Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Dorim sa reamintim contribuabililor care realizeaza achizitii intracomunitare de mijloace de transport ca, prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 1.128/2009, a fost aprobata procedura de eliberare a ...
Dorim sa reamintim contribuabililor care realizeaza achizitii intracomunitare de mijloace de transport ca, prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 1.128/2009, a fost aprobata procedura de eliberare a "Certificatului privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi" si a "Certificatului, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport pentru care nu se datoreaza taxa pe valoarea adaugata in Romania". In continuare va oferim in sinteza cele 2 proceduri.Certificatul privind atestarea platii TVA in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi
Luand in considerare ca, potrivit art. 126 alin. (3) din Codul Fiscal, achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi, efectuate de orice persoana sunt, din punct de vedere al TVA, operatiuni impozabile in Romania, TVA se datoreaza si se plateste in Romania.
Certificatul privind atestarea platii TVA se utilizeaza in vederea atestarii platii TVA de catre persoanele care au efectuat achizitii de mijloace de transport noi din statele membre ale UE (achizitii intracomunitare), in scopul inmatricularii lor in Romania.
Certificatul se elibereaza de catre organele fiscale competente persoanelor care nu sunt inregistrate si care nu trebuie sa se inregistreze conform art. 153 din Codul Fiscal.
Important! Certificatul privind atestarea platii TVA, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi, nu se elibereaza pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport efectuate de persoanele inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din CF.
De asemenea, certificatul nu se elibereaza pentru mijloacele de transport importate din afara UE sau achizitionate din Romania.

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Solicitantii ce efectueaza o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi trebuie sa depuna la organul fiscal competent un decont special de TVA - formular 301 - conform art. 156 indice 3 din Codul Fiscal.
Formularul 301 trebuie depus la organul fiscal competent inainte de inmatricularea in Romania a mijlocului de transport nou, si nu mai tarziu de data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea achizitiei intracomunitare.
Persoana care efectueaza achizitia de mijloace de transport noi trebuie sa achite TVA in Romania pana la data la care are obligatia depunerii decontului special de TVA.
Organul fiscal competent: organul fiscal in a carui raza teritoriala solicitantul isi are domiciliul fiscal sau in a carui evidenta acesta este inregistrat ca platitor de taxe si impozite.
Pentru eliberarea formularului „Certificat privind atestarea platii TVA, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi” solicitantul trebuie sa depuna la organul fiscal competent o cerere care va cuprinde datele de identificare ale solicitantului, inclusiv codul numeric personal sau codul de inregistrare in scopuri de TVA pentru achizitii. Cererea poate fi depusa prin posta sau direct la compartimentul cu atributii in gestionarea declaratiilor fiscale.
Certificatul se elibereaza in maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii cererii, sau pe loc daca solicitantul anexeaza la cerere cel de-al doilea exemplar al „Decontului special de TVA”, precum si documentul doveditor al platii TVA, in original si copie.
Documentele in original se restituie solicitantului, dupa verificarea conformitatii si inscrierea vizei „conform cu exemplarul 2 al decontului special”, respectiv „conform cu originalul documentului de plata” pe copiile care raman la organul fiscal.
Atentie! Persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de mijloace de transport ce au fost livrate cu mai mult de 6 luni inainte de data primei inmatriculari si care prezinta organului fiscal competent o dovada din care sa rezulte ca, la data livrarii mijlocului de transport, acesta efectuase deplasari care depasesc 6.000 km, nu datoreaza TVA in Romania si nu are obligatia depunerii „Decontului special de TVA”. Toate documentele depuse la organul fiscal competent intocmite intr-o limba straina trebuie sa fie insotite de traducerile in limba romana, certificate de traducatori autorizati.
