Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Firma neplatitoare de TVA a avut control si a stabilit un minus de inventar de 30.000 lei. Cu aceasta suma adunata la cifra de afaceri ar fi depasit plafonul de 35.000 euro. Minusul stabilit nu a ...
Firma neplatitoare de TVA a avut control si a stabilit un minus de inventar de 30.000 lei. Cu aceasta suma adunata la cifra de afaceri ar fi depasit plafonul de 35.000 euro. Minusul stabilit nu a fost inputabil.Firma devine platitoare de TVA sau nu? Cum a fost calculat impozitul pe profit stabilit de Garda Financiara?
Raspuns:
Cifra de afaceri pentru aplicarea regimului special de scutire pentru intreprinderi mici se determina conform art. 152 alin. (2) din Codul fiscal, fiind constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si servicii efectuate in cursul unui an calendaristic, taxabile daca nu ar fi efectuate de intreprinderea mica, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f) din Codul fiscal, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia livrarilor de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125 (prim) alin. (1) pct. 3 din Codul fiscal, si a livrarilor intracomunitare de mjloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
Bunurile lipsa, chiar daca nu sunt imputabile, sunt considerate livrari de bunuri catre sine conform art. 128 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, daca lipsa nu este datorata calamitatilor naturale (inundatii, alunecari de teren, alte cauze de forta majora) sau a unor cauze de forta majora (incendiu dovedit prin documente de asigurare si/sau rapoarte oficiale, razboi, acte de terorism), furturi dovedite legal cu documente eliberate de organele de politie, care sunt acceptate la despagubire de societati de asigurari.
Livrarile catre sine sunt operatiuni taxabile in sensul art. 152 alin. (2) din Codul fiscal, deci se iau in considerare la calculul cifrei de afaceri pentru aplicarea regimului de scutire pentru intreprinderi mici prevazut de acest articol.
Conform actului de control, impozitul pe profit a fost determinat pentru o perioada, respectiv pentru perioada verificata, deci nu se calculeaza de catre societate impozitul pe profit pentru o perioada verificata care a facut obiectul controlului si pentru care impozitul a fost calculat de organele de control. Pentru desfiintarea actului de control trebuie depusa contestatie sau actiune la organele judecatoresti conform actului normativ mentionat in actul de control in temeiul caruia a fost efectuat controlul.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Pentru perioada care nu a facut obiectul verificarii organului de control pe linia impozitului pe profit, impozitul se calculeaza de societate.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"