Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Vom vedea care este tratamentul fiscal si contabil al banilor folositi de asociatul care in acelasi timp este si angajat al firmei pentru plata partilor sociale pe care le achizitioneaza de la alt asociat la un pret negociat.
Partile sociale achizitionate reprezinta bunuri proprii pentru asociat si ar trebuie ca acestea sa fie achizitionate din fondurile proprii ale acestuia si nu din fondurile societatii ale carei parti sociale sunt tranzactionate.Ca atare, sumele (banii) folositi de asociat ar trebui sa fie tratate fie sub forma de avansuri contabilizate in contul 542 "Avansuri de trezorerie", fie sub forma unei creante a societatii fata de asociat contabilizate in contul 461 "Debitori diversi".
In caz contrar, umele respective vor fi tratate ca avantaje salariale pentru asociatul care utilizeaza fondurile societatii pentru achizitionarea partilor sociale, deci in interes personal, avand in vedere ca acesta este si salariat, in conformitate cu prevederile art. 76 alin. 2 lit. s din Codul fiscal, cu consecinta cumularii cu restul veniturilor salariale si impozitarea ca atare.
In contabilitate, la momentul utilizarii sumele se vor contabiliza in contul 542 "Avansuri de trezorerie" (sau contul 461 "Debitori diversi"), iar la sfarsitul lunii contravaloarea sumelor utilizate va fi reflectata prin intermediul contului 6421 "Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor", urmand ca la efectuarea platilor salariale sa se procedeze la decontare (formula contabila 421 "Personal-salarii datorate" = 542 "Avansuri de trezorerie" sau 461 "Debitori diversi").
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

Manual de politici contabile - Stick USB

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Cartea Verde a Contabilitatii

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum se impoziteaza veniturile din DIVIDENDE in anul 2016?Formularul 100 in 2022. Cum au fost modificate instructiunile de completare prin Ordinul 237/2022Vesti bune ministerul are... – publicat in septembrie 2007Tratament contabil privind anularea obligatiilor fiscale accesorii. Analiza cu Ionut JingaCalendar fiscal ANAF: Termenul de 25 martie pentru depunerea Declaratiilor fiscale se PROROGA!Ultimele articole
Impozit DIVIDENDE. Persoanele nerezidente platesc impozit de 10% in Romania?Impozit DIVIDENDE. TOT ce trebuie sa stii despre impozitul pe DIVIDENDE in 2025Cum se face impozitarea veniturilor din DIVIDENDE distribuite DUPA data de 1 ianuarie 2025Distribuire DIVIDENDE. Pot fi distribuite neuniform DIVIDENDEle?Plata DIVIDENDE in 2025. Care este plafonul de plati in numerarArticole similare
Obligativitate utilizare AMEF in cazul livrarii bunurilor si incasarii lor la domiciliul persoanelor fiziceVenituri si cheltuieli PFA. Cum stabilim cuantumul corect?Control ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleAvantaje salariale pentru persoanele care au contracte de mandat si cote de impozitare in acest cazDecontare servicii turistice pentru salariati. Implicatii fiscale (impozit pe profit, TVA)Ultimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorDistribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?Trecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulFormularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiNOUTATE! A reintrat in vigoare, din 1 ianuarie 2025, taxa pe stalp
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"