Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Studiu de caz: Procedura de inregistrare in ROI a unui rezident UE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 22 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: roi, nerezidenti, omfp 2101/2010, legea 290/2004

Valabil la 23.09.2011 - Procedura de inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari implica o serie de operatiuni care vor trebui efectuate de ambele parti atunci cand inscrierea in ROI se refera la o persoana juridica, rezidenta UE. Astfel, se va vedea care este modalitatea de inscriere a unui rezident UE care se inregistreaza in Romania prin reprezentant fiscal (societate juridica romana). De asemenea, se va stabili daca cei care trebuie sa prezinte cazierele fiscale sunt actionarii si administratorii societatii straine sau cei ai societatii romane (in calitate de reprezentant fiscal).

Pentru inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari, cazierul judiciar trebuie emis pe numele administratorul firmei stabilite pe teritoriul unui stat membru. in cazul unei societati pe actiuni nu trebuie prezentat cazierul judiciar al fiecarui actionar, fiind suficient doar cazierul administratorului persoana nerezidenta. In fapt, persoana impozabila nerezidenta este aceea care realizeaza operatiuni economice pe teritoriul Romaniei pentru care este obligata sa se inscrie in R.O.I., reprezentantul fiscal fiind doar persoana desemnata sa organizeze evidenta fiscala si sa depuna la autoritatea fiscala din Romania raportarile fiscale impuse prin legislatia fiscala aplicabila in Romania cu privire la taxa pe valoarea adaugata.

Asa cum rezulta din prevederile art. 6 din Legea 290/2004 privind cazierul judiciar, in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane se oreganizeaza si functioneaza cazierul judiciar central in care se tine evidenta persoanelor fizice nascute in afara teritoriului Romaniei si a persoanelor juridice straine care fac obiectul cazierului juridicar. Cazierul emis de catre I.G.P.R. trebuie sa cuprinda mentiunea ca documentul respectiv s-a eliberat pentru inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari.
 
Prin art. 31 al Legii 290/2004 se reglementeaza urmatoarele aspecte care trebuie avute in vedere la momentul solicitarii eliberarii cazierului judiciar:
a) certificatul de cazier judiciar pentru o persoana fizica nerezidenta se poate solicita si prin imputernicitul acesteia, astfel:
- in tara, numai pe baza unei procuri autentificate de catre un notar public;
- in strainatate, pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori de catre un notar, cu respectarea cerintelor legalizarii actelor oficiale straine. Pentru statele care au aderat la Conventia de la Haga din 5 octombrie 1961 este suficient sa fie aplicata apostila.
b) continutul procurii trebuie formulat in termeni clari, din care sa rezulte persoana care a fost mandatata, scopul si durata mandatului.
 
Solicitarea de inscriere in registrul operatorilor intracomunitari din Romania se efectueaza prin formularul cod (095) "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari" care se completeaza si se depune la organul fiscal competent. in acest formular se inscrie:
Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice
Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!
Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Vezi detalii


- codul de inregistrare in scopuri de TVA din Romania;
- tara de rezidenta si sediul social din tara de rezidenta;
 
Datele de identificare ale reprezentantului fiscal din Romania se completeaza numai daca depunerea formularului cod 095 se realizeaza prin reprezentantul fiscal imputernicit in acest scop. Pentru completarea formularului trebuie sa respectati toate instructiunile cuprinse in OMFP 2101/2010 privind aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Studiu de caz: Procedura de inregistrare in ROI a unui rezident UE":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016