Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vom vedea care este tratamentul fiscal si contabil al banilor folositi de asociatul care in acelasi timp este si angajat al firmei pentru plata partilor sociale pe care le achizitioneaza de la alt asociat la un pret negociat.
Partile sociale achizitionate reprezinta bunuri proprii pentru asociat si ar trebuie ca acestea sa fie achizitionate din fondurile proprii ale acestuia si nu din fondurile societatii ale carei parti sociale sunt tranzactionate.Ca atare, sumele (banii) folositi de asociat ar trebui sa fie tratate fie sub forma de avansuri contabilizate in contul 542 "Avansuri de trezorerie", fie sub forma unei creante a societatii fata de asociat contabilizate in contul 461 "Debitori diversi".
In caz contrar, umele respective vor fi tratate ca avantaje salariale pentru asociatul care utilizeaza fondurile societatii pentru achizitionarea partilor sociale, deci in interes personal, avand in vedere ca acesta este si salariat, in conformitate cu prevederile art. 76 alin. 2 lit. s din Codul fiscal, cu consecinta cumularii cu restul veniturilor salariale si impozitarea ca atare.
In contabilitate, la momentul utilizarii sumele se vor contabiliza in contul 542 "Avansuri de trezorerie" (sau contul 461 "Debitori diversi"), iar la sfarsitul lunii contravaloarea sumelor utilizate va fi reflectata prin intermediul contului 6421 "Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor", urmand ca la efectuarea platilor salariale sa se procedeze la decontare (formula contabila 421 "Personal-salarii datorate" = 542 "Avansuri de trezorerie" sau 461 "Debitori diversi").
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Reminder (ANAF): 25 iunie, termenul limita pentru mai multe obligatii fiscaleCine e obligat sa declare veniturile obtinute in strainatate? Depunerea formularului 201Calculul impozitului pe DIVIDENDE: ghid completCe tratament fiscal aplicam veniturilor din publicitate obtinute de o asociatie?Reminder: 25 aprilie, termenul de depunere pentru mai multe declaratii!Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Radiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasDeclaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareImpozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalD100 in 2024, depusa eronat pentru o alta luna. Cum se pot rectifica dateleArticole similare
TVA deductibil. Avantaje, conditii si exempleCare sunt declaratiile fiscale cu termen in luna aprilie 2016?Patru programe de interes national pentru dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor varstnice, aprobate de GuvernDizolvare societate. Impozit dividendeTVA si asocierea in participatiuneUltimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?HG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROMicrointreprindere 2024. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in plafonul de 500.000 euro?Radiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasDeclaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"