keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Procedura de inregistrare in ROI a unui rezident UE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: roi, nerezidenti, omfp 2101/2010, legea 290/2004

Valabil la 23.09.2011 - Procedura de inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari implica o serie de operatiuni care vor trebui efectuate de ambele parti atunci cand inscrierea in ROI se refera la o persoana juridica, rezidenta UE. Astfel, se va vedea care este modalitatea de inscriere a unui rezident UE care se inregistreaza in Romania prin reprezentant fiscal (societate juridica romana). De asemenea, se va stabili daca cei care trebuie sa prezinte cazierele fiscale sunt actionarii si administratorii societatii straine sau cei ai societatii romane (in calitate de reprezentant fiscal).

Pentru inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari, cazierul judiciar trebuie emis pe numele administratorul firmei stabilite pe teritoriul unui stat membru. in cazul unei societati pe actiuni nu trebuie prezentat cazierul judiciar al fiecarui actionar, fiind suficient doar cazierul administratorului persoana nerezidenta. In fapt, persoana impozabila nerezidenta este aceea care realizeaza operatiuni economice pe teritoriul Romaniei pentru care este obligata sa se inscrie in R.O.I., reprezentantul fiscal fiind doar persoana desemnata sa organizeze evidenta fiscala si sa depuna la autoritatea fiscala din Romania raportarile fiscale impuse prin legislatia fiscala aplicabila in Romania cu privire la taxa pe valoarea adaugata.

Asa cum rezulta din prevederile art. 6 din Legea 290/2004 privind cazierul judiciar, in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane se oreganizeaza si functioneaza cazierul judiciar central in care se tine evidenta persoanelor fizice nascute in afara teritoriului Romaniei si a persoanelor juridice straine care fac obiectul cazierului juridicar. Cazierul emis de catre I.G.P.R. trebuie sa cuprinda mentiunea ca documentul respectiv s-a eliberat pentru inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari.
 
Prin art. 31 al Legii 290/2004 se reglementeaza urmatoarele aspecte care trebuie avute in vedere la momentul solicitarii eliberarii cazierului judiciar:
a) certificatul de cazier judiciar pentru o persoana fizica nerezidenta se poate solicita si prin imputernicitul acesteia, astfel:
- in tara, numai pe baza unei procuri autentificate de catre un notar public;
- in strainatate, pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori de catre un notar, cu respectarea cerintelor legalizarii actelor oficiale straine. Pentru statele care au aderat la Conventia de la Haga din 5 octombrie 1961 este suficient sa fie aplicata apostila.
b) continutul procurii trebuie formulat in termeni clari, din care sa rezulte persoana care a fost mandatata, scopul si durata mandatului.
 
Solicitarea de inscriere in registrul operatorilor intracomunitari din Romania se efectueaza prin formularul cod (095) "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari" care se completeaza si se depune la organul fiscal competent. in acest formular se inscrie:
- codul de inregistrare in scopuri de TVA din Romania;
- tara de rezidenta si sediul social din tara de rezidenta;
 
Datele de identificare ale reprezentantului fiscal din Romania se completeaza numai daca depunerea formularului cod 095 se realizeaza prin reprezentantul fiscal imputernicit in acest scop. Pentru completarea formularului trebuie sa respectati toate instructiunile cuprinse in OMFP 2101/2010 privind aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Formulare si Declaratii"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016