Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Opinia consultantului: Noi reglementari privind indemnizatia pentru cresterea copilului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: scutirea de la plata, oug 148/2005, oug 111/2010, indemnizatia, legea 126/2014

Beneficiarii concediului pentru cresterea copilului vor putea realiza venituri din desfasurarea unei activitati in perioada de concediu pentru cresterea copilului cu respectarea anumitor conditii fara ca plata indemnizatiei sa fie suspendata.


In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 700 din 24 septembrie 2014 a fost publicata Legea 126/2014 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului.

Conform noului act normativ, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizeaza venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, de maximum 6 ISR intr-un an calendaristic.

Cuantumul indicatorului social de referinta este de 500 de lei. Astfel, o persoana aflata in concediu pentru cresterea copilului va putea sa cumuleze indemnizatia pentru cresterea copilului cu venituri din desfasurarea unei activitati in perioada de concediu  de maximum 3.000 de lei intr-un an calendaristic

Legea 126/2014 stabileste si scutirea de la plata debitelor constituite in baza OUG 148/2005 si OUG 111/2010 constant in stimulent de insertie sau indemnizatie pentru cresterea copilului.
Sumele provenite din debitele recuperate incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a  Legi126/2014  se restituie esalonat pe o perioada de 5 ani calendaristici, incepand de la data de 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale fara a se actualiza cu indicele de inflatie si nu sunt purtatoare de dobanzi, penalitati sau majorari de intarziere, dupa caz.

Procedura de efectuare a platii restituirilor  va fi stabilita prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului finantelor publice.

 Debitele constituite in sarcina persoanelor ale caror drepturi se stabilesc dupa data intrarii in vigoare a acestei legi se recupereaza potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 cu toate modificarile ulterioare.
 
Nu fac obiectul scutirii la plata, debitele cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent de insertie constituite din culpa debitorului, materializata in folosirea cu intentie de catre acesta a unor documente despre care cunostea ca au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii.

In vederea scutirii la plata si/sau restituirii sumelor recuperate, persoanele in sarcina carora s-au stabilit debite se vor adresa cu cerere scrisa agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, insotita de declaratia pe propria raspundere ca toate documentele prezentate in vederea stabilirii dreptului de indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent au fost solicitate organelor competente.

In lipsa inregistrarii cererii  la agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, nu se acorda scutirea de la plata debitelor iar sumele recuperate nu se restituie.

 Scutirea la plata si restituirea sumelor recuperate se fac in baza deciziei directorului executiv al agentiei pentru plati si inspectie sociala, care se emite in termen de 30 de zile lucratoare de la data inregistrarii cererii. Decizia se comunica in termen de 15 zile de la emiterea acesteia.

Autor: Irina Dumitrescu
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Opinia consultantului: Noi reglementari privind indemnizatia pentru cresterea copilului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016