Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
![](https://infotva.manager.ro/images/ICON_WhatsApp-01.png)
![Firme care au omis inregistrarea impozitului micro in contabilitate. Cum poate fi corectata aceasta situatie?](https://infotva.manager.ro/dbimg/articole/2601189a_img.jpg)
La 31.12.2022 in contabilitatea unei societati comerciale nu a fost inregistrat impozitul pe venitul microintrepinderii. Aceasta omisiune nu a fost observata nici la data intocmirii Situatiilor financiare anuale. Cum se poate corecta aceasta omisiune?
Omisiune inregistrare in contabilitate impozit pe venit – raspunsul specialistului:
Omisiunea inregistrarii in contabilitate a notei contabile privind impozitul pe venit, la data de 31 decembrie 2022 se poate corecta in anul 2023, potrivit prevederilor Ordinului nr. 1802/2014:
66. - (1) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
(2) Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
(3) In intelesul prezentelor reglementari, erorile din perioadele anterioare se refera inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.
Deci, omiterea inregistrarii notei contabile privind impozitul pe venit a constituit o eroare in sensul definitiei de mai sus, prin urmare societatea poate proceda la corectarea acesteia in anul 2023, la momentul (luna/ziua) in care eroarea a fost identificata, dupa depunerea situatiilor financiare anuale aferente exercitiului 2022.
La art. 19 alin. (3) din Codul fiscal este stabilita modalitatea prin care se pot corecta erorile inregistrate in contabilitate pentru determinarea rezultatului fiscal, dupa cum urmeaza:
![Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor](https://www.rs.ro/dbimg/product/2785-planul-de-contu.png)
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
![Agenda Fiscala a Contabilului 2025](https://www.rs.ro/dbimg/product/3239-.jpg)
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
![Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari](https://www.rs.ro/dbimg/product/173-consilier-taxe-.jpg)
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
a) erorile care se corecteaza potrivit reglementarilor contabile pe seama rezultatului reportat, prin ajustarea rezultatului fiscal al anului la care se refera acestea …;
b) erorile care se corecteaza potrivit reglementarilor contabile pe seama contului de profit si pierdere sunt luate in calcul pentru determinarea rezultatului fiscal in anul in care se efectueaza corectarea acestora.
Intrucat impozitul pe venit omis a fi inregistrat in anul 2022, este aferent anului 2022, nota contabila recomandata a fi inregistrata in anul 2023, este:
1174 = 441
„Rezultatul reportat “Impozitul pe profit/venit"
provenit din corectarea
erorilor contabile”
Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
![Redactia Infotva](https://infotva.manager.ro/images/autori//redactia-infotvaautor_avatar.png)
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
OMISIUNE INREGISTRARE in scop de TVA. Cum putem corecta eroarea?Articole similare
Obligatii fiscale. Declaratii cu termen la 25 ianuarie 2013CIM incheiat la inceputul anului 2022. Ce cota se aplica la calcularea impozitului pe venit?Regimul fiscal aplicabil persoanelor implicate in procesul de vaccinare impotriva COVID-19 (OUG 3/2021)Noi formulare pentru impozitele cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursaTot ce trebuie sa stii despre noile MODIFICARI FISCALEUltimele articole
PFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?Cum se face impozitarea veniturilor din dividende distribuite DUPA data de 1 ianuarie 2025Facilitatile fiscale pentru constructii, eliminate in 2025Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Venituri din chirii in scop turistic. Precizari importante ale ANAF pentru persoanele fizice![Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz](https://media.rs.ro/filemanager/Decontul_precompletat_de_TVA.png)
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"