Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Procedura de inregistrare tva prin optiune: PDF-ul inteligent pentru Declaratia pe propria raspundere a fost actualizat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Mar. 2019 Exclusiv
Tags: tva, opanaf 2856, declaratia 700, inregistrare in scopuri de tva

"O firma infiintata in 12.02.2019 vrea sa devina platitoare de TVA prin optiune. Ce procedura trebuie sa urmeze?", intreaba unul dintre cititorii nostri. Vezi in cele ce urmeaza raspunsul oferit de specialistul nostru, consultant fiscal si expert contabil, Amelia Dumitras.

UPDATE 21 martie 2019

Pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la sectiunea static, a fost actualizat PDF-ul inteligent pentru formularul privind "Declaratia pe propria raspundere pentru inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit art.316 alin. (1) lit. c) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare" (18 martie 2019). Vezi AICI >>

Articolul initial

Raspunsul specialistului


La aceasta data, persoana impozabila trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune in conformitate cu prevederile art. 316  alin. (1) lit. c) din Codul fiscal "(1) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:....
    c) daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa".
 
Procedura de inregistrare in scopuri de TVA prin optiune este reglementata prin O.P.A.N.A.F. nr.  2856  din 2 octombrie 2017, modificat si completat recent prin O.P.A.N.A.F. nr. 167 din 30 ianuarie 2019, publicat in M. Of. nr. 80 din 31 ianuarie 2019. Acest act normativ a fost adoptat pentru: 
- stabilirea criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal in cazul  solicitarii de catre persoana impozabila a inregistrarii in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal;
- aprobarea procedurii privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (1) lit. c).
 
Prin art. 6 1 din acest act normativ s-a aprobat modelul si continutul formularului "Declaratie pe propria raspundere pentru inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare", prevazut in anexa nr. 7, cu urmatoarele precizari:
- declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta disponibil pe site-ul A.N.A.F.;
- declaratia se depune prin transmiterea fisierului PDF, semnat cu certificat digital calificat, prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
- declaratia pe propria raspundere cu semnaturile olografe ale administratorilor si asociatilor persoanei impozabile se scaneaza, se arhiveaza intr-un fisier ZIP si se ataseaza la fisierul PDF.
 
De asemenea, prin articolul 7 s-au reglementat urmatoarele aspecte relevante pentru depunerea si solutionarea solicitarii de inregistrare TVA:

La alin. (5): persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. c), pot depune la organul fiscal competent, impreuna cu declaratia de mentiuni - formular 010, dovada transmiterii declaratiei pe propria raspundere prevazute la art. 6 1;

La alin. (6): la primirea solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA prevazute la alin. (5), insotita de dovada depunerii declaratiei pe propria raspundere in conditiile prevazute la art. 6 1, compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal competent procedeaza la verificarea indeplinirii de catre persoana impozabila a obligatiei de a transmite declaratia pe propria raspundere cu semnaturile olografe ale administratorilor si asociatilor.
 
La alin. (7): persoanele impozabile prevazute la alin. (5) nu se incadreaza in categoria persoanelor impozabile care prezinta risc fiscal ridicat daca depun declaratia pe propria raspundere in conditiile prevazute la art. 6 1, fara erori de validare.
la alin. (9): in solutionarea solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA prevazuta la alin. (5), depusa de persoanele impozabile in conditiile prevazute la alin. (7), sunt aplicabile,   reglementarile in vigoare privind Procedura de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a) sau c).

La alin. (10): Decizia prin care se aproba solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA depusa de persoanele impozabile potrivit art. 316 alin. (1) lit. c), in conditiile prevazute la alin. (7), se emite in ziua depunerii solicitarii.
 
La alin. (11): urmare emiterii deciziei, compartimentul de specialitate transmite catre compartimentul de evaluare solicitarile de inregistrare in scopuri de TVA.L
la  alin. (12): in termen de 15 zile de la data depunerii solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA in conditiile prevazute la alin. (7), compartimentul de evaluare procedeaza la verificarea datelor inscrise in declaratia pe propria raspundere.

La alin. (13): in situatia in  care, in urma verificarilor efectuate potrivit alin. (12), compartimentul de evaluare constata ca informatiile inscrise in declaratia pe propria raspundere nu corespund datelor disponibile in evidentele organului fiscal, transmite catre Directia generala antifrauda fiscala o adresa in care sunt prezentate aspectele rezultate, in vederea dispunerii masurilor ce se impun.

La alin. (14): compartimentul de evaluare anexeaza la adresa mentionata la alin. (13) solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA, prevazuta la alin. (5), precum si declaratia pe propria raspundere a persoanei impozabile.
 
Deci, pentru inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune se depune la organul fiscal competent:

- formularul cod 010, bifat pentru "declaratie de mentiuni" completat la sectiunea  V DATE PRIVIND VECTORUL FISCAL  pct. 1 Taxa pe valoarea adaugata pct. 1.3. Inregistrare prin optiune pentru aplicarea regimului normal de TVA, desi cifra de afaceri estimata conform art. 310 alin. (2) din Codul fiscal este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 310 alin. (1) din Codul  fiscal                                                                     
- formularul "Declaratie pe propria raspundere pentru inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare";

- formularului cod (700) "Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal".
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Procedura de inregistrare tva prin optiune: PDF-ul inteligent pentru Declaratia pe propria raspundere a fost actualizat":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 21 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016