Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va prezentam mia jos modificarile aduse impozitul pe veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, prin Legea nr. 168/2013, publicata in M.O. nr. 310/29.05.2013.
Mentionam astfel ca nu sunt venituri impozabile veniturile realizate de persoanele fizice/membrii asocierilor fara personalitate juridica din valorificarea in stare naturala a urmatoarelor:
- produse culese din flora salbatica, exclusiv masa lemnoasa. in cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea si valorificarea acesteia in volum de maximum 20 mc/an din padurile pe care contribuabilii le au in proprietate;
- produse capturate din fauna salbatica, cu exceptia celor realizate din activitatea de pescuit comercial supuse impunerii potrivit cap. II "Venituri din activitati independente".
De asemenea, nu sunt impozabile:
- veniturile obtinute din exploatarea pasunilor si fanetelor naturale
Manual de politici contabile - Stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
- nu genereaza venit impozabil cultivarea terenurilor cu plante furajere graminee si leguminoase pentru productia de masa verde destinate furajarii animalelor pentru care venitul se determina pe baza normelor de venit si a celor prevazute a fi neimpozabile in limitele stabilite, potrivit tabelului de mai jos.
- veniturile din activitati agricole in limitele stabilite potrivit tabelului de mai jos.
Produse vegetale Suprafata
Cereale Pana la 2 ha
Plante oleaginoase Pana la 2 ha
Cartof Pana la 2 ha
Sfecla de zahar Pana la 2 ha
Tutun Pana la 1 ha
Hamei pe rod Pana la 2 ha
Legume in camp Pana la 0,5 ha
Legume in spatii protejate Pana la 0,2 ha
Leguminoase pentru boabe Pana la 1,5 ha
Pomi pe rod Pana la 1,5 ha
Vie pe rod Pana la 1 ha
Arbusti fructiferi Pana la 1 ha
Flori si plante ornamentale Pana la 0,3 ha
Animale Nr. capete/nr. de familii de albine
Vaci Pana la 2
Bivolite Pana la 2
Oi Pana la 50
Capre Pana la 25
Porci pentru ingrasat Pana la 6
Albine Pana la 75 de familii
Pasari de curte Pana la 100
Dupa cum se observa din tabel, a fost marita suprafata neimpozabila in cazul viei pe rod si a fost marit numarul de capete de animale/familii de albine care nu sunt impozabile.
Normele de venit corespunzatoare veniturilor din activitati agricole stabilite pentru perioada 1 februarie 2013 - 31 decembrie 2013 pot fi consultate AICI.
Contribuabilul care desfasoara in perioada impozabila din anul fiscal 2013, cuprinsa intre 1 februarie 2013 si pana la sfarsitul anului fiscal, o activitate agricola pentru care venitul net se determina pe baza de norma de venit, are obligatia de a depune o declaratie la organul fiscal competent, pana la data de 25 iunie inclusiv a anului 2013. Este vorba despre formularul 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit".
Obligatiile fiscale se stabilesc pe baza limitelor si normelor de venit prevazute in Legea nr. 168/2003.
In anul 2013, contribuabilii/asocierile fara personalitate juridica care realizeaza venituri din activitati agricole pentru care veniturile se determina pe baza de norma de venit aplica si urmatoarele reguli:
- in cazul celor pentru care au fost modificate limitele neimpozabile si care au depus/nu au depus declaratia pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 168/2013 (01.06.2013), vor depune o noua declaratie/declaratie pana la data de 25 iunie 2013, care va cuprinde informatii privind suprafete cultivate/capete de animale/familii de albine detinute la data de 25 mai 2013;
- in cazul celor care depun declaratia dupa data de 25 mai 2013, informatiile cuprinse in declaratie vizeaza suprafete cultivate/capete de animale/familii de albine detinute la data de 25 mai 2013. Nu se considera depuse cu intarziere declaratiile care sunt depuse pana la data de 25 iunie 2013 inclusiv;
- modificarea structurii suprafetelor cultivate/capetelor de animale/familiilor de albine, dupa data de 25 mai 2013, nu va fi luata in considerare la stabilirea obligatiilor fiscale.
Temei legal:
- Legea nr. 168/2003 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicata in M.O. nr. 310/29.05.2013
Sursa: DGFP Arges
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
O mai buna cooperare la nivelul UE pentru un grad mai mare de siguranta a consumatorilorComert online. Cum facem vanzarea prin curier si incasarea facturilor?Inca un an obtinut de Romania pentru utilizarea fondurilor UEModificare serie facturi alocate. Ce obligatii are societatea?ContaUtil: Intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economiciUltimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
Noutati Legislatie Fiscala 31 martie - 07 aprilie 2008Noutati legislatie Fiscala 18-22 august 2008 - Monitorul OficialArticole similare
Nou proiect de ordin ANAF privind procedura de inregistrare fiscala pentru unii contribuabiliIn atentia contribuabililor platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilorExemple practice privind impozitarea veniturilor din activitati agricoleMarti, 25 iunie e termenul-limita pentru unele obligatii fiscaleNoi formulare pentru impozitele cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursaUltimele articole
Zoom fiscal: Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieliDocumentar fiscal: Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul profitului impozabilLegea 169 din 2013 a modificat Codul fiscal. Vezi tabelul complet cu noile prevederi!Cine depune obligatoriu formularul 221 in 2013?Masurile de simplificare la TVA . Ce operatiuni au tratament special?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"