Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Beneficiarii concediului pentru cresterea copilului vor putea realiza venituri din desfasurarea unei activitati in perioada de concediu pentru cresterea copilului cu respectarea anumitor conditii fara ca plata indemnizatiei sa fie suspendata.
In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 700 din 24 septembrie 2014 a fost publicata Legea 126/2014 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului.
Conform noului act normativ, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizeaza venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, de maximum 6 ISR intr-un an calendaristic.
Cuantumul indicatorului social de referinta este de 500 de lei. Astfel, o persoana aflata in concediu pentru cresterea copilului va putea sa cumuleze indemnizatia pentru cresterea copilului cu venituri din desfasurarea unei activitati in perioada de concediu de maximum 3.000 de lei intr-un an calendaristic
Legea 126/2014 stabileste si scutirea de la plata debitelor constituite in baza OUG 148/2005 si OUG 111/2010 constant in stimulent de insertie sau indemnizatie pentru cresterea copilului.
Sumele provenite din debitele recuperate incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a Legi126/2014 se restituie esalonat pe o perioada de 5 ani calendaristici, incepand de la data de 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale fara a se actualiza cu indicele de inflatie si nu sunt purtatoare de dobanzi, penalitati sau majorari de intarziere, dupa caz.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Procedura de efectuare a platii restituirilor va fi stabilita prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului finantelor publice.
Debitele constituite in sarcina persoanelor ale caror drepturi se stabilesc dupa data intrarii in vigoare a acestei legi se recupereaza potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 cu toate modificarile ulterioare.
Nu fac obiectul scutirii la plata, debitele cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent de insertie constituite din culpa debitorului, materializata in folosirea cu intentie de catre acesta a unor documente despre care cunostea ca au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii.
In vederea scutirii la plata si/sau restituirii sumelor recuperate, persoanele in sarcina carora s-au stabilit debite se vor adresa cu cerere scrisa agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, insotita de declaratia pe propria raspundere ca toate documentele prezentate in vederea stabilirii dreptului de indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent au fost solicitate organelor competente.
In lipsa inregistrarii cererii la agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, nu se acorda scutirea de la plata debitelor iar sumele recuperate nu se restituie.
Scutirea la plata si restituirea sumelor recuperate se fac in baza deciziei directorului executiv al agentiei pentru plati si inspectie sociala, care se emite in termen de 30 de zile lucratoare de la data inregistrarii cererii. Decizia se comunica in termen de 15 zile de la emiterea acesteia.
Autor: Irina Dumitrescu
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Se aplica noul nivel pentru taxa pe stalp. Cum se calculeaza impozitul pe constructii speciale in 2015?Scutiri de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru IT-isti. Ce conditii trebuie indepliniteImpozitul pe constructii se declara pana la 25 mai 2016Codul fiscal 2011 - Titlul IIMFP modifica Codului Fiscal, incepand cu 1 iulie 2021. Sunt vizate anumite obligatii TVA pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distantaUltimele articole
NOUTATE! A reintrat in vigoare, din 1 ianuarie 2025, taxa pe stalpSchema speciala de TVA pentru firmele mici, anuntata de ANAF. Conditii de eligibilitateConcediu medical in 2024. Cum se calculeaza CASS conform OUG 34/2024?Impozitul auto: cum se calculeaza si unde il platestiMontare panouri fotovoltaice. Ce obligatii fiscale trebuie sa indeplineasca prosumatoriiArticole similare
Indemnizatie incapacitate temporara de munca.Mod de calculBeneficiar indemnizatie CCC asociat al unei societati comerciale. Suspendarea indemnizatieiArticole similare
Contributii obligatorii PFA indemnizatie crestere copilPrincipalele modificari ale OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilorPFA cu impozitare la norma de venit. Cum se calculeaza CAS si CASS?Indemnizatie pentru cresterea copilului. Baza de calculMinisterul Muncii modifica OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilorUltimele articole
Dreptul la concediu pentru cresterea copilului. PFA-urile trebuie sa plateasca CAS?OUG 26/2021 modifica OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilorPremii acordate pe perioada starii de urgenta. Baza de calcul pentru indemnizatii medicale si crestere copilArticole similare
Cum se completeaza in Declaratia Unica indemnizatiile primite de catre profesionisti conform OUG 30/2020Firmele care aplica Kurzarbeit de la 1 iunie 2022 NU pot beneficia de alte facilitati fiscaleCe trebuie sa stii despre Declaratia 112Violeta Alexandru: Cer saptamanal evaluari ale platilor efectuate de catre AJOFM-uriDocumentar fiscal: Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul profitului impozabilUltimele articole
Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaCum se calculeaza diurna externa. Exemplu util contribuabililorPeste 3,8 milioane de pensionari primesc pensii mai mari din septembrie 2024Cum se calculeaza zilele de concediu neefectuateAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"