Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Mai putine declaratii depuse in primavara aceasta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: declaratii, formular 221, facilitate, venitur strainatate, certificat digital calificat

In luna mai 2014, persoanele fizice care, in 2013, au obtinut venituri impozabile din Romania pentru care trebuie facuta regularizarea impozitului datorat/platit/retinut, care au realizat venituri impozabile din strainatate si/sau in anul 2014 obtin venituri din activitati agricole au avut obligatia de a depune pana la 26 mai a.c., la organul fiscal de domiciliu (in cazul rezidentilor) /organul fiscal de sursa a venitului (in cazul nerezidentilor), declaratia privind veniturile realizate in Romania (formular 200/2013) / declaratia privind veniturile realizate in strainatate (formular 201/2013) si/sau declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit (formular 221/2014).


Depunerea acestor declaratii prin comparatie cu anul trecut a cumulat un numar mai mic de formulare. Astfel, din situatiile statistice intocmite la nivelul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Brasov (care include Administratiile Judetene ale Finantelor Publice Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu), la data de 20.05.2014, reiese ca:

- procentul de depunere a declaratiilor privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit (formular 221) este foarte scazut (cca. 12%) in raport cu numarul declaratiilor 221 depuse in anul 2013. Astfel, in 2013 s-au depus la nivelul regiunii 37543 formulare 221 (din care 7908 in jud. Alba, 6389 in jud. Brasov, 4123 in jud. Covasna, 6648 in jud Harghita, 8082 in jud. Mures si 4393 in jud Sibiu), in timp ce in 2014, pana la data de 20.05.2014 un numar de doar 4434 persoane au depus aceasta declaratie;

- procentul de depunere a declaratiilor privind veniturile din Romania (formular 200) este de cca. 50% la nivelul regiunii la data mentionata, in raport cu numarul declaratiilor 200 care trebuie depuse (39977 declaratii depuse, fata de 79668 declaratii asteptate, pe judete procentele de depunere situandu-se intre 42% la nivelul jud. Alba si 62% la nivelul jud. Covasna). Desi depunerea online a declaratiei 200 este posibila, aceasta este utilizata de un numar extrem de mic de
contribuabili (sub 0.01%).

Reamintim contribuabililor faptul ca, potrivit art. 219, alin. 3 din O.G. nr. 92/2003 republicata, privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile ulterioare, in cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei.

Precizam ca, in anul 2013, fiind primul an de aplicare a impozitului pe veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit, in mod exceptional a fost decisa prelungirea cu o luna a termenului de depunere a declaratiei privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit (formular 221), in acest an, 2014, nemaifiind prevazuta de legislatie o astfel de facilitate.

Prin urmare, pentru evitarea aplicarii sanctiunilor contraventionale amintite, apelam la contribuabilii care au aceste obligatii declarative si nu le-au indeplinit pana in prezent, sa se prezinte la organul fiscal competent (in raza caruia contribuabilii au domiciliul sau, in cazul veniturilor agricole obtinute din asociere, organul fiscal in raza caruia este sediul asocierii) pentru a depune declaratiile de venit sau sa le transmita prin posta, cu confirmare de primire, pe adresa unitatii fiscale. Detinatorii de certificat digital calificat, care au obtinut dreptul de utilizare a serviciului "Depunere declaratii online" pot depune electronic (online) formularul 200 Declaratie privind veniturile realizate din Romania.

Arondarea localitatilor la unitatile fiscale si datele de contact ale acestora pot fi consultate pe portalul ANAF, www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili / Contacte unitati fiscale / Adrese regiuni.

Formularele se pun gratuit la dispozitie contribuabilului la ghi=eele unitatilor fiscale sau se pot descarca de pe site-ul A.N.A.F. www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili, rubrica Toate formularele cu explicatii.

Sursa: Finante Publice Brasov
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Mai putine declaratii depuse in primavara aceasta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016