Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala publicata in M. O. nr. 547/23.07.2015 au fost aduse unele modificari si completari aplicabile cu data de 01.01.2016:
>> Pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor fiscale principale, se datoreaza dupa acest termen dobanzi si penalitati de intarziere.
* Incepand cu data de 1 ianuarie 2016 nivelul dobanzii scade de la 0,03% pentru fiecare zi de intarziere la 0,02% pentru fiecare zi de intarziere. Dobanzile se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenuli de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
* Incepand cu data de 1 ianuarie 2016 nivelul penalitatii de intarziere scade de la 0,02% pentru fiecare zi de intarziere la 0,01% pentru fiecare zi de intarziere. Penalitatile de intarziere se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
>> Pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate/declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere, contribuabilul/platitor datoreaza o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv, din obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere.
Penalitatea de nedeclarare stabilita:
- se reduce, la cererea contribuabilului/platitorului, cu 75%, daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie:
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
a) se sting prin plata sau compensare
b) sunt esalonate la plata, in conditiile legii. In acest caz, reducerea se acorda la finalizarea esalonarii la plata.
- se majoreaza cu 100% in cazul in care obligatiile fiscale principale au rezultat ca urmare a savarsirii unor fapte de evaziune fiscala, constatate de organele judiciare, potrivit legii.
Aplicarea penalitatii de nedeclarare prevazute de prezentul articol nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor.
Sursa: Finante Arges
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Dobanzile si penalitatile pentru creante fiscale, modificate prin Legea 207/2015Termen limita pentru a beneficia de anularea penalitatilor de intarziere: 31 decembrie. Afla pentru ce obligatii fiscale restanteZoom fiscal: Nivelul dobanzilor si penalitatilor incepand cu 1 ianuarie 2016M.Of. 855 a publicat ordinul privind reducerea penalitatilor pentru persoane fiziceZoom fiscal OUG 44/2015: Toate facilitatile fiscale din 2016 cu explicatii detaliateUltimele articole
Cum se desfasoara un control in sfera preturilor de transfer?Zoom fiscal: Cum interpretam corect OUG 44/2015 pentru a beneficia de FACILITATI FISCALE?Zoom fiscal: Proiect de ordonanta pentru acordarea unor facilitati fiscaleNoul proiect care anuleaza cele mai multe penalitati sau majorari de intarziereAct semnat pentru scutirea de la plata unor penalitati de intarziereArticole similare
Prestari de servicii - Consecintele acceptarii tacite a unui cod invalid de TVACum se procedeaza pentru esalonarea la plata a datoriilor catre ANAF in 2017Ce include Ordonanta controversata, adoptata de GuvernNemodificarea bazei de impunere ca urmare a inspectiei fiscale. Vezi noul ordin!Conditii anulare dobanzi, penalitati si alte accesorii. Studiu de cazUltimele articole
Facilitati speciale pentru bunii platnici, introduse prin OUG 107/2024Lista seminariilor web pentru septembrie 2024, publicata de ANAF. Temele sunt diverseEste OBLIGATORIU ca veniturile din meditatii sa fie declarate in D212Lista seminariilor web ANAF pentru luna august a fost publicataProiect: Finantele introduc numarul de identificare digitala, alternativ CNP-ului clasicArticole similare
Nivelul de accize aplicabil de la 1 IANUARIE 2016 pentru energia electricaNoi operatiuni supuse taxarii inverse incepand cu 01 IANUARIE 2016ANAF: 36,80 miliarde de lei au fost colectati de la 1.491 mari contribuabiliConsecintele neinregistrarii in scopuri de TVA la depasirea plafonului de scutireModificarea Legii 227/2015, privind Codul Fiscal: TVA 16%, din 2020 - TVA 5% pentru produsele alimentare (proiect)Ultimele articole
TVA zahar 2024. Studii de caz practiceProfit reinvestit. Cum se calculeaza impozitul pe profit in trim. III 2023Inregistrarea firmelor ca platitoare de TVA in cazul in care importa marfuriInregistrare in scopuri de TVA 2023. Spete si studii de caz utilePlatitor de TVA. Ce inseamna, cand devii platitor de tva si ce avantaje poti avea in acest cazAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"