Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Rambursarea TVA catre firme stabilite in state terte

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de Infotva.ro

de Infotva.ro la 04 Sep. 2008
Tags: rambursarea tva, tva

De rambursarea TVA beneficiaza doar firmele stabilite in state situate in afara Comunitatii care nu sunt inregistrate, dar nici nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania. Baza ...

De rambursarea TVA beneficiaza doar  firmele stabilite in state situate in afara Comunitatii care nu sunt  inregistrate, dar nici nu  sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania. 

Baza legala pentru rambursarea taxei este reprezentata de  art. 1472 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, si  punctul  50 din normele metodologice de aplicare ale acestui cod.

Rambursarea se refera la:

  • suma taxei facturate de alte persoane impozabile  pentru bunurile mobile livrate sau serviciile prestate in Romania catre firma solicitanta;
  • taxa achitata pentru importul de bunuri  in Romania.

Retineti!
Rambursarea se efectueaza doar pentru suma TVA achitata integral.

Procedura de rambursare a TVA

a) Depunerea cererii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Cartea Verde a TVA
Cartea Verde a TVA

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Rambursarea TVA se acorda numai pe baza de cerere.
Procedura de solutionare a cererilor de rambursare a TVA catre firme stabilite in afara Comunitatii
este reglementata  prin O.M.P. nr.  530 din  3 aprilie 2007 publicat  in M.Of. nr. 267 din 20 aprilie 2007.

Solicitarea  rambursarii  taxei se face fie  pe o perioada de cel putin trei luni, dar fara a  depasi un an calendaristic, fie pe o perioada mai mica de trei luni ramasa dintr-un an calendaristic.

b) Obligatia desemnarii unui reprezentant legal

Pentru a beneficia de rambursarea TVA achitata in Romania,  persoana impozabila stabilita intr-un stat tert are obligatia  sa isi desemneze un reprezentant in Romania doar in scopul rambursarii. 

Desemnarea reprezentantului se face respectand conditiile impuse prin normele de aplicare ale Codului fiscal, la  pct. 50 alin. (5) in aplicarea articolului  1472 din titlul VI coroborate cu prevederile articolului 18 din Codul de procedura fiscala.  

La randul sau, reprezentantul desemnat  trebuie sa inregistreze la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal actul de imputernicire in forma autentica. 

Pentru  inregistrarea  fiscala, reprezentantul legal  depune   declaratia de inregistrare fiscala, cod 010 reglementat prin O.M.F.P. nr. 262 din 19 februarie 2007, formular denumit  "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010), cod M.F.P. 14.13.01.10.11/1".

In baza acestei declaratii depuse,  comunicarea certificatului de inregistrare fiscala se face prin doua modalitati:

- inmanarea directa  la sediul organului fiscal;
- transmiterea prin posta prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

Codul de inregistrare fiscala atribuit reprezentantului legal se  utilizeaza   numai pentru rambursarea TVA catre firma straina. 

c) Obligatiile reprezentantului legal

Reprezentantul astfel desemnat  actioneaza in numele si in contul firmei pe care o reprezinta, fiind  raspunzator individual si in solidar alaturi de aceasta  pentru obligatiile si drepturile  ce decurg din solicitarea rambursarii TVA. In numele si in contul firmei respective, reprezentantul are  urmatoarele obligatii:

1) sa depuna cererea de rambursare la organul  fiscal competent. Cererea se completeaza pe un formular tipizat, cod 313 denumit  "Cerere de rambursare pentru persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA  in Romania, stabilite in afara Comunitatii", cod MFP 14.13.03.02/13. Cererea  trebuie insotita de:

- facturile si  declaratiile vamale de import,  in original, pentru a face dovada sumei solicitate la rambursare;

- dovada emisa de organul fiscal competent din tara in care este stabilita firma straina  din care sa rezulte ca, potrivit legislatiei nationale a acelui stat, o persoana impozabila stabilita in Romania ar avea acelasi drept de rambursare in ceea ce priveste TVA  sau alte impozite ori taxe similare aplicate in tara respectiva.

2) sa prezinte documentele  din care sa rezulte ca firma straina care solicita rambursarea  este angajata intr-o activitate economica. 

3) sa prezinte o declaratie scrisa a firmei straine din care sa rezulte faptul ca  nu a efectuat livrari de bunuri sau prestari de servicii pe teritoriul  Romaniei in perioada la care se refera cererea de rambursare a TVA;

Toate documentele enumerate de la numarul 1 la 3 trebuie  insotite de traduceri in limba romana certificate de traducatori autorizati, obligatie ce rezulta din  art. 8 alin. (2) din O.G.  nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

d) Modalitatea de depunere a cererii

Cererea de rambursare se depune in format electronic la  Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti prin  doua modalitati:

- direct la registratura;
- la posta, prin scrisoare recomandata;

e) Rambursarea efectiva

Rambursarea se efectueaza numai dupa emiterea formularului "Decizie de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, stabilite in afara Comunitatii", cod MFP 14.13.02.02/13.

Autor: Infotva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Rambursarea TVA catre firme stabilite in state terte":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016