Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Comisia Europeana a avansat o propunere de combatere a infractiunilor de falsificare a bancnotelor si monedelor euro. Se estimeaza ca, de la introducerea euro in 2002, falsificarea a provocat daune de cel putin 500 de milioane EUR. Propunerea urmareste sa apere mai bine moneda euro si alte valute impotriva falsificarii, prin masuri de drept penal, respectiv prin consolidarea anchetelor transfrontaliere si prin introducerea unor pedepse minime (inclusiv cu inchisoarea) pentru infractiunile cele mai grave de falsificare. Propunerea va permite de asemenea analizarea falsurilor confiscate in timpul procedurilor judiciare, pentru a facilita depistarea altor falsuri aflate in circulatie.
Vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie, a afirmat: "Cetatenii si firmele europene au incredere in autenticitatea bancnotelor si monedelor. insa acest lucru nu este un dat. Euro este a doua valuta mondiala ca importanta si vom lua toate masurile necesare pentru a o feri de atacuri infractionale. Propunerea de astazi ne permite sa intensificam lupta impotriva falsificarii de bani prin sanctiuni penale disuasive si prin eficientizarea procedurilor de ancheta. Falsificarea de bani de catre gruparile criminale organizate submineaza increderea publicului in respectiva moneda si afecteaza semnificativ sectorul public, sectorul privat si cetatenii. Persoanele responsabile nu trebuie sa ramana nepedepsite - este momentul sa acoperim lacunele normative pentru a pune capat falsificarii de bani in Uniunea Europeana."
Algirdas Šemeta, Comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, a spus: "Euro se numara printre cele mai valoroase realizari ale UE. Dar, daca nu luptam impreuna pentru a-l proteja, nimeni nu va face acest lucru in locul nostru. O moneda unica pentru 17 tari si 330 de milioane de oameni atrage puternic infractorii. Trebuie asadar sa ne asiguram ca activitatea infractionala nu da roade.O abordare mai armonizata in privinta pedepselor si o mai buna cooperare transfrontaliera ne vor ajuta sa combatem cu severitate falsificarea de bani."
Directiva, care este o initiativa comuna a vicepresedintilor Reding si Rehn si a comisarului Šemeta, va impune statelor membre sa puna la dispozitia organelor de ancheta instrumente eficace de depistare a cazurilor de falsificare, echivalente cu instrumentele utilizate in combaterea crimei organizate si a altor activitati infractionale grave. Comisia propune introducerea unei pedepse minime cu inchisoarea de sase luni pentru cazurile grave de productie si distributie de valuta falsificata si, de asemenea, introducerea unei pedepse maxime cu inchisoarea de minimum opt ani pentru infractiunea de distributie (pedeapsa care se aplica deja pentru infractiunea de productie, conform deciziei-cadru a Consiliului - Council Framework Decision 2000/383/JHA ). Astfel, moneda euro va fi mai bine protejata, infractiunile de falsificare vor fi si mai mult descurajate pe teritoriul Uniunii si cooperarea dintre autoritatile judiciare se va imbunatati, permitând prinderea falsificatorilor.
Directiva va impune de asemenea statelor membre sa asigure ca centrele nationale de analiza si de analiza a monedei au capacitatea de a analiza falsurile in timpul procedurilor judiciare, pentru a permite depistarea altor falsuri aflate in circulatie.
Sursa: Comisia Europeana
Context
Valoarea totala a bancnotelor euro aflate in circulatie in intreaga lume este de aproximativ 913 miliarde euro, iar cea a monedelor este de 16 miliarde de euro.
Gruparile infractionale care se ocupa cu falsificarea de bani vizeaza in continuare moneda euro si alte monede. De la introducerea euro in 2002, falsificarea acestei monede a provocat pagube financiare de cel putin 500 de milioane EUR,situatie ilustrata de confiscarea unui volum important de bancnote si monede euro falsificate si de desfiintarea tipografiilor si atelierelor clandestine aflate in interiorul si in afara Uniunii Europene.Bilantul acestei situatii indica faptul ca masurile care se aplica in prezent impotriva falsificarii de bani sunt insuficiente si ca este necesar sa se actioneze la nivel european pentru imbunatatirea protectiei euro.in a doua jumatate a anului 2012, au fost retrase din circulatie 280 000 de bancnote euro false.
Conform ultimelor statistici ale Bancii Centrale Europene, bancnotele de 20 si de 50 de euro sunt cele mai falsificate. Majoritatea (97,5%) falsurilor recuperate in a doua jumatate a anului 2012 au fost depistate in tari din zona euro, doar aproximativ 2% in state membre ale UE din afara zonei euro si 0,5% in alte parti ale lumii.
