Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Avem decont de la un angajat pentru masa. Cheltuiala apare pe bon fiscal cu RO, dar avem si tips-ul (bacsisul) fiscalizat. Cum consideram aceasta cheltuiala, daca am considera bonul fiscal deductibil? Multumesc.
Raspuns:
Referitor la tva:
Astfel, deducerea TVA de pe documentului justificativ bon (fara factura) se poate face daca valoarea bonului inclusiv TVA este sub 100 euro si bonul are tiparit codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.
Daca bonul fiscal are o valoare mai mare de 100 euro si nu este factura simplificata sau nu are tiparit codul de inregistrare in scopuri de TVA, nu se poate deduce TVA. In acest caz, trebuie solicitata de la furnizor o factura.
Referitor la deductibilitate cheltuiala cu bon fiscal:
Cheltuiala poate fi dedusa daca se demonstreaza ca a fost efectuata in scopul desfasurarii activitatii economice.
Cu aceasta ocazie se intocmeste Nota de receptie si constatare de diferente, in cazul bonurilor reprezentand achizitii de bunuri sau daca exista alt document care sa justifice necesitatea cheltuielii reprezentand servicii, cum ar fi: decont de cheltuieli, ordin de deplasare sau referat de necesitate.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Nu cunosc exact in ce context inregistrati cheltuiala cu masa salariatilor insa conteaza destul de mult acest lucru la incadrarea fiscala.
Potrivit art. 76 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, avantajele, in bani sau in natura, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2) includ, insa nu sunt limitate la: (...) b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei;
Potrivit pct. 12 alin. (3) lit. b) din Normele metodologice pentru aplicarea articolului sus-mentionat, la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, in conformitate cu prevederile art. 76 alin. (3) din Codul fiscal, cum ar fi: (...) b) acordarea de produse alimentare, (...);
Astfel, masa servita, indiferent de cuantumul suportat de angajator pentru proprii salariati reprezinta avantaj impozabil fiind supus impozitului pe salarii, potrivit celor aratate mai sus, dar si a contributiilor sociale obligatorii conform prevederilor art. 139 alin. (1) lit. a) pentru CAS, art. 155 alin. (1) lit. a) pentru CASS si art. 220 4 alin. (1) pentru CAM.
Prin urmare, masa calda acordata angajatilor este un avantaj in natura, iar contravaloarea acesteia se supune impozitului si contributiilor sociale obligatorii.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce cheltuieli poate deduce un PFA in 2016?Din secretele delegarii si detasarii...Utilizarea semnaturii electronice in relatiile de munca este optionala incepand cu data de 25 iulie 2021Retragere aport in natura. Bun imobil. Ce tratament TVA se aplica?Specialisti din strainatate. Cheltuieli cu cazare si masaUltimele articole
Distrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?Cheltuieli cu masa calda pentru salariati. Aceste cheltuieli sunt deductibile?PFA sistem real. Cum completeaza CAS si CASS in Declaratia Unica estimativa pe 2024Prime acordate anagajatilor de Craciun. Sunt deductibile aceste cheltuieli?Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"