keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Prestari servicii - tratament fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Dec. 2009
Tags: prestari servicii, tratament fiscal, tva, achizitii intracomunitare

Problema: Societatea noastra a achizitionat din Germania componente hala care au fost montate pentru o firma din Romania. La terminarea lucrarilor s-au constatat niste deficiente la aceste com ...

Problema:
Societatea noastra a achizitionat din Germania componente hala care au fost montate pentru o firma din Romania. La terminarea lucrarilor s-au constatat niste deficiente la aceste com ponente. Firma din Germania a tri mis alte componente pe care noi le-am achitat fara a avea obligativitatea de a le plati. I s-a facturat firmei din Germania aceasta manopera pe ca re a fost de acord sa o plateasca. Ce tratament fiscal presupune factura emisa de noi (manopera executata pe teritoriul Romaniei) firmei din Germania?

Solutie:
Indiferent de faptul ca firma din Germania comunica sau nu codul sau de inregistrare in scopuri de TVA, firma dvs. trebuie sa emita factura in regim de taxare cu cota standard TVA de 19% deoarece lucrarea s-a efectuat asupra unui bun imobil situat pe teritoriul Romaniei.

Ca regula generala, pentru toate ser viciile legate de bunuri imobile, taxarea se efectueaza in statul in care este situat acel bun imobil asupra caruia se presteaza lucrarile respective.

Operatiunea se incadreaza in prevederile art. 133 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal conform caruia locul de prestari servicii se considera locul unde „sunt situate bunurile imobile, pentru prestari servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile“.

Lucrarile referitoare la bunurile imobile sunt detaliate la art. 133 pct. 13 din Normele de aplicare a Codului fiscal, din care enumeram pe cele referitoare la urmatoarele tipuri de operatiuni:

- lucrarile de constructii-montaj, transformare, finisare, instalare, reparatii, intretinere, curatenie si demolare efectuate asupra unui bun imobil prin natura sa;
- operatiunile efectuate in legatura cu livrarea de bunuri mobile si incorporarea acestora intr-un bun imobil astfel incat bunurile mobile devin bunuri imobile prin destinatia lor;
- studiile si activitatile de supervizare, ca obiect de activitate al arhitectilor, supervizorilor sau inginerilor;
- evaluarea unui bun imobil.

Pentru astfel de servicii se colecteaza TVA chiar daca facturarea si decontarea sumelor se face in valuta. Taxa datorata se calculeaza la suma in valuta facturata de firma dvs., convertita in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil in data la care intervine exigibilitatea taxei pentru serviciul prestat. Ca regula generala, pentru prestari servicii efectuate pe baza de contract/comanda, faptul generator si exigibilitatea taxei intervin la data prestarii serviciilor.

Data prestarii se considera data acceptarii de catre beneficiar a situatiilor de lucrari emise de firma dvs.

Avand in vedere ca pentru prestari servicii faptul generator si exigibilitatea taxei intervin la data la care este emisa factura, dar nu mai tarziu de a cincisprezecea zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, cursul valutar recomandabil a fi utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a TVA este cursul din data facturii emise.

Factura emisa se evidentiaza in jurnalul de vanzari in coloanele de 5, 6 si 7 la operatiuni taxabile cu cota 19% si se raporteaza prin decontul de TVA la randul 7.

Deoarece este vorba despre pres tare de servicii, chiar daca opera tiu nea se deruleaza intre doua state membre, nu trebuie sa completati si sa depuneti declaratia recapitulativa cod 390 (declaratie cu caracter fiscal) si declaratia Intrastat (declaratie cu caracter statistic).

Aceste de claratii se in tocmesc si se depun numai in si tuatia in care se realizeaza livrari sau achizitii intracomunitare de bunuri, nefiind aplicabile si pres tarilor de servicii.
Se impune declararea operatiunii in formularul 390 numai daca au loc livrari intracomunitare de bunuri (beton, fier, ciment, prefabricate, calorifere, aparate de aer conditionat etc.)
care sunt inglobate in constructia amplasata pe teritoriul Romaniei.

Articol adaugat la 20 decembrie 2009

Articol preluat din Newsletter-ul Contabilului 2010 nr. 1/ noiembrie 2009.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016