Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Utilizare fonduri societate pentru achizitia de parti sociale de catre asociat. Care e regimul fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: fonduri societate, achizitie parti sociale, dividende, asociati, parti sociale

Vom vedea care este tratamentul fiscal si contabil al banilor folositi de asociatul care in acelasi timp este si angajat al firmei pentru plata partilor sociale pe care le achizitioneaza de la alt asociat la un pret negociat.

Partile sociale achizitionate reprezinta bunuri proprii pentru asociat si ar trebuie ca acestea sa fie achizitionate din fondurile proprii ale acestuia si nu din fondurile societatii ale carei parti sociale sunt tranzactionate.

Ca atare, sumele (banii) folositi de asociat ar trebui sa fie tratate fie sub forma de avansuri contabilizate in contul 542 "Avansuri de trezorerie", fie sub forma unei creante a societatii fata de asociat contabilizate in contul 461 "Debitori diversi".

In caz contrar, umele respective vor fi tratate ca avantaje salariale pentru asociatul care utilizeaza fondurile societatii pentru achizitionarea partilor sociale, deci in interes personal, avand in vedere ca acesta este si salariat, in conformitate cu prevederile art. 76 alin. 2 lit. s din Codul fiscal, cu consecinta cumularii cu restul veniturilor salariale si impozitarea ca atare.

In contabilitate, la momentul utilizarii sumele se vor contabiliza in contul 542 "Avansuri de trezorerie" (sau contul 461 "Debitori diversi"), iar la sfarsitul lunii contravaloarea sumelor utilizate va fi reflectata prin intermediul contului 6421 "Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor", urmand ca la efectuarea platilor salariale sa se procedeze la decontare (formula contabila 421 "Personal-salarii datorate" = 542 "Avansuri de trezorerie" sau 461 "Debitori diversi").



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Utilizare fonduri societate pentru achizitia de parti sociale de catre asociat. Care e regimul fiscal?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016