Propunerea de directiva are ca temei si urmeaza sa inlocuiasca Decizia-cadru a Consiliului 2000/383/JHA privind crestere protectiei, prin sanctiuni penale si de alta natura, impotriva falsificarii legate de introducerea euro.Directiva mentine majoritatea dispozitiilor deciziei-cadru, preluând (intocmai) definitiile infractiunilor, si tine cont de elementele noi introduse de Tratatul de la Lisabona, care a consolidat capacitatea UE de combatere a fraudei, conferindu-i competenta de a formula texte de lege in domeniul dreptului penal.Potrivit Conventiei internationale din 1929 pentru represiunea falsificatorilor de monede (Conventia de la Geneva), imbunatatirea protectiei monedei euro trebuie sa se aplice si altor monede.Directiva suplimenteaza prevederile Conventiei de la Geneva si faciliteaza aplicarea acesteia in Uniunea Europeana.
La 10 ianuarie 2013, Banca Centrala Europeana a prezentat noua bancnota de 5 EUR.Bancnota de 5 EUR este prima bancnota din seria Europa care va fi introdusa, urmând a fi emisa la 2 mai 2013 in toata zona euro. De la intrarea in circulatie in 2002, bancnotele si monedele euro au devenit un simbol vizibil al integrarii europene.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Noi masuri de drept penal pentru protectia monedei euro":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Stolojan: \"Daca ar fi sa punem in aplicare acest Cod Fiscal, Romania ar parea o tara in care curge lapte si miere\".Este OFICIAL! Operatorii economici din cadrul HoReCa pot redeschide restaurantele si cafenelele in interiorul cladirilor de la 1 septembrieBuletin ANAF: Ce noutati fiscale importante retinem din luna ianuarie?Noutati legislatie Fiscala 05-09 ianuarie 2009 - Monitorul OficialDocumentele pentru obtinerea somajului tehnic se depun, din 1 mai, prin aplicatia aici.gov.roUltimele articole
Indemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)Achizitie intracomunitara de masti de PROTECTIE pentru salariati. Firma este scutita de TVA?Comisia de Munca modifica OUG 147/2020 privind acordarea zilelor libere pentru parintiObligatiile unei societati nou infiintate fata de ONPCSBOUG 8/2021. Guvernul NU mai acorda vouchere de vacanta si nici transport gratuit pentru elevi
Mai multe articole despre protectie
Articole similare
COMISIA EUROPEANA cere guvernelor sa reduca sarcinile IMM-urilorSaptamana 28 ian - 03 februarie 2008MFP modifica legislatia RCA (proiect de lege)Masuri pentru intreprinderi. Comisia vrea sa elimine barierele electroniceComisia lanseaza o consultare pentru a impulsiona comertul electronic in UEUltimele articole
Ordinul 3581/2020. A fost aprobata schema de ajutor de minimis din cadrul Programului -ELECTRIC UP-Schema programului IMM Invest a fost prelungita pana la 30 IUNIE 2021, iar bugetul aferent a fost majoratNou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Munca cu forme legale, beneficiu garantat pentru angajati si angajatori. Inspectia Muncii a participat la o campanie europeana in acest sensIntrebari si raspunsuri MEEMA cu privire la utilizarea platformei granturi.imm.gov.ro
Mai multe articole despre comisia europeana
Articole similare
Francul elvetian: nivel maxim record fata de euroNoutati legislatie fiscala 31 august - 4 septembrie 2009 - Monitorul OficialFactura intocmita intr-o valuta si incasata in alta valuta | Curs valutar de schimbAchizitia de servicii din UE si din afara UE. Ce curs valutar folosim?In ciuda violentelor din Atena, Grecia nu renunta la euroUltimele articole
Premierul Romaniei: Avansul economic este sustenabil. Suntem pe drumul cel bunUniunea Europeana va permite statelor membre sa nu perceapa TVA la anumite produseTransparenta fiscala pentru multinationale. Noile propuneri ale Comisiei EuropeneConcluzii dupa conferinta Calea Romaniei catre zona EuroValentin Lazea, economistul-sef al BNR, explica ce avem de facut pentru a trece la euro
Mai multe articole despre moneda euro
Articole similare
De ce BCE nu poate rezolva criza din ZONA EURONota de solvabilitateFinantele recomanda garda sus, dar considera ca situatia e rozFranta accepta propunerea Germaniei de a suspenda dreptul de vot al tarilor UE cu deficit excesivFMI-ul si-a revizuit estimarile cu privire la situatia SUAUltimele articole
Plan national de relansare economica. Guvernul sprijina firmele prin acordare de granturi si instrumente de asigurare a lichiditatiiPremierul Romaniei: Avansul economic este sustenabil. Suntem pe drumul cel bunProiect de lege: Ministrului Finantelor i s-ar putea interzice participarea la sedintele CA al BNRRomania, in topul tarilor din UE cu cea mai redusa rata de colectare a taxelor din PIBMinistrul Finantelor: Suntem pregatiti sa identificam problemele si sa oprim exodul romanilor!
Mai multe articole despre zona euro

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"