Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

5 Intrebari si Raspunsuri: Corectarea Declaratiilor fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Oct. 2011 Exclusiv
Tags: declaratii fiscale, erori, termen de prescriptie, decont de tva, corectarea erorilor

Va prezentam 5 intrebari si 5 raspunsuri oficiale primite de la Ministerul de Finante referitoare la Corectarea Declaratiilor Fiscale. Veti putea citi despre cine si cand are dreptul de a corecta acesre erori, care erori pot fi corectate, ce termene sunt specificate in lege si cum se corecteaza erorile in decontul de TVA.

 
1. Cine poate corecta declaratiile fiscale?
 
- contribuabilul, din proprie initiativa ori de cate ori constata erori in declaratia initial prin depunerea unei declaratii rectificative - prin bifarea casutei corespunzatoare / prin formularul 710 in cazul Declaratiei 100, (exceptie TVA* );
 
2. Care erori pot fi corectate?
 
- erorile cu privire la cuantumul impozitelor, taxelor si contributiilor, bunurile si veniturile impozabile, precum si alte elemente ale bazei de impunere, declarate in declaratia initiala.
 
3. Care e termenul în care se pot corecta declaratiile fiscale?
 
- pe perioada termenului de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale;
 
4. Care e termenul de prescriere a obligatiilor fiscale?
 

Dreptul organului fiscal de a stabili obligatti fiscale se prescrie:
 
- in termen de 5 ani (cu exceptia cazului in care legea dispune altfel) si începe ss curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui în care s-a nascut creanta fiscala potrivit art. 23;
 
- in termen de 10 ani, in cazul in care acestea rezulta din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala si curge de la data savarsirii faptei ce constituie infractiune sanctionata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva;
 
5. Cum se corecteaza erorile din deconturile de TVA?
 
- corectarea erorilor din deconturile de TVA se realizeaza potrivit prevederilor art. 1562 alin.3 din Codul fiscal si instructiunilor de completare a decontului de TVA, prin inscrierea la randurile de regularizari in decontul unei perioade fiscale ulterioare;
 
- erorile materiale din decontul de TVA se corecteaza potrivit procedurii aprobate prin OMEF nr. 179/ 2007 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata.
 
ATENTIE!
 
- Declaratiile fiscale nu pot fi depuse si nu pot fi corectate dupa anularea rezervei verificarii ulterioare*, cu exceptia situatiilor in care corectia se datoreaza
indeplinirii sau neindeplinirii unei conditii prevazute de lege care impune corectarea bazei de impunere si/sau a impozitului aferent.
 
(* Rezerva verificarii ulterioare se anuleaza numai la implinirea termenului de prescriptie sau ca urmare a inspectiei fiscale efectuate in cadrul termenului de  prescriptie.)
 
- In situatia in care in timpul inspectiei fiscale contribuabilul depune sau corecteaza declaratiile fiscale aferente perioadelor si impozitelor, taxelor, contributiilor si altor venituri ce fac obiectul inspectiei fiscale, acestea nu vor fi luate in considerare de organul fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "5 Intrebari si Raspunsuri: Corectarea Declaratiilor fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016