Mijloace de transport noi, in sensul art. 125 indice 1 alin. (3) din Codul Fiscal, se refera la:
- vehiculele terestre cu motor a caror capacitate depaseste 48 cmc sau a caror putere depaseste 7,2 kw, destinate transportului de pasageri sau bunuri, cu conditia sa nu fi fost livrate cu mai mult de 6 luni inainte de data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km;
- navele care depasesc 7,5 m lungime cu conditia sa nu fi fost livrate cu mai mult de 3 luni inainte de data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari a caror durata totala depaseste 100 de ore, cu exceptia navelor maritime folosite pentru navigatie in apele internationale si care transporta calatori cu plata ori pentru desfasurarea de activitati comerciale, industriale sau de pescuit ori pentru operatiuni de salvare sau asistenta in larg ori pentru pescuitul de coasta
- aeronavele a caror masa la decolare depaseste 1.550 kg cu conditia sa nu fi fost livrate cu mai mult de 3 luni inainte de data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat zboruri a caror durata totala depaseste 40 de ore cu exceptia aeronavelor folosite pe liniile aeriene care opereaza cu plata, in principal, pe rute internationale.
Eliberarea certificatului in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport pentru care nu se datoreaza TVA in Romania
Pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt noi, in vederea inmatricularii, organele fiscale competente vor elibera un certificat din care sa rezulte ca nu se datoreaza TVA in Romania.
Pentru eliberarea formularului „Certificat”, din care rezulta ca nu se datoreaza TVA in Romania pentru achizitiile de mijloace de transport care nu sunt noi, solicitantii trebuie sa depuna la organul fiscal competent o cerere, prin posta sau direct la compartimentul de specialitate.
Cererea va fi insotita de documentul de achizitie din statul membru al mijlocului de transport, inclusiv documentul din care sa rezulte data primei inmatriculari, si, dupa caz, de declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte numarul de kilometri efectuati de mijlocul de transport pana la data la care i-a fost livrat.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
OUG 220/2020 care prevede aplicarea masurilor de protectie sociala pentru angajati si angajatori dupa 1 ianuarie 2021 a fost publicata in MonitorTratamentul TVA aferent penalizarilor in turismGuvernul vrea sa urce la 50.000 euro pragul veniturilor pentru care TVA devine obligatorieTratament TVA. Ce obligatii declarative avem la o livrare intracomunitara scutita de TVA?Colectare TVA pentru bun furatUltimele articole
TVA in Romania pentru livrari catre clienti din afara UE. Ce trebuie sa stiiAnulare cod TVA din oficiu. Are implicatii diferite fata de anularea lui din initiativa societatii?Trecere la regim normal de TVA. Ce se intampla cu TVA-ul pentru imobilizarile in cursE-TVA: Neconcordante in decontul precompletat referitoare la cota TVACota TVA. Ce cote TVA se aplica in 2025 panourilor fotovoltaice, pompelor de caldura si acumulatorilorArticole similare
Presedintele ANAF: Pana in martie, am putea implementa un nou sistem de rambursare a TVAANAF atentioneaza dezvoltatorii imobiliari persoane fizice sa declare veniturile pana la 30 iulie 2017Exista un termen limita pentru depunerea solicitarii regimului derogatoriu?CNIPMMR nu sustine masura platii defalcate a TVAANAF modifica procedura de intocmire, avizare si aprobare a raportului de inspectie fiscalaUltimele articole
Semnatura electronica si olografa: Ce accepta ANAF la bilanturiDeclaratie Unica. Formularul poate fi depus pana pe 26 mai 2025E-TVA: Neconcordante in decontul precompletat referitoare la cota TVAD700 ANAF. Etape pe care sa le urmati daca NU ati solicitatat la timp inregistrarea in scopuri de TVAContractul de inchiriere. 5 intrebari si raspunsuri utile persoanelor fiziceArticole similare
Atentie la modificarea perioadei fiscale a TVAOperatiune triunghiulara si achizitie produse energetice. Cum declaram tranzactia in D300?Anunt ANAF: Schimbarea perioadei fiscale in sensul TVA in cursul anuluiAchizitie bun de catre o persoana neinregistarta in scopuri de TVA. Care e tratamentul fiscal?Proiect de modificare a normelor de aplicare a Codului fiscalUltimele articole
Achizitie intracomunitara. Cand devine platitoare de TVA firma din RomaniaACHIZITII INTRACOMUNITARE sub plafon. Tratament fiscal util firmelor cu cod special de TVAAchizitie intracomunitara. Ce trebuie sa stii daca nu esti platitor de TVASchimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valuta
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"