keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Activitatea de voluntariat. Cadru legal si prevederi de care trebuie sa tina cont ONG-urile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 11 Sep. 2023
Activitatea de voluntariat. Cadru legal si prevederi de care trebuie sa tina cont ONG-urile
Tags: voluntariat, activitatea de voluntariat

Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj a publicat recent un material informativ despre activitatea de voluntariat. Cadrul legal care reglementeaza voluntariatul, dar si prevederile de care trebuie sa tina cont ONG-urile, vor fi prezentate in continuarea articolului.

Asociatiile, fundatiile, federatiile  pot organiza, potrivit legislatiei in vigoare, diverse activitati fie in folosul unor persoane, fie in folosul comunitatii, la care iau parte voluntari neremunerati. 

Voluntariatul este activitatea desfasurata din proprie initiativa, de catre o persoana care isi dedica timpul si energia  pentru a ajuta alte persoane sau in beneficiul unei comunitati, pentru o cauza unde este nevoie de sprijin si de resurse umane, si nu reprezinta o activitate remunerata, chiar daca include decontarea unor cheltuieli derivate din aceasta (consumabile, transport etc.).

Legea voluntariatului 2023

Voluntariatul este reglementat de Legea nr.78/2014 si este definit drept „participarea voluntarului persoana fizica la activitati de interes public desfa?urate in folosul altor persoane sau al societatii, organizate de catre persoane juridice de drept public sau de drept privat, fara remuneratie, individual sau in grup”.

Voluntariatul presupune o activitate ce se poate desfasura in diverse domenii: arta si cultura, sport, protectia mediului, sanatate, educatie si cercetare, drepturile omului, asistenta sociala, ajutor umanitar, dezvoltare sociala sau comunitara sub tutela unei organizatii-gazda (asociatie, fundatie, federatie) fara scop lucrativ.

Activitatea de voluntariat se poate desfasura doar pe baza unui contract incheiat in forma scrisa, in limba romana, intre voluntar ?i organizatia-gazda si care sa contina clauzele prevazute in actul normativ. Legea interzice  incheierea unui contract de voluntariat cu scopul de a evita incheierea unui contract individual de munca .

Organizatia non-profit este obligata sa ii inmaneze persoanei care devine voluntar un exemplar din  contract impreuna cu  fisa de voluntariat si cu fisa de protectie a voluntarului.

Fisa de voluntariat cuprinde descrierea detaliata a tipului de activitati care urmeaza a fi desfasurate, iar cea de protectie a voluntarului  contine instructiuni de securitate si sanatate a muncii specifice activitatii respective.

Pe toata durata activitatii de voluntariat, cat si la final, la cererea voluntarului, organizatia gazda elibereaza un certificat de voluntariat, la care va fi anexat si un raport de activitate care vor cuprinde, pe langa datele de identificare ale partilor, perioada de voluntariat si numarul de ore efectuate, activitatile de voluntariat prestate, atributiile asumate, precum si aptitudinile dobandite.

Legea nu precizeaza  o limita a perioadei in care o persoana poate fi voluntar, ci doar obligatia ca, odata stabilita perioada colaborarii, aceasta sa fie inscrisa in contractul de voluntariat.

Un aspect important de retinut este faptul ca activitatea de voluntariat se considera experienta profesionala, cu conditia ca aceasta sa se desfasoare in domeniul studiilor absolvite.

Persoanele care aleg sa faca voluntariat au o gama larga de avantaje, printre care: experienta profesionala acumulata, largirea ariei profesionale, interactiunea cu oameni avand viziuni si experiente diferite,  organizarea si planificarea timpului si a resurselor, rezolvarea de probleme,  capacitatea de a reactiona prompt si de a lua decizii. Asadar, voluntariatul  ajuta persoanele sa isi dezvolte o multime de abilitati, sa relationeze mai bine si sa gestioneze mai usor orice situatie.



Sursa: ITM

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016