Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

TVA aferenta achizitie auto si combustibil

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Infotva.ro la 03 Dec. 2010
Tags: tva, codul fiscal

Autor: Irina Coma, valabil la 02-Dec-2010Intrebare: Societatea noastra doreste sa achizitioneze 3 vehicule cu greutate maxima pana in 3.500 lei care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri pentru ...

Autor: Irina Coma, valabil la 02-Dec-2010

Intrebare:

Societatea noastra doreste sa achizitioneze 3 vehicule cu greutate maxima pana in 3.500 lei care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri pentru utilizarea lor in activitatea de interventie. In obiectul nostru de activitate cod CAEN: "3522 Distributie combustibili gazosi, prin conducte" include si activitatea de interventie, unde este cazul. Va rog sa-mi spuneti daca ne putem deduce TVA aferenta achizitionarii celor 3 vehicule, in cazul in care vehiculele sunt utilizate atat pentru interventie cat si pentru alte activitati in scopul desfasurarii activitatii firmei.

O alta intrebare este in ce categorie de cheltuieli putem sa le incadram pe cele cu combustibilul pentru masinile folosite in urmatoarele cazuri:

1. Exclusiv interventie;
2. Interventie si alte activitati in interesul firmei;
3. Interventie si activitati personale angajati;
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Autoturisme SECOND HAND. Tratament fiscal-contabil

Autoturisme SECOND HAND. Tratament fiscal-contabil

Vezi detalii

Cum justificam legal scutirea de TVA

Cum justificam legal scutirea de TVA

Vezi detalii


4. Alte activitati specifice desfasurarii activitatii noastre;

Am dori sa stim, cum se poate defini interventia, in specificul activitatii noastra, si care sunt documentele justificate pentru folosirea masinii in interventie.

Raspuns:

Referitor la prima intrebare:

In situatia in care autovehiculele sunt destinate utilizarii in cadrul activitatilor mixte (atat cu drept de deducere: activitati de interventie cat si fara drept de deducere: activitatile curente), se anuleaza dreptul de deducere a TVA si pentru utilizarea in scopul activitatilor exceptate. Reglementarea de la art 145 1  prevede utilizarea exclusiva in scopul activitatilor exceptate.  
 
Referitor la cea de-a doua intebare:
 
1. In cazul in care autoturismele sunt utilizate exclusiv pentru activitati de interventie, atunci cheltuiala cu combustibilul si TVA aferent sunt integral deductibile.

2. In cazul in care autoturismele sunt utilizate atat  pentru activitati de interventie cat si pentru activitati in interesul firmei, atunci cheltuiala cu combustibilul si TVA aferent nu sunt deductibile deloc (nici pentru utilizarea in activitati de interventie).

3. Cheltuiala cu activitati pentru interventie este nedeductbila (intrucat autoturismele se folosesc si in alte scopuri), iar cea aferenta utilizarii salariatilor in scop personal reprezinta avantaj in natura (art. 55 alin 2 lit k, art 55 alin 3 si normele metodologice), intrand in venitul brut al salariatilor, retinandu-se impozitul si toate contributiile sociale aferente (atat cele individuale cat si cele ale angajatorului). Fiind considerat avantaj in natura, atunci cheltuiala cu combustibilul pentru salariati este deductibila.

4. Tratamentul este acelasi ca la pct.2.
La baza tratementului fiscal redat mai sus in cele 4 cazuri expuse a stat prevederea de la art 21 alin 4 lit. t conform careia:
„(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
 
t) in perioada 1 mai 2009-31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului, cu exceptia situatiei in care vehiculele se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;

2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;

3. vehiculele utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire in cadrul scolilor de soferi. „
 
Referitor la cerinta nr. 3
 
Prin vehicule utilizate in activitate de interventie, conform normelor metodologice de aplicare a art 1451 din Codul fiscal se intelege: vehiculele care pot fi inzestrate sau nu cu echipamente tehnice specifice, ce deservesc personalul specializat in vederea repararii bunurilor, precum si cele utilizate pentru deplasarea in actiuni de interventie. Nu as putea sa definesc concret activitatea de interventie in cazul dvs. intrucat nu stiu ce presupune efectiv aceasta. Specialistii dvs. tehnici, care participa efectiv in astfel de deplasari, v-ar putea ajuta in acest sens sa va enumere situatiile, cazurile in care se deplaseaza pentru interventii: avarii, reparatii, poluari cu petrol, etc.
 
Ca documente justificative pentru a demonstra ca autoturismul este utilizat exclusiv in activitati de interventie, aveti nevoie de:

- Decizie a conducerii privind utilizarea exclusiva a autoturismului respectiv (datele de identificare a autivehiculului),  in actiuni de interventie (care pot fi enumerate), cu specificarea persoanei, persoanelor calificate in remedierea problemelor pe care se duc sa le rezolve in interventiile respective;

- Foi de parcurs din care sa reiasa utilizarea exclusiva la locatiile unde au loc interventiile;

- Proces verbal de interventie, deviz, de constatare de la fata locului,etc.
Autor: Infotva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "TVA aferenta achizitie auto si combustibil":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016