Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 07 Apr. 2014 Exclusiv
Procedura de schimbare a domiciului fiscal va avea in vedere cazul unui detasat din Austria care si-a mutat domicililul din sector 4 in sector 3 pe baza de contract de inchiriere. Vom vedea ce demersuri trebuie sa faca societatea la care este detasat in privinta radierii lui de la sector 4 si mutarea acestuia la sector 3.
Se precizeaza ca la sector 4 se intocmeau declaratii 224 si NIF-ul acestuia apare modificat cu noua adresa de la sector 3 la data de 26.02.2014.
In conformitate cu prevederile art. 31 din Codul de procedura fiscala si normele metodologice date in aplicarea acestuia, pentru persoanele fizice, domiciliul fiscal este adresa unde isi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu.
In acest sens, prin adresa unde locuiesc efectiv se intelege adresa locuintei pe care o persoana o foloseste in mod continuu peste 183 de zile intr-un an calendaristic, intreruperile de scurta durata nefiind luate in considerare. Daca sederea are un scop exclusiv de vizita, concediu, tratament sau alte scopuri particulare asemanatoare si nu depaseste perioada unui an, nu se considera adresa unde locuiesc efectiv.
Domiciliul fiscal se inregistreaza la organul fiscal in toate cazurile in care acesta este diferit de domiciliul sau de sediul social prin depunerea unei cereri de modificare a domiciliului fiscal, insotita de acte doveditoare ale informatiilor cuprinse in aceasta.
Inregistrarea domiciliului fiscal, pentru persoanele fizice, se face prin depunerea unei cereri de inregistrare a domiciliului fiscal, insotita, dupa caz, de urmatoarele documente:
a) copie de pe actul care face dovada titlului in temeiul caruia, potrivit legii, persoana detine spatiul destinat domiciliului fiscal (calitatea de proprietar, chirias, uzufructuar si altele asemenea);

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Cartea Verde a TVA

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
b) copie de pe actul de identitate in care a fost inscrisa, potrivit legii speciale, mentiunea de stabilire a domiciliului si a resedintei la care se solicita inregistrarea domiciliului fiscal.
Copiile de pe documente vor fi certificate pe fiecare pagina de organul fiscal competent, pentru conformitate cu originalul.
Cererea se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala urmeaza a se stabili domiciliul fiscal.
Asadar, la schimbarea domiciliului fiscal declarat anterior persoana fizica va depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala urmeaza a se stabili domiciliul fiscal formularul (050) "Cerere de inregistrare a domiciliului fiscal al contribuabilului" (aprobat prin OMFP 2621/2007) insotit de documentele mai sus mentionate.
Cererea se depune direct sau prin imputernicit/reprezentant fiscal la registratura organului fiscal in a carui raza teritoriala urmeaza a se stabili noul domiciliu fiscal ori la posta prin scrisoare recomandata, si va fi insotita de documente care sa faca dovada ocuparii legale a spatiului pentru noul domiciliu fiscal (contractul de inchiriere).
La primirea cererii, aceasta va fi transmisa de indata de catre organul fiscal in a carui raza teritoriala urmeaza a se stabili domiciliul fiscal catre organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul a avut ultimul domiciliu fiscal, in vederea intocmirii formalitatilor de transfer al dosarului fiscal.
Dosarul fiscal se transmite in termen de cel mult 30 de zile de la primirea cererii si va fi insotit de certificatul de atestare fiscala, precum si de fisa de evidenta pe platitor.
La primirea dosarului fiscal, organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla noul domiciliu fiscal va emite de indata decizia de inregistrare a noului domiciliu fiscal, care se va comunica contribuabilului.
Inregistrarea in registrul contribuabililor de la noul organ fiscal, precum si scoaterea din registrul contribuabililor de la vechiul organ fiscal se opereaza cu data comunicarii deciziei Pana la data la care s-au operat modificarile in registrul contribuabililor, competenta pentru solutionarea oricarei probleme privind administrarea revine organului fiscal de la vechiul domiciliu fiscal.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Schimbarea domiciliului fiscal. Ce etape urmam?":
Rating:
Nota: 4.92 din 5 din 6 voturi
Rating:
Nota: 4.92 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Procedura revocarii accesului la serviciul de depunere on-lineCum arata, in rezumat, modificarile pentru Declaratia 088?ANAF: Proceduri de stabilire a contributiilor sociale obligatorii pentru persoane fiziceNou! Declaratii fiscale privind contributiile socialeAnunt MFP privind anularea inregistrarii in scopuri de TVAUltimele articole
Declaratia 230 in 2023: Formularul poate fi depus pana pe 23 MAI. Ce metode au la dispozitie contribuabilii?Formularul 168 se depune la fisc pana pe 31 martie 2023 pentru contractele de locatiune incheiate din 1 ianuariePersoanele nerezidente sunt obligate sa declare si sa plateasca contributia la Fondul de Tranzitie Energetica, conform OUG 119/2022Ordinul 1679/2022: Cum se face redirectionarea impozitului pe profit/pe veniturile micro pentru efectuarea de sponsorizariTOATE actele administrativ fiscale emise electronic se comunica contribuabililor/platitorilor prin intermediul SPV
Mai multe articole despre domiciliul fiscal
Articole similare
Totul despre domiciliul fiscal din 2016Ce documente trebuie sa contina dosarul solicitarii de inregistrare/modificare a domiciliului fiscal al contibuabililor?D700 in 2023: Ce operatiuni se pot face cu ajutorul formularului?Aspecte de care sa tinem cont in ce priveste domiciliul fiscalANAF modifica formularul 700! Efectuarea mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale se poate face prin mijloace electronice pentru toti contribuabiliiUltimele articole
Declaratia 700 in 2022. Cine are obligatia depunerii si cum se transmite formularulModificari privind administrarea grupului fiscal unic. Analiza zilei cu Irina DumitrescuNoile proceduri de inregistrare si modificare a domiciliului fiscalSe modifica prevederile pentru transferul dosarului fiscal. Proiect ANAFSchimbarea domiciliului fiscal. Formularul 050 si formularul 080 sunt obligatorii
Mai multe articole despre modificarea domiciliului fiscal
Articole similare
AOAR: Bugetul de stat pe 2019 trebuie sa se bazeze pe inghetarea salariilor in sectorul bugetarAjutoare de minimis pentru apicultori: Guvernul a aprobat HotarareaTermenele de declarare aferente Declaratiei 112Imobilizari achizitionate in leasing financiar. Costul de achizitieCe masuri ia Comisia Europeana pentru IMM-uriUltimele articole
Situatii financiare: Cum se corecteaza bilantul daca va fi modificata valoarea impozitului pe profit?Contribuabilii pot trimite solicitari catre ANAF prin utilizarea Formularului de contact4 provocari pentru dezvoltarea unui business mic si cum le faci fata cu succesOrdinul 14/2023: Din 1 aprilie facturile la gaze pot fi esalonate, la cerere, pe o perioada de minimum 3 luniUtilizarea SPV este OBLIGATORIE incepand cu 1 martie 2022 pentru persoanele fizice si juridice
Mai multe articole despre NIF

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"