Tags: contract vanzare-cumpare
Contract vanzare-cumparare. Drept de folosinta asupra terenului Ica Negru, valabil la 12-Aug-2010 Intrebare: Societatea incheie antecontracte de vanzare cumparare (autentificat notarial) si ...
Contract vanzare-cumparare. Drept de folosinta asupra terenului
Ica Negru, valabil la 12-Aug-2010
Intrebare: Societatea incheie antecontracte de vanzare cumparare (autentificat notarial) si promisiuni de vanzare-cumparare (neautentificat notarial) pentru terenuri agricole. In ambele cazuri la data intocmirii documentelor pretul cerut de proprietar este achitat integral.
In ce cont se inregistreaza plata terenurilor avand in vedere ca ele sunt utilizate efectiv de catre societate, desi proprietatea asupra lor urmeaza sa fie obtinuta dupa un anumit interval de timp (ani)?
Este obligatoriu sa se aplice principiul prevalentei economicului asupra juridicului si sa se inregistreze terenul in contul 2111, sau se inregistreaza doar plata unui avans pana la incheierea contractului de vanzare-cumparare (cont 2321)?
Raspuns:
In cazul in care contractual de vanzare cumparare pentru terenul cumparat este pe numele societatii, atunci trebuie sa il treceti in patrimonial acesteia si il veti inregistra ca aport la capitalul societatii. Pentru promisiunea de vanzare cumparare nu stiu cum ati platit, probabil ca ati facut o chitanta de mana pentru suma platita si, pana il veti avea in proprietate, il folositi doar pe riscul dvs.
Daca in contractul de vanzare cumparare ati specificat ca veti fi proprietar la o alta data decat cea in care s-a autentificat actul la notar, atunci pana la acea data nu aveti decat drept de folosinta, trebuie sa aveti mare grija, daca dvs. faceti un ctr. de folosinta sau ctr. de vanzare cumparae. Inregistrarile in contabilitate trebuie sa fie facute conform actelor pe care le detineti cu privire la terenurile achizitionate.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Inlocuire acoperis, inregistrare cheltuieli
Intrebare:
Societate SRL (STATIE PECO) si-a schimbat acoperisul cu forte proprii (acoperisul era foarte vechi si ploua pe pompe, birou magazin).
A cumparat materialele si si-a acoperit obiectivul.
Va rog monografia contabila si documentele care trebuie sa le anexez.
Pot sa le trec pe valoare si sa le amortizez sau le consider o cheltuiala acum?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Autofactura in scopuri de accize
Intrebare:
O SRL, platitoare de tva, are instalate panouri fotovoltaice.
A depus la Vama notificarea ANEXA 23 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal pentru a beneficia de scutirea de accize pentru consumul propriu prevazut la art. 399 alin. (1) lit. m) bifat la energie electrica.
De la vama i s-a comunicat ca trebuie lunar sa se emita o autofactura in scopuri de accize pentru consumul propriu.
Ce trebuie sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare in RO e-Transport
Intrebare:
1. Returnam ambalaje (europaleti) firmei furnizoare de marfa din Ungaria cu aviz de insotire a marfurilor si CMR. Nu emitem factura pentru livrare intracomunitara, deoarece furnizorul emite factura cu semnul minus.
Ce "tip operatiune" trebuie selectat pentru obtinerea codului UIT la returnarea ambalajelor pe baza de aviz? In cazul nostru, europaleti.
2. Emitem factura pentru client din Romania, dar livrarea marfurilor se face in Ungaria...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Stornare factura neinregistrata de catre client in evidenta fiscala
Intrebare:
Un client pentru care am emis o factura in 2023 ne solicita stornarea acesteia si refacturarea ei in luna curenta, din cauza faptului ca nu a inregistrat-o in contabilitate la acel moment. Se poate face acest lucru in contextul e-Factura? Daca vom storna si refactura, ambele facturi se vor transmite in SPV. In aceasta situatie clientul se poate inregistra doar cu refacturarea sau cum se procedeaza in astfel de situatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
Intrebare:
In stabilirea veniturilor care intra in sfera TVA (in plafon 300.000) la un ONG care desfasoara si activitati economice, se analizeaza doar veniturile cu scop patrimonial? Adica nimic din cele cuprinse in bilant in F 20 rand 01 Venituri din activitati fara scop patrimonial - total?
In speta, ONG-ul nostru are venituri din donatii si sponsorizari precum si din venituri pentru care se datoreaza impozit spectacol (care sunt cuprinse in totalul mentionat mai sus) precum si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<