Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Procedura completa la angajare. 12 reguli de care trebuie sa tii cont

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 27 Mar. 2020 Exclusiv
Tags: legislatia muncii, procedura la angajare, relatii de munca

In Romania, relatiile de munca intre angajator si angajati sunt reglementate de 37 de acte normative, intre care, cel mai important este, desigur, Codul muncii (Legea nr. 53/2003).

Legislatia in vigoare are in vedere fiecare aspect care poate interveni in relatiile de munca in 2020, de la alegerea raportului juridic intre parti (tipul contractului de munca) pana la reguli privind accesul in perimetrul angajatorului sau protectia salariatelor gravide.

De aceea, atat angajatorii, cat si angajatii, trebuie sa cunoasca toate aceste aspecte, pentru a le gestiona corect si a evita contraventiile si sanctiunile cu amenzi cuprinse intre 300 si 100.000 de lei!

Iata 12 dintre regulile mai putin cunoscute
 
1) Un contract individual de munca nu poate cuprinde orice clauze, chiar daca atat angajatorul, cat si angajatul sunt de acord cu ele. Stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor din Codul muncii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 5.000 de lei.
 
2) Este interzisa modificarea fara acordul salariatului a atributiilor trecute in fisa postului, pe parcursul executarii contractului individual de munca. Daca salariatul este de acord, modificarea trebuie redactata si anexata CIM sub forma unui act aditional.
 
3) Nicio sanctiune nu mai poate fi dispusa (cu exceptia avertismentului scris), fara efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
 
4) In Regulamentul intern nu pot fi prevazute alte sanctiuni decat cele prevazute in Codul muncii.
 
5) Cercetarea prealabila a unei abateri disciplinare va cuprinde, obligatoriu, si audierea celui invinuit.
 
6) Daca au trecut 6 luni de la savarsirea unei abateri disciplinare si angajatorul nu a emis inca decizia de sanctionare, salariatul nu mai poate fi pedepsit pentru abaterea respectiva.
 
7) Refuzul unui salariat de a urma o modalitate de formare profesionala pusa la dispozitie de angajator nu constituie abatere disciplinara. Daca pentru angajator oferirea de programe de pregatire profesionala este o obligatie, pentru salariati accesul la aceste programe este doar un drept.
 
8) Examenul medical, obligatoriu la angajare, nu poate cuprinde si teste de graviditate. De altfel, angajatorul nici nu are voie sa intrebe, la interviul de angajare, pe o candidata daca este gravida sau daca intentioneaza sa aiba copii.
 
9) Daca o persoana va solicita angajarea si angajatorul doreste sa ceara informatii despre ea de la fostii sai angajatori, trebuie sa ii fie adus la cunostinta acest lucru persoanei respective.
 
10) Un salariat poate fi incadrat numai pe o functie sau un post din Clasificarea Ocupatiilor din Romania. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei (art. 113 lit. b) si 114 lit. a) din Legea nr. 76/2002).
 
11) Salariatele gravide incepand cu luna a V-a de sarcina si cele care alapteaza NU pot fi trimise in deplasare, adica la o alta locatie in vederea indeplinirii unor sarcini de serviciu.
 
12) Obligatiile lucratorului din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca trebuie mentionate nu numai in fisa individuala de instructaj, ci si in fisa postului, chiar daca postul respectiv nu ridica mari probleme.
 
Mai multe detalii despre aceste aspecte gasiti in lucrarea "Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR",  care include procedura completa la angajare si regulile referitoare la protectia datelor cu caracter personal!

Acest produs constituie in fapt o adevarata lista de control care nu lasa angajatorii sa piarda din vedere niciun element important si a carui omitere ar putea crea necazuri mari in cazul unui control ITM.
 
Aflati zeci prevederi legislative mai putin cunoscute din lucrarea „Procedura completa la angajare. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR”.
 
 
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Procedura completa la angajare. 12 reguli de care trebuie sa tii cont":
Rating:

Nota: 3.91 din 5 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016