keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Analiza consultant: TVA pentru operatiunile de perfectionare pasiva

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Apr. 2015 Exclusiv
Tags: codul fiscal, scopuri de tva, impozitare, regimul de perfectionare pasiva

Regimul de perfectionare pasiva permite ca marfurile romanesti sa fie exportate temporar de pe teritoriul vamal al Romaniei pentru a fi supuse unor operatiuni de perfectionare, iar produsele rezultate din aceste operatiuni sa fie puse in libera circulatie cu exonerare totala sau partiala de drepturi de import.


In conformitate cu prevederile art. 172 – 173 din Codul vamal al Romaniei, cand scopul operatiunii de perfectionare este repararea marfurilor de export temporar, acestea sunt puse in libera circulatie cu exonerare totala de drepturi de import cand marfurile au fost reparate cu titlu gratuit fie datorita unei obligatii contractuale sau legale care decurge dintr-o garantie, fie datorita existentei unui viciu de fabricatie. Aceste dispozitii nu se aplica in cazul in care defectul a fost luat in considerare in momentul in care marfurile in cauza au fost puse pentru prima oara in libera circulatie.
Cand scopul operatiunii de perfectionare este repararea marfurilor de export temporar si o astfel de reparare se efectueaza cu titlu oneros, exonerarea partiala de drepturi de import consta in stabilirea cuantumului drepturilor aplicabile, pe baza elementelor de taxare aferente produselor compensatoare la data acceptarii declaratiei de punere in libera circulatie a produselor respective si luand in considerare ca valoare in vama o valoare egala cu costurile de reparare, cu conditia ca aceste costuri sa reprezinte singura plata efectuata catre titularul autorizatiei si sa nu fie influentate de nici o legatura intre titular si operator.

Reimportul bunurilor

In conformitate cu prevederile art. 142 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal este scutit de TVA reimportul de bunuri in Romania, efectuat de persoana care a exportat bunurile in afara Comunitatii, pentru a fi supuse unor reparatii, transformari, adaptari, asamblari sau altor lucrari asupra bunurilor mobile corporale, cu conditia ca aceasta scutire sa fie limitata la valoarea bunurilor in momentul exportului acestora in afara Comunitatii.

Scutirea partiala de la plata taxei, respectiv pentru valoarea bunurilor in momentul exportului, se acorda pentru:
a) reimportul bunurilor care au fost reparate in afara Comunitatii;
b) reimportul bunurilor care au fost prelucrate sau evaluate in afara Comunitatii, inclusiv asamblate sau montate;
c) reimportul de parti de bunuri sau piese de schimb care au fost exportate in afara Comunitatii pentru a fi incorporate in aceste bunuri;
d) reimportul bunurilor rezultate din transformarea bunurilor exportate in afara Comunitatii in vederea acestei transformari.
Scutirea partiala se acorda in urmatoarele conditii:
a) bunurile trebuie sa fi fost exportate din Romania sau din alt stat membru, in afara Comunitatii, dupa plasarea acestora in regim de perfectionare pasiva;
b) exportul si reimportul bunurilor trebuie efectuate de aceeasi persoana.

Regimul TVA al serviciilor

Pentru evitarea dublei impozitari, atunci cand beneficiarul serviciilor este o persoana impozabila stabilita in Romania, inclusiv o persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA, pentru serviciile prestate in afara Comunitatii se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. Contravaloarea acestor servicii nu va fi inclusa in baza de impozitare a reimportului.

Ambalajele sau alte bunuri utilizate, in legatura directa cu bunurile asupra carora au fost realizate lucrarile de reparare, prelucrare, transformare, sau bunurile incorporate in acestea sunt accesorii serviciilor realizate si nu vor fi tratate ca livrari de bunuri separate, ci ca fiind parte a serviciului prestat. Baza de impozitare a TVA pentru aceste servicii va cuprinde si eventualele taxe, impozite, prelevari care sunt percepute pentru importul bunurilor accesorii serviciilor.

Atunci cand beneficiarul serviciilor prestate in afara Comunitatii este o persoana neimpozabila, inclusiv persoana juridica neimpozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA, baza de impozitare a reimportului este constituita din valoarea serviciilor prestate in afara Comunitatii, la care se adauga elementele care nu sunt deja cuprinse in aceasta valoare, conform art. 139 alin. (2) din Codul fiscal.

Scutirea totala se acorda pentru reimportul de bunuri care deja au fost supuse in afara Comunitatii uneia sau mai multor operatiuni, in conditiile in care aceleasi operatiuni efectuate in Romania nu ar fi fost taxate.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016