"Prin HG nr. 20/16.01.2013 si OG nr. 8/23.01.2013, ce aduc modificari Legii 571/2003, se introduc noutati si in ceea ce priveste regimul fiscal al diurnei. Lipsa cunostintelor in domeniu poate duce la aplicarea de sanctiuni si amenzi drastice din partea organelor de control.
Se prea poate sa aveti intrebari arzatoare pentru care se cere un raspuns cat mai clar:

Care este diurna legala in tara si in strainatate pentru deplasarea unui salariat?

Se poate deconta diurna pentru asociatul unic care nu este si salariat?

Care este regimul de deductibilitate fiscala al diurnelor externe, atat pentru angajator, cat si pentru angajat?

Sunt deductibile la calculul impozitului pe profit cheltuielile de cazare de pe o
factura interna sau externa emisa pe numele angajatului firmei si nu pe persoana juridica?

Pentru o firma de transport fluvial pe teritoriul Romaniei, in ce moneda se poate acorda diurna? In valuta si lei? Sau numai in lei?

In cazul detasarii salariatului, care dintre cei doi angajatori suporta cheltuielile cu indemnizatia de detasare si plata cheltuielilor de transport si cazare?

Indemnizatia de detasare poate fi asimilata veniturilor din salarii?

Cum se impoziteaza diurna si cum se calculeaza?

Cum se declara retinerea taxelor catre autoritati?
Cunoasteti raspunsurile corecte pentru aceste intrebari? Felicitari, in caz afirmativ. Dar atentie la faptul ca acesta este doar inceputul. Un contabil protejat 100% de amenzi si sanctiuni trebuie sa cunoasca mult mai multe informatii.
Care sunt acestea? Care sunt punctele slabe unde se comit adesea greseli majore? Ce amendeaza organele de control? Care sunt cele mai comune greseli in ceea ce priveste tratamentul diurnei?
Detalii in ghidul realizat de specialisti din domeniu>>>

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii coasigurati dupa 01 august 2025
Intrebare:
Colegii care au coasigurati solicita clarificari cu privire la modul in care vor proceda cu acestia incepand cu 01.08.2025. Ma ajutati va rog cu un raspuns? Cine declara coasiguratul, firma sau asiguratul prin 212? Suma de plata este 2.430 lei cu plata contributiei in doua transe: 607,5 lei pana la 31 decembrie 2025 si diferenta de 1.822,5 lei pana in mai 2026? Daca da, in ce cont vireaza asiguratul sau compania? Depinde de casa de sanatate de care apartine? Sunt conturi diferite?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cota de TVA, vanzare case
Intrebare:
Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea situatie: doresc sa vand o casa construita de firma si receptionata in anul 2020.
In prezent intentionez sa o vand, insa nu sunt sigura ce cota de TVA trebuie aplicata la emiterea facturii de vanzare.
Va rog sa-mi comunicati care sunt prevederile legale aplicabile in acest caz.
Va multumesc anticipat!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata unei sume catre un fost angajat pentru renuntare la proces. Tratament fiscal
Intrebare:
S-a dat afara un fost angajat pe motiv ca s-au restructurat locurile de munca. La scurt timp firma a angajat o alta persoana pe aceeasi pozitie, fostul angajat a dat firma in judecata. intre timp fostul angajat a renuntat la judecata fiindca s a facut o intelegere sa i se ofere salarii compensatorii.
Suma aceasta este supusa impozitului si contributiilor daca nu mai exista contract de munca activ? Fostul angajat are vreo obligatie referitoare la faptul ca incaseaza...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<