pentru o firma de transport fluvial pe teritoriul Romaniei, in ce moneda se poate acorda diurna? In valuta si lei? Sau numai in lei?

In cazul detasarii salariatului, care dintre cei doi angajatori suporta cheltuielile cu indemnizatia de detasare si plata cheltuielilor de transport si cazare?

Indemnizatia de detasare poate fi asimilata veniturilor din salarii?

Cum se impoziteaza diurna si cum se calculeaza?

Cum se declara retinerea taxelor catre autoritati?
Cunoasteti raspunsurile corecte pentru aceste intrebari? Felicitari, in caz afirmativ. Dar atentie la faptul ca acesta este doar inceputul. Un contabil protejat 100% de amenzi si sanctiuni trebuie sa cunoasca mult mai multe informatii.
Care sunt acestea? Care sunt punctele slabe unde se comit adesea greseli majore? Ce amendeaza organele de control? Care sunt cele mai comune greseli in ceea ce priveste tratamentul diurnei?
Detalii in ghidul realizat de specialisti din domeniu>>>

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea venitului anual din activitati agricole pe baza de norme de venit
Intrebare:
Rog sa ma ajutati sa inteleg urmatoarea speta pentru a fi in legalitate.
Un PFA cu activitate agricola - cultivare pamant si crestere animale depune declaratia unica la norma de venit.
Exista o prevedere legala care sa oblige contribuabilul cu activitate in agricultura de a trece de la impozitarea la norma de venit la sistem real? In ce conditii - ma refer un anumit plafon al veniturilor si mai ales ce cuprind acele venituri (doar sumele incasate din cele...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere
Intrebare:
O asociatie psihologica organizeaza cursuri de formare profesionala de lunga durata in psihoterapie. Scopul si obliectivele asociatiei, conform statut, sunt: elaborarea si organizarea programelor de curs pentru formare profesionala initiala, continua si complementara in specialitatile: psihologie clinica, consiliere psihologica, pshihoterapie cognitiv- comportamentala, consiliere scolara si vocationala...
Veniturile incasate de asociatie pentru aceste cursuri sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Impozit suplimentar pe cifra de afaceri
Intrebare:
Societate care comercializeaza combustibil (tip PECO), in ce conditii are obligatia de plata impozitului suplimentar pe cifra de afaceri (ICAS)? Mai este valabil plafonul de 50.000.000 euro de la articolul 18 din Codul Fiscal? Si daca se aplica pentru articolul 46 indice 2. Societatea are profil complex agricultura, comert cu cereale si acest magazin de vanzare carburanti.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim TVA pentru vanzare onlinetipare, beneficiari diversi
Intrebare:
PFA neplatitor de tva si neinregistrat in scop de tva pt operatiuni intracomunitare, in Romania. Activitatea consta in vanzarea unor tipare/schite cu instructiuni pentru crosetat/cusut. Aceste schite+instructiunile sunt urcate pe platforme si pot fi achizitonate atat de prsoane fizice din UE/afara UE cat si de persoane juridice platitoare/neplatitoare de tva din UE/afara UE. Care sunt implicatiile din punct de vedere al TVA, de ce plafoame trebuie tinut cont, cand si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<