Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Taxare inversa aplicata bunurilor din activitati agricole. Documente si impozit cand facem achizitia de la persoane fizice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: achizitie cereale, impozite, omef 3512/2008, taxare inversa

Dezbatem, prin cele ce urmeaza, tratamentul aplicat in cazul in care o societate achizitioneaza o anumita cantitate de floarea soarelui, pe borderou de achizitie simplu, de la un furnizor care nu e inregistrat in scopuri de TVA.

Vom vedea astfel daca se opreste impozit la valoarea respectiva, prin stopaj la sursa persoanei fizice, avand in vedere ca obiectul principal de activitate al firmei este cultura cerealelor.

Raspuns:

Achizitiile de la persoane fizice pot fi inregistrate in contabilitate numai in cazul in care se face dovada intrarii in gestiune a bunurilor respective, asa cum se prevede la pct. 4 din Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile. In consecinta, pentru justificarea achizitiei de floarea soarelui de la persoane fizice trebuie intocmit formularul Borderou de achizitie (de la producatori individuali) (Cod 14-4-13/b).

Taxarea inversa nu se poate aplica deoarece conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA, in conformitate cu art. 160 din Codul fiscal. Asadar nu se deduce TVA avand in vedere ca floarea soarelui se achiztioneaza de la persoane fizice.

In vederea impozitarii, trebuie avute in vedere prevederile art. 71 lit. d) si art. 74 alin. (4) din Codul fiscal , pct. 149 indice 1 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal si O.M.A.P.D.R. nr. 190/2009 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea si plata impozitului pe veniturile banesti din agricultura realizate prin valorificarea produselor vandute catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.
 
Astfel, in situatia in care persoanele fizice nu prezinta o copie a formularului 260 "Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit", unitatile specializate pentru colectare au obligatia sa calculeze impozitul pe venit prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 2% asupra venitului brut.

Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Documentul contabil care sta la baza calcularii impozitului de 2% asupra valorii produselor livrate catre unitati specializate pentru colectare este borderoul de achizitie. Impozitul se declara in formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" si, informativ, se depune anual si formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Taxare inversa aplicata bunurilor din activitati agricole. Documente si impozit cand facem achizitia de la persoane fizice":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016